Dr. Domján Mihály pszichológus blogja

Mind&Spirit blog

Hiszek magamban

2018. március 24. - Dr. Domján Mihály

pixabay_hazaspar4.jpgSok évvel ezelőtt szem és fültanúja voltam egy házaspár beszélgetésének. Az asszony mosolyogva és önbizalommal telve a következőket mondta az éppen morcos férjének: "Mehetsz gyönyörűm bárhova! Nincs a világon olyan nő, aki úgy tudna Rólad gondoskodni, Téged ápolni, Rád főzni és a személyedet kibírni, mint én! Neked mellettem a legjobb, ezt az élet már százszor bebizonyította!"

A hölgy monológjára a férfi, aki Odüsszeuszként valóban tett "felfedezéseket" a házasság melletti párhuzamos világban, egyetértően bólogatott. Később poénosan megjegyezte, hogy ezentúl odahaza nem csak a piszkos munkát szeretné megkapni és azokat, amit a drágasága utál. Erre mind a hárman elnevettük magunkat.

Ebben a blogbejegyzésben azt szeretném Tőled megkérdezni, hogy miben vagy a legjobb választás a párodnak? Mely tulajdonságaid az erősségeid? Ha pedig egyedül vagy, akkor így szólna a kérdés: miért melletted döntsön a jövendőbelid? A témát úgyis felvethettem volna, hogy tudsz-e önmagadban hinni? Lehetséges, hogy akkor könnyebb a válaszaidat megtalálni, ha befejezed a következő mondatot:

A legjobb vagyok Neked, mert...  

pixabay_hazaspar2.jpgHogy tovább csűrjem-csavarjam a kérdéseket, tedd fel visszafelé is: miben legjobb számodra a társad? Talán ezt úgy "lazább" átérezned, ha belegondolsz abba, hogy mit veszítenél, ha ő nem lenne az életedben? Mekkora lelki "fajsúlya" van számodra? Miben hiányozna a leginkább? És mi történne, ha a válaszaidat időközönként - egy kedves érintés kíséretében - elmondanád Neki?

Párterapeutaként tapasztalom, hogy egyes hölgyek semmisnek veszik a férjük munkáját és a családjukért végzett áldozatát. Vannak, akik kifejezetten ellenségesek és rivalizálók ezen a téren. A fordított felállásra szintén számos történetet tudnék felhozni. Néhány férfi úgy gondolkodik a feleségéről - pl. a gyes időszakában vagy akár a megismerkedésüktől számítva -, hogy "semmit sem csinál". Mások állandóan kritikusak vagy éppen érzelmileg követhetetlenek. A negatív példákat - sajnos - a végtelenségig lehetne sorolni... 

Többször lepleződik le előttem - mind magammal, mind a társammal kapcsolatosan -, hogy akaratlanul inkább a negatívumokat keresem vagy látom meg, nem pedig azt, ami miatt szeretem. Amíg viszont a gondolkodásomat nem fordítom meg, addig hinni sem tudok: sem magamban, sem a másikban! Hit és szeretet nélkül pedig mi marad? Az elvárások szajkózása, a csodavárás, a kisebbrendűségi félelmek, a sérelmek és pl. a "lemaradok valamiről" érzés. A különbség tehát óriási!  

Egymás megbecsülése tanulható, ahogyan önmagunké is!

pixabay_hazaspar3.jpgNem mindenki jön olyan családból, ahol a szülei elismerték volna a másik értékeit, használták volna a köszönet szavát vagy kölcsönösen teret és támogatást adtak volna a tehetségnek. Mindez azonban nem indok arra, hogy felnőttként ne próbáljam meg a saját felelősségemet elfogadni. Igenis, én döntöm el, hogyan akarok ezentúl önmagamhoz és a páromhoz hozzáállni! Az pedig, hogy ez nem egy pillanat alatt megy végbe, magától értetődő. Gondolj csak abba bele, hogy egy idegennyelv elsajátítása sem történhet meg gyakorlás és kitartás nélkül!

A hit alapja a döntés. Szerintem, ami még ahhoz szükséges, hogy tudjak önmagamban hinni, az a sikerélmények (pozitív visszacsatolások), a reális önértékelés és az önismeret. A sorból nem hagyhatom ki azokat a személyeket sem, akik bíznak bennem.

Amikor szomatodráma képzésen azt a feladatot kaptuk, hogy járjunk körbe a teremben és kezdjünk el dicsekedni önmagunkkal kapcsolatosan, akkor ez egyikünknek sem volt könnyű. Pedig ha belegondolok, és tedd Te is ezt, akkor mindenkinek magának kell a saját életével a realitások fényében tisztába kerülnie! Amíg nem tudok önmagam mellett dönteni, addig ez a másik mellett sem megy! 

Ráadásként, ha nem hiszel magadban, akkor Istenben sem tudsz! 

Az előző provokatív és részben igaz kijelentéssel, amit a fogadott keresztanyámtól tanultam, arra szerettem volna rámutatni, hogy egészséges emberi alapok nélkül a természetfeletti sem tud az életedben megjelenni. 

Visszatérve a bejegyzés elejére, megkérnélek, hogy gondolkozz el újból az alábbi mondaton és fejezd azt be: "A legjobb vagyok Neked, mert..." Tedd ezt meg azért is, mert amire a figyelmed fókuszál, az fog Benned megerősödni! Ha az értékességed, akkor az! Ha a legjobb tulajdonságod, akkor az! És így, hittel felvértezve kevésbé fogsz majd meginogni, amikor a nehézségek vagy a társad "hullámzása" elér.      

Valamiben Te vagy a legjobb a másiknak! Higgy magadban! 

 

www.drdomjan.blog.hu

www.instagram.com/dr.domjan

Küldd tovább annak, akinek szerinted a hasznára lehet!

 

#mind&spirit, #önbizalom, #önismeret, #legjobbként

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr9413768972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.