Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mi a magány pozitív üzenete?

2017. november 10. - Dr. Domján Mihály

insta46.jpgSokan egy párkapcsolatban érzik a leginkább magányosnak magukat. Tehetetlenek. Sajnos. Mások görcsösen akarnak valakihez tartozni, ezért régóta társkeresőznek. Újabbaknál pedig lehet, hogy egy kórházi ágy vagy éppen a veszteség "szele" hozza elő az üresség és a feleslegesség érzését.

Tulajdonképpen mire lehet jó a magány? - pszichológusként számtalanszor teszem fel ezt a kérdést. Bár abszurd, de lehet-e ebben bármi is jó?

Elcsépelt gondolatnak tűnhet, de nem lehet eléggé hangsúlyozni:

Amire a figyelnünk fókuszál, az növekszik bennünk!

Ha a hiány, akkor az. Ha az egyedüllét kiaknázható lehetősége, akkor az.

Hogyan értelmezhetem ez utóbbit? Több oldalról. Először is úgy, hogy felteszem magamnak azt az önismereti kérdést, hogy mi a jó nekem. Mi elérhető azonnal? Mi okozna örömet? Mindezek mellett hogyan adhatnék a mai napon másoknak valami jót? A kérdések tehát nem valamilyen távoli vágyat akarnak bennünk "megszólaltatni", hanem konkrétan az "itt és most"-ra vonatkoznak. Ha tehát a figyelmemet tudatosan visszahozom a jelenbe, akkor kapcsolódni tudok a most erejéhez. Sajnos, sokáig ennek lehetősége homályban van, mert olyan érzelmi reakciókat adunk a saját ürességünkre, amelyek folyamatosan elevenen tartják azt.

Aki folyamatosan a magányt érzi, a múltban él. 

Másodszorra érdemes azt belátni, hogy az egyedüllét sokaknak azért fájdalmas magány, mert hiányzik valaki az az életükből. Konkrétan önmagunk. Érzelmileg elsősorban másoktól függnek, miközben nincs meg az életükben az önelfogadás és az önmagukra való figyelés. Aki viszont már megbocsátott önmagának és békében van az életével, az a személy az egyedüllétet is pozitívan meg tudja élni. A magány fájdalma tehát arra ugyancsak jó lehet, hogy önmagamhoz visszavezessen

Ha arra vágysz, hogy szeressenek, szeress! Önmagadat is!

 

Dr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

(Kép forrása: https://pixabay.com)

insta33.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8713224279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.