Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

A valódi diéta a "szép látszat" feladása

2017. november 13. - Dr. Domján Mihály

pixabay_gyumolcs2.jpgKorukban leginkább a média közvetíti, hogy egy adott korú ember mit válasszon, hogyan éljen és nézzen ki. Azt gondolom, hogy akaratunk ellenére hatnak ránk a trendek és a tudatosan felépített termékek. A cégek teljesen tisztában vannak azzal, hogy ha a márka egy hétköznapi "hős" történetén alapszik, könnyebb vele azonosulnunk, így több adható el belőle. Pontosan ez van az “előtte-utána” fotókkal és a személyes tanúságtételekkel megspékelt diétás termékek esetében is. Az ilyen jellegű burkolt "megmentő" szerepbe nem szeretnék most belelépni.

Azt gondolom, hogy minden ember más élettörténeteken keresztül hízott el, így a fogyását sem lehet pár pontra lerövidíteni. A "Lapos hasat egy hét alatt!” című csodavárás helyett így csak egy önismereti kérdést szeretnék feltenni:

Mennyire (volt) fontos a "látszat" a származási családodban? 

pixabay_cseresznye.jpg

Érdekes téma ez! A famíliánkból és a világból egyszerűen magunkba szívtuk a ideális ént, ezzel szemben a reális énünk lehet teljesen más. Ha a kettő között nagy a távolság, akkor bennünk szorongás keletkezik, amit viszont megtanulhattunk - szinte akartunk ellenére - étellel "megnyugtatni"... 

Az előzőeket más oldalról is meg szeretném közelíteni. Lehetséges, hogy korábban azt hitted: ha megfelelsz az elvárásoknak, akkor "jó" leszel. Ha tehát teljesíted a feltételeket, akkor szeretni fognak...

Mi van, ha ez a "program" még Benned fut? 

Hívhatjuk ezt a vágyat sóvárgásnak?

Akár...

Honnan lehet ez ismerős Neked? Belátod-e a párhuzamokat?

Lépjünk pozitívan egyet előre! Azok, akik valójában képessé váltak életmódot váltani - nem pedig diétázni -, kiemelik, hogy önmagunk miatt, a belső meggyőződésükből tudták ezt véghez vinni, nem pedig másoknak vagy a trendeknek való megfelelésből. Így kerültek ki a sóvárgás, a túlevés és a szégyen ördögi köréből!

Jöjjön itt egy újabb - az  előzőekhez kapcsolódó - kérdés!

Önmagad szeretetét miért kell feltételekhez kötnöd? 

Nem lehetne önmagadat "csak úgy", feltételek nélkül szeretni? Mit jelentene ez Neked?

Az öngondoskodás az önszeretet része - a testtel/kilogrammokkal kapcsolatosan is. Ha szeretnél ebbe az irányba lépegetni, érdemes magadban azokat a szempontokat megtalálni, hogy miért lenne jó Neked életmódot váltani. Szedd össze az előnyöket! Ha ez nem menne, válaszold meg a következő kérdést: "Mi jó nekem abban, hogy továbbra is sodródom?" A tanult tehetetlenségről itt olvashatsz.

Változni és változtatni szinte sohasem könnyű. Pici lépésekre érdemes azt lebontani, közben pedig tudatosan vállalni annak kellemetlenségét, "hasogatását" és terhét. Ki mondta - a reklámokon kívül -, hogy az életmódváltás fájdalom nélküli? 

A jó dolgoknak "ára" van!

insta32.jpgA haladást sokban tudja az a szemlélet támogatni, ha belátod és elismered az eddig megvalósított lépéseidet, sőt a testképedre szintén figyelmet fordítasz. Merd minden egyes előremutató apróság miatt kihúzni magad!

Védekezés helyett inkább higgy magadban!

    

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr4713257507