Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Most akkor hírműsort nézel vagy show-műsort? – infotainment

2022. október 23. - Dr. Domján Mihály

 

Amikor Bruce Willis éppen a soron következő gonosszal küzd, akkor nézőként hagyjuk magunkat beleengedni abba a borzongásba, hogy vajon a helikopterével el tud-e menekülni. Miután pedig kilövöldözte magát és megérkezik a luxus hotelben dekkoló gyönyörű modellhez, akkor azon “izgulunk”, hogy a hölgy a szerelme lesz-e vagy kiderül róla, hogy ő a kém. A gyors vágások, a dinamikus zene, a közeli kameramozgások, a tudatosan kezelt fényviszonyok, az izgalmas történet, a happy end (mint feloldás) mind-mind együtt biztosítják számunkra a szórakoztatást. Sőt, a heti többórányi “bruszviliszezés” ráhangolja az agyunkat (kondicionálja) a kikapcsolódás ezen formájára. Nem beszélve arról, hogy a mindennapi élet húsbavágó helyzetei miatt sokaknak nem marad már igénye a dolgok mögöttes tartalmára (inkább egy az egyben befogadja). “Úgyis van elég horror a mindennapokban.” Így azután egyeseknek belső igényévé válhat az, hogy a filmek és minden egyéb lazítson rajta, sőt terelje el a figyelmét (a fájó vagy meg nem oldott pontokról). Innen nézve egyfajta önjutalmazásnak is lehet ezt a folyamatot tekinteni.

Tudatosság nélkül a hírek bulvárrá, súlytalanná és érzéstelenítővé válnak…

Az infotainment egy angol kifejezés, amely az information (tájékoztatás) és entertainment (szórakoztatás) szavakra utal. Ezzel a rövid blogbejegyzéssel csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a manipuláció még intenzívebb, mit gondolnánk. Főleg azok számára, akik még mindig hisznek a tévének és a kiemelt híreknek. Don’t forget: attól, hogy valami vastagbetűs, nem biztos, hogy fontos vagy a tényekre épül. Lehet, hogy csupán a haszonszerzés miatt van kiemelve…

Összességében a politikusainkat és a stábjaikat inkább az Oscar gálán kellene értékelni, mint a szavazó helyiségekben. Persze akkor Burcenak jobban oda kellene tennie magát – még több rakétával kint a világban és persze az ágyban �

A másik szempont, amit még ide behoznék, az a “mindentudás” fel nem ismert vágya. Valamilyen szintű informáltságra mindenkinek szüksége van, de hasznos ötlet lehet a beömlő híreknek időbeli korlátot adni pl. reggel-este napi 5-10 perc.

Sokkal inkább a külső-belső erőforrások tudatosításán, a valódi emberi kapcsolatok megerősítésén lenne érdemes dolgozni, mint hagyni magunkat manipulálni. Egyszerű panelek befogadása helyett a megértés, az együttérzés, a hús-vér érintkezések és a reális célok kitűzése vinne előre, nem pedig a hírek határtalan olvasása.

Tudd, hogy ki vagy és mit akarsz elérni az életedben!

Keresd és építsd a kölcsönös szeretetet!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

(Fotó forrás: https://pixabay.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr10017960722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása