Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Náray magánmitológiája a festészet nyelvén

Kortárs kiállítás-ajánló - Náray Tamás: Entrée

2018. július 15. - Dr. Domján Mihály

naray.jpgNemrégen egy olyan ismerősöm hívott fel telefonon, akivel több, mint 20 éve vagyunk barátságban - annak ellenére, hogy csak ritkán tudunk találkozni. Azután érdeklődött, hogy lenne-e kedvem vele és a családjával találkozni, sőt később közösen Náray Tamás első önálló kiállításának a megnyitójára elmenni. Mivel kevés olyan inspiráló személy van az életemben, akivel a szeretet az évek "vasfoga" ellenére sem csorbult ki, így azonnal igent mondtam.

A kiállítás Szegeden, a felújított, maga nemében páratlan Reök palotában van bemutatva. A megnyitó után, amely számomra frappáns és értékes volt, következtek a festményekkel való ismerkedések. Az első terem első képe - Vörös Odüsszeia - a "Hoppá!" érzést váltotta ki belőlem. Nem voltak előzetes koncepcióim, hogy mi fog rám várni. Őszintén nem gondoltam volna, hogy a Velencében kétévente megrendezésre kerülő Biennálé "feelingje" fog Szegeden utolérni! Ez történt! Az első impresszió megfogott!

reok.jpgSzeretem a kortárs művészeteket, és mindazt a modern önkifejezést, amely a 21. századi képzőművészetét jellemzi. Az olasz élmények, amelyek egy-egy kiutazásomkor töményen hatnak rám, segítenek befogadóvá válni az újfajta képi megjelenés előtt. Nekem a mai világ megértését is adják azok az üzenetek, amely ezeken az alkotásokon keresztül átjönnek.

Visszatérve a szegedi kiállításhoz, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész a hedonista Náray Tamásról beszélt, aki nagyon szeret festeni. Szavai szerint: "Másfél évtized sajátos magánmitológiájába engednek bepillantást ezek az alkotások."  Találóak a kurátor gondolatai!

Amiért ezt az ajánlót megírtam, annak apropóját nemcsak a harmóniát és energiát sugárzó képek adják, hanem elsősorban az alábbi videó, benne Jerger Krisztina művészettörténész gondolatai az alkotóról.

Tíz év gyakorlásra és a kapott instrukciók elfogadására ugyanis nem mindenki nyitott, de hiszen többen el sem jutnak a maguk Entrée-jükhöz!   

Érdemesnek tartom a festmények között egy "próbakört" tenni és megfigyelni azokat az érzéseket, amelyeket az újszerű szín-, és formavilág kivált! Az érdeklődők szeptember 5-ig ismerkedhetnek meg Náray Tamás festményeivel.

Szeged egyébként is megér egy "misét"! Gyönyörű lett!

Kellemes nyári élményeket!

www.drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr214113551