Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Szeretnél szerelmes lenni?

Csillag születik (2018) - filmkritika

2018. október 22. - Dr. Domján Mihály

ladygaga.jpgA Csillag születik film kapcsán, ami először az eszembe jutott, hogy egyáltalán tudjuk-e, kibe szeretünk bele. Félek, hogy nem. Az egyik kolléganőm a közös előadásunkon úgy fogalmazott, hogy ha a kezdetekkor nem lenne szerelem, nem bírnánk ki egymást. Amikor ezt mondta, majdnem leszédültem a székről. Azóta is többször az eszembe jutott. Igen, sok igazság van ebben. Ahogyan abban a meglátásban szintén, hogy nemcsak a másikba "kell" beleszeretnünk, hanem magába a kapcsolatunkba. Az persze munkás! Azért tenni kell, sőt "megbocsátani" és elfogadni a realitásokat...

A Csillag születik filmről (HBO GO) csupán pozitívan tudok írni. Szeretem a profizmusát, az igényességét és hogy pszichológiailag fel van építve. Bőven van benne katarzis, Lady Gaga zenéje pedig lélekemelő!  

A film a szerelem mellett az alkoholizmus fájdalmát is érinti. Nehéz erről mit írnom. Kívül bárkit könnyű a viselkedése miatt elítélni! Ez azonban nem akaratgyengeség, hanem betegség!

Jöjjön egy részlet A kis hercegből, amely pont azt üzeni, mint a Csillag születik:

"– Hát te mit csinálsz itt? – kérdezte tőle.

– Iszom – felelte gyászos képpel az iszákos.

– Miért iszol? – kérdezte a kis herceg.

– Hogy felejtsek – felelte az iszákos.

– Mit? – tudakolta a kis herceg, mert máris megsajnálta.

– Azt, hogy szégyellem magam – felelte az iszákos és lehajtotta a fejét.

A kis herceg szeretett volna segíteni rajta.

– Miért szégyelled magad? – kérdezte.

– Mert iszom – vágta el a további beszélgetést az iszákos, és mélységes hallgatásba süllyedt." (Forrás: itt.) 

Az alkoholizmussal kapcsolatosan még egy vetületről muszáj írnom. A "lila ködben" a film hitelesen hozza azt, ahogyan a két főszereplő észrevétlenül és teljes jó szándékkal elmegy egymás mellett. Finom érzékkel bemutatja az őszinteség hiányát, így a tényleges kötődés sem tud közöttük megszületni. Teszi ezt annak ellenére, hogy Bradley Cooper a lényeget szavak nélkül "mondja el". Fantasztikus a játéka!  Mégis, fontos dolgokat hallgat el - hasonlóan számos alkoholbeteg családjához. A mély emberi érzések - leginkább a félelemek - nincsenek tehát felvállalva és a tagadás győz...

Az alkoholt sohasem könnyű az "egyensúlyt teremtő" szerepéből kimozdítani! Pár szép példát persze láttam már rá. Őszintén írhatom, ez az igazi csillagszületés! 

Jó érzés volt nekem a filmben a szerelemért izgulni! Hiszem azt, hogy a melódiák tovább tudják mindannyiunkban azt a belső mozit folytatni, amely által a  szép érzésekbe vetett hitünk erősödni képes!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

(Kép forrása saját és itt.)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr1714309595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása