Dr. Domján Mihály pszichológus blogja

Mind&Spirit blog

A megunhatatlan sajttorta

Cheesecake

2018. október 28. - Dr. Domján Mihály

cheescake4.jpgÖt évvel ezelőtt születésnapomra kaptam ajándékba ezt a tortát. Annyira ízlett, hogy a sütését is azonnal "tesztelni" szerettem volna. Korábban sohasem kóstoltam.

Pár hét múlva eljött a megfelelő alkalom és nekiláttam az alkotásnak. Először erre majdnem egy délutánom ment rá. Visszanézve, elég vicces! Egyszerűen túl sok edényt használtam fel, így hát volt is mit utána mosogatnom! Az utóbbi időben az elkészítési idő kb. 45 percre csökkent.   

Hogy milyen ez a süti?

A gyümölcs, a gazdag krém és a rumos-citromos "adalék" eteti magát! Nagyon finom!

Számos változatban készítettem már el. Talán akkor volt a "legütősebb", amikor csak friss áfonyát használtam a beltartalomhoz. Most több üzletet végigjárva sehol sem találtam, így meggybefőttet bontottam. Azért egy doboz fagyasztott áfonyát még kiolvasztottam...Biztos, ami biztos alapon! 

cheescake2.jpgHozzávalók a "piskótához":

  • 125 g vaj,
  • 1 csomag Albert keksz,
  • 3 evőkanál cukor.

A kekszet először megdarálom, a szobahőmérsékletű vajjal összedolgozom, majd hozzáadom a  cukrot. A sok vaj miatt nem kell a tortaformát kibélelni. Az összetevőket beleteszem, picit lenyomkodom a tortaformába, az oldalára is helyezek egy keveset (körben).

Hozzávalók a krémhez:

  • 3 tojás,
  • 1 nagy (dupla) doboz mascarpone,
  • 1 kispohár tejföl,
  • 25 dkg túró,
  • 15 dkg cukor,
  • vaníliás cukor vagy eredeti aroma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 0,5 dl rum,
  • fél citrom leve,
  • pici só,
  • 50 dkg gyümölcs - ízlés szerint pl. áfonya, barack, málna vagy meggy. 

cheescake1.jpgA tojásfehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral kikeverem. Az összes többi hozzávalót lapáttal beleforgatom, majd végül a felvert tojásfehérjét is hozzáadom. A krémet sokáig kevergetni nem szabad, mert levegős lesz és be fog sütés közben repedezni. Persze a végén majd arra is lesz étcsokis "kozmetikai" megoldás!

A kekszes alapra ráteszem a megmosott és lecsöpögtetett gyümölcsöket, majd ráöntöm a krémet. Körülbelül 60 percig 175 fokon sütöm, nem légkeveréssel. Ha elkezdene erősebben pirulni, sütőpapírt teszek a tortára. Miután kész, megvárom, hogy kihűljön. Másnapig a hűtőben tárolom, majd egy tábla étcsokit felolvasztok gőz fölött - pici olajjal. Ha megolvadt, körkörösen ráöntöm a tortára, így eltűnnek a repedések és szebb is lesz.

A sajttorta ősét az ókori görögök készítették el, majd tőlük vették át a rómaiak. Több lépcsőben, a 19. században jutott el a bevándorlókon keresztül a recept Amerikába, és vált világszerte ismerté a New York cheesecake.

cheescake3.jpgRemélem kedvet szereztem ehhez az egyszerű és egyben finom édesség elkészítéséhez! Számos módon és "betéttel" pl. Nutellával megvalósítható a torta! Szerintem a citrom leve vagy héja fontos bele, ne hagyd ki! 

Jó kísérletezést!

Ildi, Neked pedig köszönöm az első sajttortát és persze a receptet!

 

Dr. Domján Mihály

A blogon a további édességek itt találhatóak.

www.drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu

 

 Az egy mondatos "blogbejegyzéseimet" az Instagramon tudod követni:

www.instagram.com/dr.domjan

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr314327411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.