Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Limoncellós tiramisu

2019. november 11. - Dr. Domján Mihály

tiramisu1.jpgMég tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már "unja" az ember a kávés változatot. Talán nem helyes az előbbi kifejezés, mert számomra a klasszikus verzió megunhatatlan. Inkább szerencsésebb úgy fogalmaznom, hogy amikor kedvem van kísérletezni, akkor jöhet valamilyen új kombináció.

A recept roppant egyszerű és elronthatatlan. Olyan könnyen elkészíthető, mint a Pavlova-torta. Ha a boltban kezed ügyébe kerülne egy üveg Limoncello és pár biocitrom, akkor jöhet a "tesztelés"!   

Hozzávalók:

  • 150 g cukor,
  • 500 g mascarpone,
  • 5 db (bio)tojás,
  • egy nagyobb csomag babapiskóta (40dkg),
  • 2-3 dl Limoncello,
  • 1 nagy vagy 2 kisebb (bio)citrom,
  • 0,5 dl rum (opcionális),
  • 1 vaníliás cukor (opcionális),
  • és a jókedv.

Elkészítés:

  • A megmosott tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét pici sóval keményre verjük és egy másik tálba áthelyezzük.
  • A fehérjéhez már használt edénybe azután beletesszük a sárgáját, és a cukor kétharmadával habosra keverjük. Később hozzáadjuk az 1 dl Limoncellót, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját. Érdemes ilyenkor megkóstolni és ízlés szerint "áthangolni". Nekem belekívánkozott még fél dl rum is. Nem szerettem volna, ha nagyon savanyú lesz.
  • A felvert fehérjét beleforgatom a krémbe.
  • Egy edénybe 2 dl vizet öntök a citrom kifacsart leve, a maradék cukor és 1 dl Limoncello "társaságában". Megmelegítem a "kompániát", de nem forralom.
  • Rögtön jön a történet vége: elő kell venni egy szép jénait. Pár másodpercre bele kell egyesivel nyomni a babapiskótákat a citromleves lébe, majd megrakjuk vele a tepsi alját.
  • Érzéssel meglocsoljuk a sorban lerakott babpiskótákat még egy kis Limoncellóval, majd jön rá egy réteg krém.
  • Újabb sor babapiskóta után megint Limoncellóval "szentelünk" egyet, majd következik a krém.
  • Miután végeztünk, a tetejére lehet egy kevés citromhéjat reszelni dekoráció gyanánt, majd következhet a vendégváró fotó az Instagramra.
  • Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap jókedvűen "vakítunk" vele.

 

Végtelenül hiszek abban, hogy amit szeretettel készít az ember, az "átmegy"- bármennyire egyszerű is legyen az étel.

Jó étvágyat és kellemes társaságot a finomsághoz!

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrás: saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8715300730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.