Dr. Domján Mihály pszichológus blogja

Mind&Spirit blog

A nagyié a legjobb

2018. február 07. - Dr. Domján Mihály

fank8_1.jpgNem szeretném megcáfolni, hogy a nagyi fánkja volt a legjobb, mert ez egyértelmű! Szívvel-lélekkel sütötte, "hegyeket" gyártott le belőlük és szinte fulladásig tömtük magunkba. Mindig finom volt! Azokat az illatokat pedig nem lehet elfelejteni, csak hálát adni értük!

Mama után szabadon következzen a saját farsangi fánkom! Már karácsonykor el szoktam kezdeni fenni a fogam erre az édességre. Alig várom, hogy a bejgli után végre ez jöjjön!

A "valódi" fánk minálunk attól az igazi, hogy frissen felvert tejszínhabbal esszük. Mivel ez nemrégen megtörtént - bár karácsony óta csak egy hónap telt el -, így most változtattam. Kíváncsi voltam arra, hogy milyen lenne diósan! Ebben a verzióban a kész fánkok felét először lekvárba nyomtam bele, majd pedig darált dióba. Sütöttem ♥ alakút is - nem véletlenül. 

A fánk tésztájának elkészítése roppant egyszerű, a sütése viszont problematikás. A lényeg, hogy valamivel gyengébb, mint közepes lángra kell az olajat felforrósítani. Próbaképpen érdemes először egy kis "lehulló" részt beledobni. A másik sarkalatos pont, hogy a fánkokat a megfordításig fedő alatt szükséges sütni, a harmadik pedig, hogy bő olajba érdemes a kiszaggatott, közepén benyomott korongokat helyezni.       

fank.jpgHozzávalók - a Magyar Konyha legjobb receptjei 1999-es kiadását alapul véve (14.o.):

- 60 dkg finomliszt,

- 3,5 dkg élesztő,

- 3,5 dl langyos tej,

- 0,5 dl rum,

- 4 evőkanál cukor,

- 4 tojás sárgája,

- 1 citrom reszelt héja és felének a leve

- 7 dkg puha vaj,

- pici só.

Az élesztőt egy dl tejbe morzsoljuk. Hozzáadunk pár evőkanál lisztet és egy kevés cukrot. 15 percig érleljük. Mivel fánkot főként telente szoktam sütni, így a bögrét, amibe az előzőek vannak, ráteszem pár percre a radiátorra. 

Nem szoktam a lisztet átszitálni, persze lehet. Nos, miközben az élesztő dolgozik, mindent egy nagy keverőtálba összeöntök - a hozzávalókat a biztonság kedvéért le szoktam a végén újból ellenőrizni. Ha az élesztő "beindult", akkor azt is hozzáöntöm a többihez és máris bekapcsolom a dagasztót. Egyik nagy álmom volt, hogy legyen nekem is ilyenem és hát vagy 3 éve a konyhapultom dísze! Remélem "belenövök"!

fank9.jpgA dagasztás pár perce után hólyagos, lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Azért ne legyen nagyon nyúlós, maradjon egybe. Megmondom őszintén, hogy a fánk tésztájánál nem nézem a grammokat. A tojások sárgájának a száma, a citrom stb. adott, a dagasztás közben pedig annyi tejet adok kb. fél kg liszthez, amennyivel a megfelelő állagot meg nem kapom. A végén mindig megkóstolom a tésztát. Volt, hogy pici cukorral meg kellett édesítem. A rum kihagyhatatlan és ne sajnáld! Így nem fogja sütés közben a tészta az olajat magába szívni. Dagasztás után konyharuhával letakarjuk a tálat és 60 perc alatt a duplájára kelesztjük. A várakozás percei után egy enyhén beolajozott gyúródeszkára "öntjük" ki, majd jön a szaggatás és az újabb negyedórás várakozás. A sütés három buktatóját korábban leírtam. Fontos megérteni, hogy a túlságosan forró olaj feketévé "varázsolja" a fánkot, illetve a fedőt ne felejtsük el! A végeredményt a felnőtteknek pálinkával ízesített lekvárral is kínálhatjuk!

A fánk sütésétől sokan félnek, de szerintem maguk sem tudják, hogy miért. Őszintén kívánom, hogy mindenkinek jól sikerüljön ez a finomság! Meg fogja hálálni! Gyors, könnyű és hát tejszínhabbal igazi kalóriabomba! 

Bárcsak minden olyan könnyedén menne az életemben, mint amilyen könnyedén hízom! :D 

Jó étvágyat és sok mosolyt! 

 

További receptek:

http://drdomjan.blog.hu/tags/édesség

#mind&spirit, #fánk

(Képek forrása: saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7213631278