Dr. Domján Mihály pszichológus blogja

Mind&Spirit blog

Gyógyulás az elfogadás által

2017. november 18. - Dr. Domján Mihály

insta15.jpgBelegondoltál már abba, hogy az elfogadás és a beletörődés két különböző fogalom?

Számtalanszor megkapom azt a kérdést (és félelmet), sőt kissé csodálkozva hallom is a hozzám fordulóktól, hogy “ha elfogadnám ezt vagy azt, akkor mindent bebetonoznék és egyben lemondanék a változásról?”

Dehogy!

Az elfogadás őszinte szembenézést és megengedést jelent.

Szeretettel és bátran tudomásul veszem azt, ami éppen megtörténik. És hát ez a nehéz, illetve ez a fordulat! Megbarátkozni azzal a helyzettel és személlyel, aki éppen úgy, ahogyan tudja, átél egy szituációt. Mindezekkel szemben a beletörődést egyfajta önfeladásnak és szürkeségnek is értelmezhetem. Ebben az olvasatban a beletörődés sokkal inkább "rutinnak" és sodródásnak fogható fel, mint örömteli igennek. Sajnos. 

Visszatérve az elfogadás témaköréhez, felül tudnád az elvárásaidat vizsgálni? Tudatában vagy velük? Olyan jó lenne, ha mindannyiunknál egyre gyorsabban "leesne a tantusz" és odafigyelnénk rájuk! Arra, hogy az elvárásokból micsoda akadálypályát építhettünk fel másoknak és persze magunknak! A kevesebb pedig néha több!

Gyors kérdés: tudsz a környezetedben élőknek autonómiát adni? Képes vagy a véleményüket, az érzéseiket és a gondolataikat tisztelni - akkor is ha ők ezt nem viszonozzák? Az elfogadás és az el nem fogadás legtöbbször kölcsönösen van működtetve...

Az autonómia mellett az ugyancsak igaz, hogy nem haladna előre a világ, ha teljesen lemondanál az elvárásaidról. Magától értetődő, hogy lehetnek feltételeid és igényeid! Szerethetsz dolgokat, másokat pedig nem. El tudsz valamit fogadni, mást meg nem. Ezek azonban nem mondanak ellent annak, hogy érdemes az egyensúlyra törekedned. 

pixabay_onbizalom.jpgÖsszességében azt gondolom, hogy a gyógyulásod ott kezdődik, amikor elengeded az elvárásaidat, a kontrolligényedet - azt, hogy milyennek kellene egy adott szituációnak lennie. Mindezek mellett pedig hagyod a dolgokat megtörténni. Önmagaddal kapcsolatosan ennek az a menete, ha megbarátkozol az értékeiddel, sőt a "nem kívánatosnak" vélt részeiddel is, és elkezded hitelesen azt élni, aki vagy. Az elfogadás (a megadás) egyébként maga a változás, amely után már tudod tenni a dolgod! Kell is, hogy tedd! Fordítva viszont nem megy - bár mi mindent, illetve hány évtizedet elkövetünk ennek megcáfolására és a látszat fenntartására. 

Merd tudatosítani, hogy mit tartasz elfogadhatatlannak önmagaddal kapcsolatosan. Aminek ellenállsz, azt táplálod és addig fog gyötörni, amíg végül el nem fogadod. Mindig a természet győz!

Válj engedékennyé! Mások és önmagad felé is! Képes vagy rá!

 

www.drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu

Várlak az Instagramon is!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr9913291331