Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Laosz tanítása az elengedésről

2019. június 15. - Dr. Domján Mihály

laosz1.jpgAz elmúlt időszakban több olyan szituáció "sűrűsödött" össze, amikor azt éreztem, hogy örömet tudok másoknak okozni. Onnan jöttem rá erre, hogy a kapott köszönöm vagy mosoly mellett elkezdtem jól érezni magam. Általában az adás így hat rám, de most sokkal intenzívebb "hullámok" értek el. Át kellett ezért gondolnom, hogy mi változott.

Azt ismertem fel, hogy korábban inkább a kötelességtudat és a megfelelés vezérelt. Mindig hittem abban, hogy aki ad, az kap és próbáltam is így élni. Most viszont ráláttam arra, hogy szinte akaratomon kívül csak olyanoknak adtam, akik valóban nyitottak voltak rám. A "véletleneknek" köszönhetően az örömük visszahatott rám, én pedig be tudtam azt fogadni.

Felmerült bennem egy kérdés, hogy eddig miért nem az elfogadó emberek társaságát kerestem! Érdekesen hatott rám ez a tükör!  Talán én is nyitottabbá váltam. Azon szintén elcsodálkoztam, hogy mennyire igaz: egyeseket nem lehet kielégíteni és valóban felesleges újabb köröket az irányukba "futni" - a kötelesség szintjén felül. Azt ugyancsak beláttam, hogy bár mindezen igazságokat korábban már ismertem, de az elmélet sohasem egyenlő a tapasztalással.   

Teljesen más valamit tudni, mint megélni.

laosz11.jpgTaláltam egy másik faktort is, ami az adásban örömöt szül. Elkezdtem egy ideje tudatosabban odafigyelni arra, hogy élvezzem azt, amit teszek. Ennyi.

Az előző, elengedéssel kapcsolatos felismerések nyomán eszembe jutott az "örök szerelmem", Laosz, és az ottani piac tanítása. 

Luang Prabang egy nyugis, lassú tempójú település a Mekong folyó partján, amely egyben az ország kulturális fővárosa, sőt a hagyományos laoszi kultúra és a buddhizmus központja. Körutazásunk állomásaként az ottani helyi piacra is elkerültünk. Ha visszagondolok, akkor azt tudom írni, hogy éppen hogy csak túl tudtam az ottani szagokat élni. Mindezeket félretéve azonban egy különös dologra lettem figyelmes. A piacon kisebb termetű madarakat árultak -  a talán bambuszból készült kalickákkal együtt. (Az alábbi fotósorozat második képén láthatóak.) 

buddhista érdemszerzés egyik hagyományos módja az állatok szabadon engedése - az alamizsna adása és a templomi felajánlások mellett. Ez azt jelenti, hogy a tanításuk alapján mindennap kell egy jó dolgot cselekedni, amelyek között szerepelhet például egy madár elengedése. Akkor ott ezen igencsak elcsodálkoztam. Ítélkezés nélkül azonban parkolópályára tettem magamban az információt - főképp a napi egy jó cselekedet gondolatát. Gyermekkoromban, a karácsonyra készülve, a hittanon kérték azt tőlem utoljára, hogy gyűjtsek naponta "piros pontokat" és ezzel készüljek az ünnepre. Akkor ennek nem értettem a helyét, de mára "átjött" az üzenete. Segített ehhez a laoszi piacon tanultak is, amit most viszont a humor és az önirónia oldaláról közelítenék meg! 

Az jutott az eszembe, hogy egyes emberek éveken át tartó viszonzatlan szeretgetése helyett érdemesebb lenne itthon is madarakat reptetni! Belegondoltam abba, hogy ez néha hasznosabb és egészségesebb lenne! 

laosz9.jpgA mosolyon kívül azért írtam meg ezt a blogbejegyzést, hogy erősítsem Benned: jót tenni jó! Ha pedig olyan személy irányába szolgálsz, aki ezt örömmel el is tudja fogadni, akkor igazán élvezni fogod az életet! Persze magadnak ugyancsak adhatnál minden egyes nap valami szépet, hogy az elégedettséged a "levél fonákján" szintén tudatosan erősödhessen. Az esténként végzett rendszeres hálaadás rengeteget tud abban segíteni, hogy meglásd az értékeket és rendben levőnek érezd magad! Ajánlom figyelmedbe az erről szóló blogbejegyzést: A legegyszerűbb "méregtelenítő" eszközöd a hálaadás.  

A további felesleges körök futása helyett pedig inkább vegyél egy finom rosét - mivel még madarakat nem tudsz vásárolni -, és engedd el magad! 

Minek rohansz olyan szekér után, amely eddig sem vett fel?! 

Azok társasgát is kereshetnéd, akik örülnek Neked!

Gondold újra a határaidat!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

2019. június 19-én, szerdán este 18 órától, Mérgező szülők címmel előadást fogok tartani Budán, a Kulturális Szalonban, ahova minden kedves érdeklődőt szeretettel várok! További infó itt. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(fotók forrás: saját) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr2614891940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.