Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Legyen a hited szerint! 

2018. június 22. - Dr. Domján Mihály

pixabay_jezus2.jpgKörülbelül 15 évvel ezelőtt egy eladó sorházat ajánlottak a figyelmembe. Régóta imádkoztam már új otthonért, amikor egyszer csak a vágyott ház ott állt előttem. Szerelem lett első látásra. Minden része pontosan olyan volt, mint amilyennek megálmodtam. Reggeltől estig csak az épület belső tereit láttam magam előtt. Teljesen álomszerűnek éltem meg. Az ára szintén megfelelőnek bizonyult. Ráadásként az első körbejáráskor még valamennyit engedtek is az összegből - kérés nélkül. 

Mindeközben az zajlott bennem, hogy ez az ingatlan túl jó nekem. Visszanézve azt az ítéletet hagytam magamban kavarogni, hogy ezt nem érdemlem meg. Mindezen "zöngék" ellenére sem maradtak abba a tárgyalások, és pár nap alatt eljutottunk oda, hogy a vásárlást nyélbe fogjuk ütni. Nagyon boldog voltam, de közben szorongtam is. A vágy és a feszültség tehát kéz a kézben járt bennem.

A csattanó ezután jött, mert a tulajdonos meggondolta magát és visszamondta az eladást. (Tudtommal, még most is ott laknak.) Mivel a szerződésig nem jutottunk el, így szimplán csak haragot és csalódást éreztem.

Imádságban Istennek elpanaszoltam magam, hiszen nem az történt, amire számítottam. A válaszát ezután nemsokkal "megadta", bár nem úgy, ahogyan az nekem pillanatnyilag "üdvözítő" lett volna. Egyik nap, autóvezetés közben a sorházi "fraktúra" (törés) gondolatai közepette az alábbi ige jutott az eszembe: 

Legyen Neked a hited szerint! (Máté 9:29)

pixabay_sorhaz.jpgEnnyi év távlatából már csak mosolygok az egészen, de akkor ettől nem lett jobb a kedvem. Sőt! Ezután már nem az eladóra, hanem Istenre haragudtam. Később persze lecsillapodtam és beláttam: ha őszintén magamba nézek, valójában én nem akartam ezt a házat! Tulajdonképpen nem hittem benne...

Az lett tehát, amit vártam, ami az őszinte meggyőződésem volt....

Ez a történet örök mementóvá vált az életemben. (Az előző fotó csupán illusztráció.)

 

Nézzük most meg, hogyan erősítheted a hit "izmát" az életedben!

Először is átgondolhatod, hogy mire tartod érdemesnek magad és mire nem. Bátorítalak arra, hogy merj abban hinni: a jó dolgokat megérdemled! Ahhoz, hogy ezt képessé válj elfogadni:

Kezdésként olyan őszinte barátokra lesz szükséged, akik szeretetnek és hisznek Benned! 

És talán most itt meg is állnék. Azt gondolom, ha annak idején nem tartottam volna meg magamnak a hiedelmemet, hanem bátran megosztottam volna (világosságra hoztam volna) mindazt, ami bennem volt, talán nem így folytatódott volna a történet. Ki tudja! Egy biztos, könnyebb lett volna és nem a kevésség, valamint a magány kapott volna újabb megerősítést bennem, hanem azok az emberi határok, miszerint valami sikerül, más meg nem!

Együtt könnyebb megélni mind a jót, mind a rosszat! Így a hangsúly nem feltétlenül egy sorházi lakáson van, hanem azon a képességen, hogy képes vagy-e - velem együtt - másokhoz kapcsolódni! Oda és visszafelé szintúgy!

Bátorítalak arra, hogy vizsgáld felül a véleményedet önmagadról és nézz szembe a következő kérdéssel - ha szükséges, akkor egy szakember támogatásával:

Vannak-e kölcsönös megtartó, emberi kapcsolataid?

pixabay_hit.jpgAmennyiben nincsenek, úgy kezd el "leporolni" és újjáéleszteni a barátságaidat!

Egy a lényeg: ne hagyd magad bezártan és elzártan! Megérdemled a jót és megtanulhatsz hinni ebben! Ehhez azonban lehet, hogy először a múltat kell lezárnod vagy a jövődért konkrétan elkezdeni tenned, esetleg az érzésedet szükséges megtanulnod felismerni és bevállalni!

Számos módja van még a hit növekedésének - pl. a szeretet-cselekedetek, az imádkozás, a szóbeli megvallások, mások tanúságtételeinek a meghallgatása és persze a zarándoklatok, amelyekről itt olvashatsz.

A hit fokról fokra tud Benned erősödni. Pont úgy, ahogyan egy testépítő erősíti az izmait! Így tudsz oda eljutni, hogy miközben teszed a dolgod, hiszed azt, hogy:

... a "happy end" Rád is vonatkozik! 

Bármin menj keresztül, megtanulhatsz jót várni! Kezdj azokkal az életterületekkel, amelyeknél már most tudsz kontrollt gyakorolni, amelyek jelenleg is elérhetőek és a döntések meghozatalára alkalmasak!

Menni fog!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr6713651624
süti beállítások módosítása