Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Önbizalmad bázisa a testképed

2017. november 08. - Dr. Domján Mihály

pixabay_testkep.jpgHa felemelnéd a fejed a mérleg kijelzőjéről és belenéznél a tükörbe, milyen véleményt tudnál a testedről alkotni? Tetszetős? Ronda? Elviselhető? Rendben levő? Takargatnivaló? “Beachbody”? Vonzó?

Miért is kérdezgetlek? Mert önbizalmad bázisa a testképed! Bár sokszor nincs ez az igazság kimondva és egyesek csak a diéták csodatévő erejében hisznek, mégis az első lépés annak a testnek az elfogadása, amelyben élsz! 

További gondolatokat a 9+1 lépés az önbizalomhoz című blogbejegyzésben olvashatsz.

Most pedig egy gyakorlatra hívnálak!

Arra kérnélek, hogy találj magadon három olyan testrészt, amellyel már jelen pillanatban elégedett vagy! Ha kell, csinálj ehhez egy fürdőruhás fotót! Merj tehát szembesülni, és szépséget keresni! Ne add fel, hanem adj időt magadnak arra, hogy a látott kép Benned “feloldódhasson”!

Pszichológusként párszor tapasztalom, hogy ennél a feladatnál megakad a “lemez tűje”, sőt heves ellenállást kapok. Márpedig amíg nem tudsz azokra a “részeidre” odafigyelni, amelyek már most szépek, addig nem fogod az elfogadás fonalát sem megtalálni!

Az EMDR terápiának a tanulása közben szembesültem azzal az igazsággal, hogy a testünk olyan, mint egyfajta "lenyomatraktár". Őrizzük benne a múltat - a származási családban kapott kritikákkal és szégyenekkel együtt. Sokaknak talán ezért is időigényes megbékélniük önmagukkal!

A tánc, és általánosságban a mozgás sokat tudna Neked az "oldódásban" segíteni! Ahogyan az szintén, ha a múltból olyan emléket idéznél fel, amikor pozitív testérzeteket tapasztaltál!  

A testtel való elégedettség az egészséges lelki élet egyik sarokpontja.

Egy olyan testben élni, amit esetleg folyton kritizálsz és takargatsz, mindennapos stresszt jelent. A vonzerődről való negatív ítéleted szintén! Ne hagyd magad ebben az állapotban, hanem kérj segítséget!

A testkép különben egy szubjektív megtapasztalás, a test esztétikai-szexuális vonzerejének megélése. Ezért lényeges foglalkoznod vele! 

Fogadd el önmagad, és a dolgaid a helyükre fognak kerülni!  

 

Dr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

(Kép forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr9313208403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.