Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Nagyböjt másképp

Figyelsz a beszédedre?

2018. március 18. - Dr. Domján Mihály

pixabay_beszed2.jpgAz egyik hölgy kliensem inspirálta a mostani blogbejegyzést. Feszültségek és kellemetlenségek után eljutott ugyanis oda, hogy jelentős pozitív változásokat észlelt a házasságában. Amikor visszanéztünk a megtett útjára, és összefoglalta a sikerét, akkor a következő eszenciára bukkant rá: képes tudatosan odafigyelni a beszédére, amire pedig a férje elkezdett pozitívan reagálni. Bővebben kifejtve ez azt jelenti, hogy a hölgy nem mindig mindre azonnal reflektál. Van, hogy először lecsillapodik és azután mondja el a véleményét, néha pedig átlép dolgokon, mert belátja, hogy azok nem számítanak. Ugyanolyan őszinte maradt, mint előtte, csak az önkifejezésének a módján változtatott. A sikere abból fakadt, hogy a változással nem maradt egyedül. Idővel a férje, érzékelve a hozzáállásbeli fordulatát, szintén elkezdett a házasságukra jobban odafigyelni... 

Egy ilyen értékes tanulság, aminek csak a rövid összegzését írtam le az anonimitás miatt, erősíti bennem a hitet a családterápiás szemlélet hasznosságával kapcsolatosan. Jöjjön egy másik történet, a sajátomé!

Idén már vártam, hogy jöjjön a Hamvazószerda! Hiszek a spontaneitásban, de abban ugyancsak, hogy az ajándékokra - ahogyan számomra a Húsvét is az - érdemes ráhangolódni. Most a vacsorák elhagyását szántam a lelki felkészülésre. Amikor eljött az első este, akkor több, mint érdekes érzéseket figyeltem meg magamon. Folyamatosan kerestem a konyha "közelségét". Nyitogattam a hűtőszekrény ajtaját, mint egy hülye gyerek, majd üres kézzel visszatérve a nappaliba, folytattam a dolgaimat. A második este volt még kritikus, azután csillapodott bennem a vágy. Ezután tudtam magamban detektálni, hogy pontosan mit érzek. Először úgy tűnt, hogy éhséget, majd jobban megfigyelve észleltem, hogy ez bizony a sóvárgás. Ezután már csak két lépés következett. Az első kérdés azonnal adta magát: "Mire sóvárgok?" Vajon mi után epekedem? Szinte azonnal jött elém a válasz: a szeretetre. Ezután pedig azon kezdtem el gondolkodni, hogy mit jelent nekem a szeretet... 

A böjt, legyen bárhogyan is értelmezve, tudatos lemondást jelent. Számos formája közül most kettőről írtam. A lényege ugyanaz: teret adok arra, hogy megajándékozhassanak.

Egyet hátralépek és hagyom, hogy ne a magam törvénye (szokása, mintája) szerint történjenek a dolgok, hanem "akárhogyan"!

A böjt a vágyaim és az akaratom mögötti mélyebb emberi szükségleteimet is tudatosítja. Pontosan azokat, amelyek korábban nem voltak kézzel foghatóak számomra, azonban mégis áthatották a viselkedésemet. Ezt a folyamatot egyszerűsödésnek vagy tisztulásnak (tisztánlátásnak) ugyancsak hívhatom. A böjt - véleményem szerint - abban szintén segít, hogy megéljem: a kevesebb lehet több. Másként megfogalmazva: attól, hogy valamit nem kapok meg, még lehetek jól! 

Járjuk most picit körül a beszéd általi "böjtöt"! Nekem első blikkre a csendben maradás, illetve a bölcs megszólalások jutnak az eszembe. Ezzel szemben néha mit követek el? Vádaskodom, panaszkodom, sajnáltatom magam és ironizálok. Fontos itt megállni, és feltenni egy kérdést. Mi van, ha ezen negatív "megvallások" mögött olyan emberi szükségletek - "sóvárgások" - bújnak meg, mint például a figyelem "akarása", az elfogadottság kisajtolása, a megbecsülés vagy az autonómia hiánya? 

Lehetséges-e, ha tudatosan odafigyelek a beszédemre, ezzel együtt pedig nyíltan kifejezem azt, hogy mire van szükségem, akkor érzelmileg jobban követhető és szerethető leszek? 

pixabay_buvar.jpgKalandra fel és fedezd fel a felszín alatti világot!

Soha nem fogom elfelejteni, amikor egy búvároktató járt hozzám egyéni konzultációra. Úgy jellemezte a vízalatti világot, mint az egység és a szabadság helyét. Úgy érzem, pontosan ezek az ajándékok várnak Rád is, ha kíváncsian nekikezdesz a tudatos lemondásoknak. Rájöhetsz arra, hogy eddig önmagad elfogadását feltételekhez kötötted, közben pedig a teljesség Benned él! 

Tennél egy próbát?     

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

ttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8113738144
süti beállítások módosítása