Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Karácsonyi szembenézés

2017. december 21. - Dr. Domján Mihály

pixabay_szem.jpgHa akarom, ha nem, a karácsony nemcsak ünnep, hanem egyben tükör is. "Megmér" és visszajelez. Ott tartok, ahol szeretnék? Azok az értékek mentén élek, amelyek számomra fontosak? Elégedett vagyok az utammal? Mire mutat rá a helyzetem? Csak önvédelemmel telnek a napjaim vagy tudom azokat élvezni is?

Az előző kérdéseket - szerintem - pontosan úgy közelíti meg az ember, mint ahogyan azt általánosságban a szituációkkal teszi. Vagy abban hiszek, hogy valami nehéz, vagy abban, hogy kihívás. Ezt a szemléletet a karácsony adta szembenézésre szintén lefordíthatom. Vagy abban hiszek, hogy le vagyok maradva és csak kullogva sodródom, vagy abban, hogy kíváncsian kereshetem és élvezhetem abban a jót, ami van. 

 Fodor Ákos zseniálisan fogalmazza meg ez előbb leírtakat:

Segíts mindennek
olyannak lennie, mint
amilyen úgyis.

Bátorság és önbizalom kell ahhoz, hogy a dolgokat ne osztályozzam, hanem meghagyjam azokat a maguk medrében! Ahhoz szintén bátorság és önbizalom kell, hogy például a karácsonyommal szembenézzek. Miért is? Mert az ünnepeim pontosan olyanok, mint amilyen én vagyok! Ha van bátorságom és önbizalmam, akkor merem bennük a lehetőségeket keresni. Ha pedig nincs, akkor tovább erősödöm abban a hitben, hogy minden olyan ólomsúlyú, elérhetetlen, üres, esetleges vagy éppen "áldozatszagú"...

pixabay_karacsony11.jpgVizsgáld hát felül a hitrendszeredet! Gondolod át, hogy a belső meggyőződésed alapján mit érdemelsz és mit akarsz!

Hiszem azt, hogy első körben megérdemeled azokat a szerető és elfogadó embereket, akik hisznek Benned, sőt inspirálnak! Rajtuk keresztül tud az a meggyőződéseddé válni, hogy megérdemled a szeretetet és hogy Te is szerethess! 

Hát szeress!

 

Dr. Domján Mihály 

 

www.drdomjan.blog.hu

www.instagram.com/dr.domjan

 

Egyéb karácsonyi-adventi bejegyzéseim:

 

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr3513515331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.