Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Te vagy a karácsonyi ajándék!

2017. december 24. - Dr. Domján Mihály

pixabay_karacsony12.jpgLehetséges ez? Mármint, hogy Te lennél a karácsonyi ajándék?

Mondhatod erre, hogy "igen, annak idején voltam valakinek." Azt is válaszolhatod, hogy "most csak a munkát és a tempót érzékelem, azt kevésbé, hogy mi zajlik körülöttem." Más azt felelheti, hogy "igen, érzem a fontosságom, de... De nem kapok annyit, mint amennyit adok. Nem azzal viszonozzák a szeretetem, mint amivel szeretném." Az persze szintén meglehet, hogy az elégedetlenségedért az egyik családtagodat vagy önmagadat okolod, esetleg a jövődtől várod a csodádat. Azzal a lehetőséggel ugyancsak számolni szeretnék, hogy jól vagy és örömmel éled az életed!

A rövid bevezető után megkérnélek arra, hogy - "masni nélkül" - képzeld el: Te vagy a karácsonyi ajándék! Nekem is!

Mi történne, ha ez bekövetkezve? Azt gondolom, hogy lennének olyanok, akik örömmel tudnának fogadni, mások pedig egyenlőre vagy soha nem kérnének Belőled. Lennének páran, akik felismernék Benned az ajándékot és idővel a mindent jelentenéd neki. Olyan személyekkel szintén találkozhatnál, akik a többszöri "érintkezés" után sem tudnának Veled mit kezdeni, mert lefoglalja őket valami vagy éppen önmagukkal van bajuk. Ajándéknak lenni tehát csalódással és fájdalommal is együtt jár! Ez egy természetes emberi reakció, így kell azt elfogadni.

pixabay_sziv3.jpgMindennek ellenére hogyan válhatsz képessé az esetleges el nem fogadásod elfogadására? Úgy, ha belegondolsz abba, hogy Te sem tudsz mindenkit magadhoz közel engedni vagy szeretni. Be kell azt látnod, hogy az el nem fogadás az élet egészséges része. Másképpen megközelítve: az elfogadásnak van egy emberi határa. Ez különben egy felszabadító igazság! Miért is? Mert ha nem vagy valakinek "csupaszon" elég, úgy "karácsonyi izzókkal felturbózva" sem fogsz kelleni! Akkor meg minek bizonygatni azt, amire egyesek úgysem nyitottak?

Ha nem tud Téged valaki ajándékként kezelni, akkor arra szintén ránézhetsz, hogy miként látod magad! Értékes és tehetséges embernek? Annak, aki bízik magában és ezáltal példát ad másoknak, hogy ők is bízzanak benne? Olyannak, aki mer hibázni, abból tanulni, sőt érte bocsánatot kérni? 

És mi a helyzet a "dózisoddal"? Úgy adod magad, amely zavart kelt vagy egyensúlyt teremt? 

Akkor tudsz ajándékká válni, ha úgy adod magad, ahogy vagy - figyelve a környezetedre! A hangsúly az odaadáson, önmagadon és az együttműködésen van! Először pedig nyugodtan ott kopogtass, ahol szívesen látnak!

Senki sem kéri azt Tőled, hogy a mindent "túlnyomj" az életben. A kevesebb "ajándék" úgyis több! Sokkal inkább szabadon és szeretetből add magad! Úgy, ahogyan az a bensődből és a bölcsességedből fakad! De valóban add oda magad! 

Ajándék vagy! Igazi ajándék, csak hagyd abba a tagadást, a kifogások gyártását és az (ön)vádlást! Helyette inkább vállald fel magad és tedd a dolgod! Az pedig, hogy hagyni magad szeretni egy új élmény: nem vitás! Válhatsz azonban kíváncsivá is arra, hogy milyen lehet teljesen odaajándékoznod magad!

Boldog Karácsonyt!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

 

Az új pszichológusi podcastek (rádióadások) meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is, sőt érheted el a kapcsolódó blogbejegyzéseket.  

Egyéb karácsonyi-adventi bejegyzéseim:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcastek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr6413520267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása