Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Milyen gyümölcsöket hozott eddig az életed?

2018. április 12. - Dr. Domján Mihály

pixabay_gyumolcs.jpgItt a tavasz! Lassan jönnek a korai gyümölcsök a piacon és az áruházak polcain. Követve a természet ritmusát, megkérdezném Tőled, hogy milyen terméseket hozott eddig az életed? Ha erősebben fogalmaznék, akkor azt tudakolnám meg, hogy mire lehetsz büszke?

A válaszadások kapcsán a legtöbbször olyan személyekkel  találkozom, akik semmilyen elismerésre méltó tulajdonságot vagy eredményt sem tudnak magukhoz társítani. Milyen kár!

Hiszen, ha értéktelennek látom magam, akkor a környezetemtől sem tudom azt elvárni, hogy az értékemen kezeljen!

Mi lenne, ha most csak szimplán leülnél egy kényelmes kanapéra és átgondolnád, hogy a munkáddal, a kezeiddel, az áldozatvállalásaiddal, az időddel és a tudásoddal mit adsz a környezetednek? Mit veszítenél, ha elfogadnád, hogy a jelenléteddel szintén szolgálsz mások felé?  

Merj szembenézni a saját tükörképeddel! Ez az első lépés a talpra álláshoz. Harc, amit meg kell vívnod a menekülések helyett. Egy napon pedig nemcsak sajátodéba, de mások szemébe is büszkén nézel majd. (Csernus Imre)

Nekem a szembenézéshez sokat segít a bejegyzés címe. Lelkesen ugyanis bele tudok dolgokba merülni, méghozzá olyan szinten, hogy "elfelejtek" leltárt készíteni. Ez a másik végletre, az önsajnáltatásra vagy a csodavárásra is - sajnos - igaz. Nem tudatosan, de számos módon el tudom azt felejteni, hogy mire születtem, ki vagyok, miben hiszek és mik a céljaim...  

pixabay_tukor.jpgMit jelent különben gyümölcsöt hozni?

Bármi jót, ami erősít, táplál, lecsendesít, kimond, bátorít, elfogad, szeret, jóvátesz, elismer, átölel, befogad vagy éppen teremt, épít és ad.   

És mi nem egyenlő ezzel?

  • Például, ha két éve jársz valahova csoportba meditálni - vagy imádkozni, esetleg önismeretet tanulni -, de ennek ellenére senkit sem tudsz mélyebben megbecsülni! Ugyanúgy haragszol a világra és legfőképpen benne az anyádra, aki az állításod szerint a sikertelenségedért az egyedüli felelős.
  • Ha tavaly óta minden reggel leírod a céljaidat és bújod a motivációs videókat, de még mindig nem vetted kezedbe a nyelvkönyvedet, hogy levizsgázz, megkapd a diplomád és jobb állás után nézz!
  • Ha naponta órákra merülsz el a társkeresők online világában, de nem tanultál meg tét nélkül jelen lenni, hinni közben a "kiválasztódásban" és örülni annak, hogy nem kell jelenleg alkalmazkodnod! Pontosan most tehetnél valamit a kedvedre vagy mások örömére!
  • Ha éppen a hatodik ázsiai körutadat szervezed - vagy éppen percenként "szelfizel" az új autódban -, de nem látod be, hogy eddig még soha senkivel sem tudtad megosztani a szép élményeidet!
  • Ha attól félsz, hogy nem vagy elég jó és különben is "mit szólnak az emberek", ezért inkább lemondasz a kockázatvállalásról vagy hogy kihívásként tekints a feladatokra!
  • Ha néha határérték körüli mértékben ingadozik a vérnyomásod, de nem ülsz rá a szobabiciklire és nem tekersz hetente háromszor 45 percet!   

A lelki gyümölcsök, hasonlóan a természetben tapasztaltakhoz, fokról fokra alakulnak ki. Minden tavasszal például előszeretettel nézegetem a citromfámat. A metszés után először pici fehér virágokat hoz, majd termőbe fordul át. A "kezdemény" nagysága egy kisebb citrommaghoz hasonló. Meg szoktam számolni, hogy mennyivel indulunk és igyekszem a bokrot a széltől vagy bármilyen behatástól óvni. Majd a rendszeres locsolás és a napfény hatására fél év alatt megnő a "mag", télen a garázsban pedig "előhozza" a sárga színét. Végül a terméseket büszkén vágom le!   

A lelki gyümölcsök a tudatos szándékomból, azaz egyfajta döntésből vagy választásból indulnak fejlődésnek.

pixabay_gyumolcs3.jpgHa mondjuk meg akarom a kedvességet "teremni", akkor a döntésem után elkezdhetek odafigyelni a beszédemre, a mozdulataimra, a csendben maradásomra és mondjuk a mosolyom meglétére. Ha bátor vagyok, akkor kérhetek a környezetemtől támogatást és visszajelzést is a szeretet-nyelvtanulásomhoz!

Még mielőtt valamilyen ideális és rózsaszín világot sugallnék, le szeretném írni, hogy a hitelesség és az eredetiség gyógyítóbb, mint egy szerep felvétele. Nem az önfeladás tehát a cél, hanem fokról fokra úgy önmagammá válni, hogy közben képessé váljak megmaradni a szeretetben és az együttműködésben. Ehhez a lelki munkát mindig önmagadon kell, hogy elkezd, nem pedig az elvárásaid,a magyarázkodásaid vagy az (ön)vádlásaid további emelésével!

A béke egy mosollyal kezdődik! (Teréz anya)   

Kérnék egyet Tőled! 

www.drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu

Ha hiszed, hogy valakinek a cikk a hasznára lehet, oszd meg vele! Köszönöm!

 

P.S.: Április 18-án, szerdán 18 órától "Bátorság és önbizalom" témájában ingyenes előadást fogok tartani Budán a Kulturális Szalonban. Minden érdeklődőt szeretettel várok!

#mind&spirit, #lelkigyümölcsök, #elfogadás, #önismeret

(Képek forrása: https://pixabay.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr2213825736
süti beállítások módosítása