Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Szerelem utolsó fillérig

2018. november 12. - Dr. Domján Mihály

szerelem_utolso.jpgSokak szívében a pénzzel kapcsolatosan fájdalom húzódik meg. Sajnos, nem csupán a szűkös anyagi státuszra gondolok - pl. a munkahelyi elbocsátás, az örökségből való kiforgatás, a válás vagy a devizahitelek okozta drámai helyzetekre -, hanem a jómód játszmáira is. Hiszen nem ritka az olyan család, ahol a legerősebb összetartó erő maga a vagyon. A blogbejegyzés pontosan ezt szeretné körbejárni, mert némely szerelem valóban csak az utolsó fillérig tart!

A pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódunkat a származási családunkból hozzuk. Nem kivétel ez alól a pszichológus sem. A munkámban sokáig nem érintettem a családok anyagi helyzetét. Könnyű lenne most erre rávágni, hogy tabuként kezeltem. Igen, részben úgy, de inkább másról volt szó. Egyszerűen olyan szerencsés közegből jövök, ahol megélhettem az anyagi biztonságot. Mindezek mellett, ha volt valakinek 100 Ft-ja, akkor nem 110-et költött, sőt egészségesen fel volt az vállalva, ha valamire nem jutott. Számomra tehát magától értetődővé vált a felelős pénzkezelés és az arról való nyíltság is. A nagyszüleim anyagi-lelki támogatása - a szüleim részéről - szintén természetes módon működött. Pszichológusként - összességében - eleinte a pénzt vakfoltként és persze tabuként éltem meg. Később azután tudatosodott az bennem, hogy ne magamból induljak ki, illetve a terápia érdeke az anyagiak érintése is.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt egy olyan házaspár keresett fel - a "jómódú" rétegből -, akik csak több, mint hat hónap után mutatták meg nekem az igazi fájdalmukat: a pénztelenségüket. Addig "csupán" a konfliktusok és az elhidegülés volt a porondon. Soha nem fogom a valódi indok "coming out" pillanatát elfelejteni! Leforrázott az igazság ezen vetülete. A pénztelenség felvállalása által persze azonnal megértettem a család dinamikáját, és realizáltam azt is, hogy addig miért "döcögött" a párterápia.

A történetük vége különben az lett, hogy az édesapa angolosan távozott és maga mögött hagyta az addig közösen felhalmozott "trágyadombot". Az asszony, köszönhetően a leleményességének és a döntéseinek, képessé vált a megfelelésekből kijönni, sőt önállóan helyt állni. A magazinok az ilyen szituációt megélt hölgyeket szokták felkapni és példaképnek állítani. Valóban fontos tanulságokat rejtenek a sikeres fordulatok! Az általánosítás azonban lélekölő és igazságtalan. Hiszen nem mindenki rendelkezik széles és mozgósítható erőforrásokkal. Gondolok itt a korábbi ismeretekre, diplomákra, kapcsolatokra, ahogyan a nyitottságra, a töretlen munkakedvre és legfőképpen pedig a hathatós támogató közeg meglétére. Sajnos, ezzel a többség nem rendelkezik. A sorból nem hagyhatom ki az esetlegesen jelen levő tanult tehetetlenség és a  gyermekkori traumatizáltság béklyóit sem... 

Az önmegvalósítás ráadásul nem egyenlő a pénzzel! 

insta45.jpgVisszakanyarodva a blogbejegyzés címéhez, a származási család negatív hiedelmeiből szeretnék most párat közreadni. Soronként olvasva ezek egymásnak ellentmondanak - pont úgy, ahogyan a családok is sokszínűek. 

 • Aki fizet, az az úr.
 • Aki elfogad, az kiszolgáltatott.
 • A pénz boldogít.
 • A pénz szükséges rossz.
 • A pénzről nem illik beszélni.
 • Amid van, mutogasd!
 • Ha költesz, arról hazudj!
 • Aki nem keres, az ne is egyen.
 • "Ami a Tiéd, az az enyém is. Ami pedig az enyém, ahhoz Neked semmi közöd!"
 • "Ebben a családban mi nem szeretjük a pénzkötő nőket/férfiakat!" (rejtett nő/férfigyűlölet)
 • Spórolni KELL!
 • Csak a férfi dolga a pénzkeresés.
 • A feleség a legdrágább.
 • A férfinak mindig van dugipénze.

Ezek egyikét sem ítélném el, hanem inkább a felismerésükre tenném a hangsúlyt! Miért is? Mert hatnak, továbbadódnak, a jelenben pedig mérgeznek. Milyen fontos is lenne a párkapcsolaton belül a pénzről nyíltan beszélni!  

A 'Szerelem utolsó fillérig' cím - nem bulváros formában - arról a "tükörről" is kell, hogy szóljon: számos ember egyetlen egy lehetőséget vél az előrejutásához, ez pedig a másik kihasználása.

Távolabbról indítva, először általánosítanék. Párterapeutaként néha sok-sok türelmet, erőt és kedvességet kell ahhoz bevetnem, hogy valaki végre rám figyeljen, sőt önmagára, ne pedig a társára. Javarészben temérdek idő és szeretet szükséges a  negatív gondolkozás megváltoztatásához. Pontosan mire is gondolok? "Minden fájdalmamért a párom a felelős!" Akkor, amikor eljut valaki oda, hogy a saját oldalával foglalkozzon, azaz ne a másikat hibáztassa és ne tőle várja el a "csodáját", akkor indul el a fordulata!

Aki őszintén változni képes, azt a társa követni fogja!  

Pontosan igaz ez az anyagi kihasználást "tudatosan" vagy tehetetlenségből végző személyekre is! Képesek a fordultra! Képes lennének a saját erőforrásaik feltérképezésére, a céljaik tisztázásra, a kezdeti saját lépések megtételére, a gondoskodás visszautasítására, de legalább a segítség kérésére mindenképpen! Az akarat edzése lépésenként című blogbejegyzésemben erről részletesebben olvashatsz. 

Van különbség aközött, hogy valakinek a luxus a célja vagy csupán biztonságra vágyik.

pixabay_biztonsag.jpgBár a mostani téma tabut feszeget, de nem mehetek el az mellett sem, hogy mindannyiunknak jogos igénye a biztonság. Miért ne szerethetnék olyasvalakit, akinek van pénze? Miért ne örülhetnék a szépnek és a jónak? Természetesen érték a gazdagság! Ha azonban csak a testet vesszük figyelembe, a lelket és a szellemet viszont nem, akkor minden tárgyiasul. Az anyagiak önmagukban kiüresedést okoznak, ha nem válnak megoszthatóvá! 

Amit még pszichológusként meg kell, hogy jegyezzek: egyes emberek szemében nem érték a családjukért végzett otthoni munkájuk. Sajnos! Sem a gondoskodásukat, sem a szorgalmukat vagy a kedvességüket nem ismerik el önmaguk előtt. Mások a gyermeknevelést, a háztartásvezetést vagy éppen a betegek ápolását tartják "magától értetődő semminek". Nagy hiba azonban csak azt értékesnek tartani, ami forintosított! Sokan tehát önleértékelő gondolkodással bírnak és helytelenül le is írják vele önmagukat. Ha pedig egy családban pl. a főzés semmi, fel kell venni egy bejárónőt! Tenni kell egy próbát! 

Amit hiszek magamról, azt fogja a környezetem megerősíteni! 

A pénzzel kapcsolatosan még öt rövid gondolatot szeretnék megjegyezni. Az első, hogy ezen lehet a legkönnyebb otthon összeveszni, illetve ezen keresztül ütni a másikon. A háttérben azonban sokszor olyan dolgok állnak, amiket nehezebb felvállalni és egyébként semmi közük sincs a pénzhez.

A következő, hogy az Instagram és a Facebook tartalma részben hazugság. Milyen sokan kínálják fel a szebbik oldalukat, koldulják a megerősítéseket, illetve játsszák ki előttünk a magányukat! Bár mindkét alkalmazást használom, hiszen a kapcsolatokhoz és az információk cseréjéhez szükségesek, ezzel együtt próbálok határokat tartani. Vajon a iskolákban beszélnek erről? Remélhetőleg egyre többször és több helyen!

A harmadik gondolatom a gyermekek "pénzzé tételéről", illetve a "programozott" válásáról szólna. Az Érzelmi zsarolással a gyermekkel című bejegyzésemben erről több mindent olvashatsz, ahogyan a szeretetlenségről a Játszmatündér, elég volt Belőled! írásban. 

A negyedik megjegyzésem röviden az lenne, hogy a jómódért a hála tanulható. Ez is segít abban, hogy az adok-kapok egyensúlyba kerüljön. Öröm adni és öröm kapni! Gyakorta mi van helyette? Az "haszonélvező" dominálni próbál, sőt a "szeretetét" és a hatalmát kiárusítja

Az utolsó szempont, amit még ide le szeretnék írni, hogy akik számára kevésbé sarkalatosak a státuszszimbólumok, boldogabb házasságban élnek.

Sok pénze különben annak van, akinek az a fontos!

A "Szerelem utolsó fillérig" bejegyzésemmel nem szerettem volna azt sugallni, hogy a pénzé tett románccal bármi bajom is lenne. Ősi mesterség ez. Mindenki úgyis csak azt tudja élni, ahol tart. Olyannak kell tehát az embereket elfogadnom, mint amilyenek! Amiért mégis "tollat" ragadtam, hogy rámutathassak arra, talán itt az ideje a tisztánlátásnak! Legalább önmagunk előtt ne "vetítsünk", hanem vállaljuk azt fel, ahol tartunk! 

Aki pedig végképp nem bírja már a tehetetlenségét vagy mondjuk a bankkártyájának a másiknál való "pittyegését" (vásárlás utáni SMS-t), kezdeményezzen beszélgetéseket, tegye a dolgát, szeressen, váljon hálássá, függetlenedjen, tegye nyílttá az érzéseit, közben pedig figyeljen a lényegre: 

Első a kapcsolat, a pénz csak azután jön!

Pontosítok, első a kapcsolat önmagammal, a többi magától fog jönni! Ehhez önismeret, önelfogadás és bátorság biztosan szükségeltetik. 

Sok sikert és kitartást!

 

Dr. Domján Mihály

 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása: pixabay.com)

insta43.jpg

insta15.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8314320507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.