Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Advent másként - Slow Advent

2017. november 27. - Dr. Domján Mihály

pixabay_karacsony5.jpg

Képes lennél arra, hogy levedd a gázpedálról a lábad és csak nyugiban vezess, habár tudod, hogy pár percet el fogsz késni? Meg tudnád azt tenni, hogy az ebéd utáni kávédat kényelmesen idd meg, ne pedig rohanj az ügyfeleid elé? Be tudnád azt vállalni, hogy a gyermeked kedvéért csússz 20 percet a péntek esti vacsorátokkal, amin egyébként mindenki ott lesz és sokat készültél rá? Mindezek mellett mi történne veled, ha elfogadnád, hogy a kasszánál levő hosszú sor miatt csak percek múlva fog rád kerülni a sor? És, ha türelmes lennél magadhoz, hogy Tt most úgy tudsz jól angolul, ahogyan az jelenleg megy neked?

Aki állandóan siet - a tudtán kívül - kudarcnak éli meg az életét. Saját ítélete és véleménye ez arról, amiben van. Tudom, hogy akár sokkoló is lehet a megállapításom, ennek ellenére érdemesnek tartom átgondolni. Magamnál akkor veszem észre az indokolatlan sietséget, ha másoknak jobban akarok megfelelni, mint önmagamnak, illetve ha valami miatt beleragadtam az önhibáztatásba.   

pixabay_karacsony3.jpg

Rüdiger Dahlke a következőképpen fogalmazza meg az előbb leírtakat: "Aki siet, tegyen kerülőt!" Azt gondolom, hogy az Advent és a többi téli hónap is remekül kínálja fel azt a lehetőséget, hogy lassítsunk. Élhetünk a hagyományok adta fogódzókkal és teremthetünk újakat! 

Ha van kedved, dekorálj, bíbelődj és készíts adventi koszorút! Vegyél mikulásvirágot, igyál finom forralt bort, süss gesztenyét és hagyd, hogy a a boltokban a karácsonyi illatgyertyák "elcsábíthassanak"! Merj tudatosan magadnak "kerülőket" engedni az utcán vagy a zuhany alatt, ahogyan a családodnak a nappalitok kanapéján és a legjobb barátodnak egy tea mellett! Mit veszítenél, ha megnyitnád magad a jelennek és az odafordulás szépségének? Hová rohansz? Szoktál különben imádkozni azokért, akik a dugóban vagy éppen egy orvosi váróban veled együtt várják a sorsukat? És mi történne, ha "kidobnád" a határidőnaplód? Azért ezt csak gondolati síkon tedd meg! :))

Kívánom, hogy az Advent időszakában tudj lassítani és töltődni! Ne kényszerből, hanem a választásaid által! 

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

Az új pszichológusi podcastek (rádióadások) meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is, sőt érheted el a kapcsolódó blogbejegyzéseket.   

Karácsonnyal kapcsolatos további bejegyzések:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcastek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr9413391929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása