Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Szeretem a véletleneket!

Ayurvéda és az EMDR

2018. január 04. - Dr. Domján Mihály

pixabay_open.jpgNemrégen kezdtem el tanulni egy idehaza még kevésbé ismert pszichológiai, ún. módszerspecifikus képzést. Sokáig azonban - annak újszerűsége miatt - csak távolról tudtam az EMDR-t szemlélni. Több kollégát meginterjúvoltam, mire beadtam a derekam. Érdekelt, hogy valóban igaz lehet-e az, amelyet a kutatók állítanak, miszerint a két testfelünk váltakozó ingerlése pozitív hatással bír a traumatikus élmények feldolgozásában. Mivel a módszer elmélete önismerettel lett testközelbe hozva, így gyorsan kiderült az a számomra, hogy a "technika" hatékonyan működik. Ennek ellenére maradt bennem némi bizonytalanság, amit azonban egy szerencsés "véletlen" feloldott. Ez inspirálta a blogbejegyzésemet. 

Időnként szükséges erősen fogni a kormányt, és vinni egyértelműen egy irányba a csónakot, időnként meg jó elengedni az irányítást és hagyni, hogy a víz egyik vagy másik partra sodorjon. Mert azt is lehet élvezni, amikor jönnek sorra a véletlenek. (Bereczki Zoltán)

Jöjjön először pár gondolat a lazítás könnyen elérhető módjairól! A kikapcsolódás számos formájával megtanultam már az életemben tudatosan élni. Számos feszültség éri az embert, így nem kétséges, hogy annak csökkentését a mindennapi életbe szükséges beépítenie. A mozgás öröme, a természetközelség, az érintés, a zene, a termálfürdőzés, a szaunázás, az időben való lefekvés, a könnyebben emészthető ételek fogyasztása, a nevetés, a baráti "világmegváltó" beszélgetések, az olvasás, az éneklés, a relaxálás, a házi kedvencekkel töltött idő, a társasjátékozás, a filmek, a meditáció, a családi főzőcskék, az imádkozás mind-mind támogatják az egészséges mentálhigiénét. Ezek közé nekem - évek óta - a masszázsok szintén idetartoznak. Egyszerűen szeretek "elnyúlni" és hagyni magam "dögönyözni".

Nemrég egy olyan helyen voltam, ahol többfajta masszázsból tudtam választani. Kis hezitálás után az ayurvédikust választottam. Korábban voltam már ilyenen, de sohasem figyeltem a mozdulatokra. Még mielőtt az Abhyanga masszázsról írnék pár szót, röviden az  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) lényege következik. Idővel ki is fog derülni, hogy miért!

Ez a pszichoterápiás módszer újból csak egy véletlennek köszönhető. Dr. Francine Shapiro - amerikai pszichológusnő - séta közben szorongó gondolatokkal küzdött. A hölgy észrevette magán, miután szemei spontán módon ide-oda mozdultak, gondolatainak negatív érzelmi töltete jelentősen csökkenni kezdett. A későbbi pszichológiai kísérletekben néhány vietnami háborús veterán is részt vett, akik akkor már hosszú ideje kezelés alatt álltak PTSD (poszttraumatikus stressz szindróma) miatt. Úgy tűnt, amikor arra kérték őket, idézzenek fel egy lelkileg nehéz esemény emlékét, s eközben szemüket ide-oda mozgassák, könnyebb volt visszagondolniuk a történtekre.

Az EMDR 30 év leforgása alatt teljes értékű terápiás módszerré vált. A trauma feldolgozása során a kliens nem „kibeszéli” a problémáit, mint egy klasszikus pszichológusi beszélgetés során - emiatt gyökerében forradalmi a módszer -, hanem felidézi a traumatikus eseményt képpel, érzelmekkel és testérzetekkel együtt, majd a terapeuta kétoldali ingereket ad. Történhet ez például úgy, hogy a kliens szemeivel követi a pszichológus ujjait, aki a kezét szemmagasságban jobbra-balra gyorsan mozgatja. Fülbe adott hang-, illetve kézen és lábon adott érintéses ingerekkel is hasonló hatást lehet elérni. Az ingerlési sorozatok alatt a terapeuta folyamatosan figyel és kérdezi a klienst az átélt élményekről. A feldolgozás végén a páciens a korábbi megterhelő emlékek helyett  megkönnyebbülést hozó érzéseket élhet át (lsd. ezt az angol nyelvű videót). A korábbi zavaró emlékek így már helyesen épülnek be a többi feldolgozott emlék közé és elveszítik zavaró jellegüket.  

Az EMDR rövid bemutatása után lássuk csak, hogy jön ez össze az Ayurvédával! Az Abhyanga masszázs, amelyet nemrég kipróbálhattam és üdítően hatott rám, pár elemében használja azt a technikát, amelyet a modern tudomány a kezünkbe ad. Megérintett, hogy 3000 évvel ezelőtt ösztönösen vagy ki tudja hogyan, "beletették" a masszázsba a két testoldal váltakozó masszázsát. Konkrétan ez azt jelenti, hogy pl. a jobb bokámtól elindult a dinamikus, nyomás jellegű masszírozás, amely először végighaladt a jobb oldalamon a mellkasomig, majd gyorsan "áttért" a bal oldalra és ott folytatódott. Többször voltak a  masszőrnek olyan mozdulatai, amelyek a két testfelet "összekötötték".

Bár tudom, hogy ez előző élményeim teljesen szubjektívek, mégis ott, a masszőr keze alatt jött létre bennem az az összecsengés és "kapcsolódás", aminek a következtében be tudtam az EMDR-t fogadni. Lehetséges, hogy ez a pillanat masszázs nélkül is megtörtént volna, de a szerencsés véletlenek már csak ilyenek: segítenek. A legújabb dolgokról pedig újfent kiderültek, hogy mindvégig velünk voltak!

A véletlenek célja az, hogy előrehajtsanak bennünket sorsunk kiteljesítése felé. (James Redfield)

Szeretem a véletleneket!

https://emdr.hu

 

#mind&spirit, #EMDR, #Ayurvéda

(Kép forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr113473217
süti beállítások módosítása