Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Az oké, hogy adsz, de tudsz elfogadni is?

2019. december 04. - Dr. Domján Mihály

insta30_1.jpgA minap felajánlottam a segítségemet az egyik ismerősnek, aki nem kért sem belőlem, sem a támogatásomból. Normál helyzetben könnyedén el tudom azt fogadni, ha valahol nincs dolgom. Hiszen, ha a másikat tisztelem, akkor békén hagyom, illetve minden felnőtt maga felel a döntéseiért. Ekkor viszont fájt a fejem és ki voltam merülve. Egyensúlyomat - lelki és fizikai értelemben is - részben elveszítve került sor az ominózus beszélgetésre, így az el nem fogadásomat szintén tehernek éltem meg. Hálás vagyok azonban az egyik kedves kolléganőmnek és egyben női barátomnak, aki egy-két mondattal a helyemre tett. Ennek a diszkurzusnak a továbbcsengése tisztázta le és egyben oldotta fel bennem a feszültséget.

A lényeget a következőképpen tudom megfogalmazni:

Aki hosszabb távon nem engedi, hogy megajándékozhassam, azt el kell engednem. 

cinnamon-stars-2991174_1920.jpgMivel nyakunkon az Advent, így szerintem újból aktuális pár kérdésen elgondolkozni:

 • Keresem-e a lehetőséget, illetve fókuszálok-e arra, hogy örömet okozzak másoknak?
 • Tudatosan milyen "megengedésekkel" szeretem magamat?
 • Milyen szinten vagyok a többiek által megajándékozható?

A válaszokat egy baráti forralt borozás mellett könnyedén meg lehet találni, sőt onnan bármilyen irányba elkalandozni. Két évvel korábban már írtam egy hasonló bejegyzést, azt is fel tudjátok használni, ha gondoljátok: Te vagy a karácsonyi ajándék.

Pár szempontot azért közre szeretnék adni, különösebb magyarázat nélkül:

Akinek többedjére sem sikerül adnom, azzal nem fogok tudni hosszútávon közösséget teremteni.

Aki nem ad számomra olyan dolgot, ami által szabadabbnak, könnyedebbnek vagy örömtelibbnek érezném magam, az a személy gyengít.

Amíg nem vagyok képes jó dolgokat megengedni magamnak, addig mások irányából sem leszek megajándékozható.

A szeretet és az ajándékozás alatt - a hozott családi mintáink miatt - mást és mást értünk. Ezért is kell egymással őszintén beszélgetnünk.

Én döntöm el, hogy a sérelmeimre figyelek vagy arra, ami összeköt, boldoggá tesz és megajándékoz.

Ha két ember között megszűnik a kommunikáció, akkor fel fog a kapcsolat számolódni.

Ahogyan az elfogadásnak, úgy az ajándékozásnak is megvan a maga határa, amit tiszteletben kell tartani.

Néha pont annak van a legnagyobb szüksége segítségre, aki elutasítja az önzetlenséget.

pair-596090_1920.jpgVégül is örülök, hogy a közelmúltban egy elutasítást átélhettem, mert így legalább pár dolgot átgondolhattam, illetve megszülethetett egy újabb blogbejegyzés. Befejezésül egy krónikus betegségben szenvedő kliensemtől tanult mondattal búcsúzom:

Abban fejlődöm, amiben tudok.

bag-21467_1920.jpgÁldott Adventet!

 

Dr. Domján Mihály
misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása: saját és https://pixabay.com)

 

 

Brutál narancsos csokitorta

cst1.jpgMielőtt először sütöttem volna meg ezt a csokicsodát, már alkalmam volt kétszer megkóstolni. Egyszerűen etette magát. Nem édes, nem száraz, hanem omlós, olvadós és létezhetetlen egy szelettel betelni vele. Azonnal rá is vetettem magam a drága kolléganőmre, aki ezt az édes "bűnt" elkövette.

A tortát ízlelgetve még nem sejtettem, hogy a recept roppant könnyen elkészíthető. Bonyolultságot nem rejt, sőt semmi perc alatt kivitelezhető. Azért a grammokat érdemes betartani...

Lássuk a "medvét"!

Hozzávalók a piskótához:

 • 170 gramm liszt,
 • 200 gramm cukor,
 • 1,5 teáskanál szódabikarbóna,
 • 70 gramm kakaópor
 • 1 kispohár kefir,
 • 1,5 dl víz,
 • 150 gramm vaj vagy 1,5 dl kókuszzsír,
 • 2 darab tojás,
 • csipet só.

Hozzávalók a krémhez:

 • 220 gramm étcsokoládé,
 • 2 dl tejszín,
 • 50 gramm vaj,
 • csipet só,
 • 2 bionarancs héja,
 • 0,5 dl Cointreau (narancslikőr) vagy Baileys. 

Elkészítés

 1. A piskóta "alkatrészeit" egymás után a keverőtálba helyezzük, gép segítségével simára dolgozzuk.
 2. A sütőt közben 180 fokra felvesszük, majd 30 percig "sima" alsó-felső sütési funkcióban megsütjük a piskótát - sütőfóliás/kivajazott tortaformában.
 3. Hagyjuk kihűlni, később két lapra vágjuk.
 4. Közben a tejszínt feltesszük egy lábasba, belehelyezzük az összes hozzávalót és 10-15 perc alatt összemelegítjük. (Nem forraljuk, csak melegítjük!)
 5. Hagyjuk a krémet kihűlni.
 6. Egy ecsettel az alsó tortalapot vékonyan egy kis likőrrel megkenjünk, majd jön rá a krém, azután a második tortalap - likőrrel megkenve és krémmel végül befedve.
 7. Hűtőbe tesszük.
 8. Az elismeréseket bezsebeljük.

Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius)

Az eddig közreadott receptek közül a diótorta és a bejgli nekem a legfinomabb, de ha a gyorsaságot, sőt az egyszerűséget is beleszámolom, akkor nem kérdés, hogy ez a nyerő. A torta tetejét egyébként számos módon lehet díszíteni, de szerintem minden "körítés" nélkül is sikeres lesz!

Azt kívánom, hogy annyi nevetés és önfeledtség legyen a szeleteléskor, mint ahogyan azt mi megéltük!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrása: saját)   

 

 

 

 

Inspirációs idézetek az életről

no_k_pixabay.jpgEgy megfelelő időben érkezett idézet hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra valamin elgondolkozzunk, mi több egy "tükörrel" szembesüljünk. Pár szónak persze nincs sorsfordító hatása, de elmondhat helyettünk olyat, amire még nem vagyunk képesek... 

Lássuk a listát!

Azok vetik ránk az első követ, akik a legnagyobb félelemben élnek. Akik soha nem mertek még szembenézni nyomorúságukkal. Míg velünk vannak elfoglalva, addig sem üres az életük. (Albert Tímea)
Az elismerésnél fontosabb, hogy a mindennapokban hasznosnak érezhessük magunkat. (Upor László)

Valahányszor kárhoztatod a gondviselést, szállj magadba, és akkor rá fogsz jönni, hogy észszerűen történt, ami történt. (Epiktétosz) 

Nem számít honnan indulsz, hanem az, hogy milyen döntéseket hozol arról, hogy hová akarsz végül eljutni. (Anthony Robbins)

Az emberre néha azon az úton várnak a legnagyobb csodák, amelyre nem önszántából lép. (Sztalker c. film)

Ha bizonyos módon cselekszel, szokást formálsz. Ha szokást formálsz, ezzel jellemet teremtesz. Ha jellemet teremtesz, ezzel meghatározod a sorsodat. (André Maurois)

Az emberrel akkor történnek dolgok, amikor megérett rá. Hogyha van valamivel dolga, vagy valamit csinálnia kell, akkor el kell jönnie annak a pillanatnak, amikor az alkalmas: ő is alkalmas, meg úgy minden alkalmas. (Balsai Móni)

Illúzió, hogy a bajt meg lehet előzni. Amiből az embernek tanulnia kell, azt mindenképpen bevonzza. (Ara Rauch)

A dolgok egymásból következnek, mintha dominók dőlnének el hosszú, egyenes sorban, minden lépés magában ártatlan és kikerülhetetlen. (Grecsó Krisztián)

Az ember kötelessége, hogy részt vegyen a saját életében. (Mariana Leky)

Isten mindannyiunk számára kijelölt egy utat, és nem kérdőjelezhetjük meg a bölcsességét. Csupán annyit tehetünk, hogy meghallgatjuk, és engedelmeskedünk. (Alma Kats)

Ne sürgesd az időt! Aminek jönnie kell, eljön majd, mert az idő folyama meg nem áll. Halad az Úr rendelése szerint, és sodorja magával az embereket. Kicsiket, nagyokat, szegényeket, gazdagokat, nincsteleneket és hatalmasokat. Egymáshoz löki és elválasztja őket, ahogyan éppen esik. Ebben a sodródásban tetszik ki igazán, kiben mi lakozik. (Bányai D. Ilona)

Ahhoz túl rövid az élet, hogy boldogtalanságban éljünk, ezért csak azokat a céljaidat valósítsd meg, melyek örömmel töltenek el! (James Van Praagh) 

Az életet élvezni kell, szeretni a mindennapokat és mindent, ami körülvesz minket, megtanulni elfogadni és hálásnak lenni érte, mert minden azért történik, hogy segítsen nekünk, még ha ez olykor elképzelhetetlen is. (Robert Lawson )

Az élet tele van meglepetésekkel, hagyd, hogy meglepjen. (Fekete vitorlák c. film)

Kezdd, ahol vagy! Használd, amid van! Tedd, amit tudsz! (Arthur Ashe)

Mindig az élet hozza, hogy mi az, amivel foglalkozol, és mi az, amit tenned kell az életeddel: rengeteg minden vonatkoztatható vissza a legmélyebb gyökerekhez, ami maga te vagy. (Balázs Ádám) 

Az élet oly rövid és értékes, fontos, hogy olyan dolgokat tegyél, amik inspirálnak, előre visznek vagy valami újat tanítanak. (Gwyneth Paltrow)

Egyféleképp lehet túlélni ezt az egészet: mindig a következő feladatra kell összpontosítani, a következő pillanatra, a jövőre. (Elisabeth Gifford)

Akkor lehet valakit megváltoztatni, ha előbb elfogadom annak, aki ő. (Gyökkössy Endre)

Minden életet visszafelé lehet csak megérteni, amikor elkezded visszafejteni a szemeket. Amikor szinte maguktól lazulnak a szálak és meglátod azt az ösvényt, ami végigszalad benne. Akkor már értesz mindent, a pofonokat, a lekésett buszokat, a véletlen találkozásokat. A történeteket, amikben részt kellett venned. A meneküléseket, a látszólag ok nélküli döntéseket. A hangokat, ami a mellkasodban szüntelen dörömbölt és amiről éveken át azt hitted, hogy csupán valami megszállottság... (Albert Tímea) 

Nem arról szól az egész életünk, hogy mindent szeretnénk, mindent begyűjtenénk, mint a kis hörcsögök, de ebbe a kevésbe, amink van, baromira nem fér bele minden? Ha üres a szánk, azért sírunk, mert éhesek vagyunk, ha meg úgy megtöltöttük a pofazacskónkat, hogy szétreped, akkor nyafogunk, milyen nehéz a hörcsög élete. Szeretnénk hegymászók meg könnyűbúvárok is lenni, de szeretnénk közben nagyokat enni, és azért csinálnunk kell olyat is, amit fel lehet majd vésni a sírkövünkre. Az ember nem könnyen tud megfelelni a saját elvárásainak. (Upor László) 

Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük.
(Seneca)

A hálában összeér az ég a földdel. (Gyökkössy Endre)

Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek. (Ludwig van Beethoven)
 

Csak a betegség után értettem meg, milyen fontos, hogy igent mondjunk a tulajdon sorsunkra. Mert ilyen módon jön létre egy olyan én, amely akkor sem vall kudarcot, hogyha fölfoghatatlan dolog történik vele. Olyan én, amelyik kitart, elviseli az igazságot és megbirkózik a világgal meg a sorssal. Akkor még a vereségből is győzelem kovácsolható. Semmi sem kuszálódik össze – sem kint, sem bent; a tulajdon folytonosságunk ugyanis helyt állt az élet és az idő áradatával szemben. De ez csakis akkor történik így, ha az ember nem avatkozik bele tolakodóan a sors terveibe. (Carl Gustav Jung)

Egy csapásra rájöttem, hogy jelentek valamit egy embernek, már a puszta jelenlétem is jelent neki valamit, s hogy boldog, ha mellette vagyok. Ez így elmondva kissé egyszerűen hangzik, de ha elgondolja az ember, akkor rájön, hogy iszonyúan nagy dolog, hogy egy életre szól. Olyan erő ez, amely ízekre tépheti az embert, és tökéletesen meg is tudja változtatni. Egyszóval szerelem, de ugyanakkor más egyéb is. Valami, amiért élni lehet. (Erich Maria Remarque)

Ha nem kapjuk meg azt, akit "szeretnénk", még mindig szerethetjük azt, akit kaptunk. (Gyökkössy Endre)

Sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen. (Marcus Aurelius)

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Johann Wolfgang Goethe) 

A nyitott ajtó sokszor jobban visszatart, mint a hisztériás elibe-állás. (Gyökkössy Endre)

Az ember nem boldog akar lenni, hanem olyan életet, olyan világot szeretne, amelyben oka van a boldogságra. (Viktor Frankl)

Talán egyszer majd el tudjuk fogadni, hogy csak hagyni kell az Életet, hogy tegye a dolgát, és nem azt hinni, hogy közbe tudunk avatkozni. Nem. Nem tudunk. Legalábbis a nagy dolgokba nincs beleszólásunk. Azok csak úgy jönnek. Nem kérdeznek, beállítanak, mert aminek meg kell történnie, az meg fog történni. Aminek el kell mennie, az bizony elmegy. Eltűnik, és nem jön vissza. Miért is jönne. Nincs rá szükséged. Hiheted, hogy de, viszont az Élet nem traktál feleslegesen - ha tudatos vagy. Ha csapongsz, és képtelen vagy a szíved után menni, akkor persze mások lesznek a szabályok. Ha menne, ragaszkodsz hozzá tíz körömmel, görcsösen, és tönkreteszed az egészet. Talán te is érzed, de mennyire jó az, amikor elhiteted magaddal, hogy te szövöd a szálakat. Pedig az igazság az, hogy a szálakba nem szólhatunk bele. Azok szövődnek maguktól. Azt hiszed, hogy de, közben meg vannak kötődések, amik túlmutatnak mindenféle egyszerűségen, mert különlegesen elszakíthatatlanok a maguk nemében. (Oravecz Nóra)

Talán nem merőben véletlen, hogy itt vagyunk. Talán az sem csupán a sors szeszélyének tudható be: meddig vagyunk itt. Addig is: legyünk itt jól. Lehetőleg nem ártva sem másnak, sem magunknak. Szemlélődjünk, és tűnődjünk el mindazon, akik-amik csak itt, csak most, és csak addig vagyunk - míg itt vagyunk. Így akár azt is megsejthetjük: ez nem minden; lehet valami az itt-és-most létünkön túl is. (Fodor Ákos)

Úgy szeretni, hogy nem várok cserébe semmit, beérni jelenlétével. Szeretni őt a saját világában, a megváltoztatás szándéka nélkül. (Milan Kundera)

Az erők mindig egyensúlyt keresnek. A teher is csak okosan, helyesen elosztva hordozható, különben azt zúzza össze a visszahatás törvényénél fogva, aki magáról átgördítette másra. (Szepes Mária)

A pénz mindaddig értéktelen, amíg meg nem osztjuk a pozitív hatásait mindazokkal, akiknek szívünkön viseljük a sorsát.

Az ember élete csak akkor értelmes, ha szolgálatnak fogja fel. (Lev Tolsztoj)

Ritkán kötök ott ki, ahová menni szándékoztam, de gyakran ott találom magam, ahol szükség van a jelenlétemre. (Douglas Adams)

Ha szereted, ha fontos neked, akkor egyet adhatsz. Nem szavakat, nem ígéreteket, nem próbálkozásokat. Hanem a jelenlétedet. A biztonságodat. Azt az érzést, hogy számíthat rád, itt vagy vele, meghallgatod, ha beszélni szeretne. Ezt kell tenned. Ha szereted. Ha őszinte vagy. Ezt adod... Önmagad. (Csitáry-Hock Tamás)

A sikeres emberek jobb kérdéseket tesznek fel, és ennek eredményeként jobb válaszokat is kapnak. (Tony Robbins)

Légy kedves, hiszen mindenki nehéz harcot vív, akivel csak találkozol.” (John Watson)

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

További motivációs gondolatok:

Motivációs idézetek a mindennapokhoz

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Gyermekneveléshez idézetek:

 

Karácsony közeledtével:

 

(Képek forrása: saját és pixabay.com)

 insta32.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta22_1.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta35.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta18.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta3_2.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta14_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan insta4.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta23_1.jpg https://www.instagram.com/dr.domjan

insta28.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta12_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta15_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta23.jpg https://www.instagram.com/dr.domjan 

A képzelet köti össze az időbelit az időtlennel

Kulcsár Edina, Müller Rita és Őri Katalin festményei

mr1.jpgA Barabás Villában tekinthetők meg Kulcsár Edina, Müller Rita és Őri Katalin magával ragadó festményei. Amikor a kiállítás előtt felajánlottam, hogy a blogon írni fogok róluk és a munkásságukról, akkor még nem is sejtettem, hogy ilyen élményben lesz részem. Ha röviden össze szeretném a látottakat foglalni, akkor azt úgy tudom kifejezni, hogy "árad" a nőiesség. Évek óta nem voltam olyan kiállításon, amely ennyire "beszélt" volna hozzám, illetve ilyen mértékű nyomot hagyott volna bennem. Ehhez mind a kiállítóhely letisztultsága, mind a festmények harmonikus elrendezése sokat adott.

A művészek magukról így vallanak:

„Egyéni alkotó évek után közös festészeti iskolánk a Napút Művészeti Akadémia volt. Közel tíz éve festünk együtt, számos csoportos és egyéni kiállításon vettünk részt, külföldön és itthon egyaránt. Szeretnénk, hogy festményeink ne csak szép tárgyak legyenek, hanem a mindennapi élet átélhető, továbbgondolható, érzéseket mozdító részei. Olyanok, mint egy ihletett vers, ami egyéni történetből születik, mégis egy-egy szóban, sorban vagy rímben ki-ki magára ismerhet.”

"A képzelet köti össze az időbelit az időtlennel" (Weöres Sándor)

A kiállítás december elsejéig látogatható ingyenesen a Barabás Villában - hétfőtől csütörtökig 9:00–19:00 között, vasárnap 9:00–13:00 között, illetve a Villa programjaihoz igazodóan. Cím: 1122 Budapest, Városmajor utca 44.

Amikor a tárlatot megnéztem, akkor abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a festményekkel egyedül is tudtam lenni. Így könnyebben hangolódtam rá arra a gazdag, belső világra, amely az alkotók a műveiken keresztül megjelenítettek. 

A női energiák festményeken keresztül is át tudják a harmóniát és az otthon érzését adni.

A művészek elérhetőségei az Instagramon: Kulcsár Edina, Müller Rita, Őri Katalin és http://ritamuller.com.

Hálásan köszönöm az élményt!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

 Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása: saját)

Limoncellós tiramisu

tiramisu1.jpgMég tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már "unja" az ember a kávés változatot. Talán nem helyes az előbbi kifejezés, mert számomra a klasszikus verzió megunhatatlan. Inkább szerencsésebb úgy fogalmaznom, hogy amikor kedvem van kísérletezni, akkor jöhet valamilyen új kombináció.

A recept roppant egyszerű és elronthatatlan. Olyan könnyen elkészíthető, mint a Pavlova-torta. Ha a boltban kezed ügyébe kerülne egy üveg Limoncello és pár biocitrom, akkor jöhet a "tesztelés"!   

Hozzávalók:

 • 150 g cukor,
 • 500 g mascarpone,
 • 5 db (bio)tojás,
 • egy nagyobb csomag babapiskóta (40dkg),
 • 2-3 dl Limoncello,
 • 1 nagy vagy 2 kisebb (bio)citrom,
 • 0,5 dl rum (opcionális),
 • 1 vaníliás cukor (opcionális),
 • és a jókedv.

Elkészítés:

 • A megmosott tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét pici sóval keményre verjük és egy másik tálba áthelyezzük.
 • A fehérjéhez már használt edénybe azután beletesszük a sárgáját, és a cukor kétharmadával habosra keverjük. Később hozzáadjuk az 1 dl Limoncellót, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját. Érdemes ilyenkor megkóstolni és ízlés szerint "áthangolni". Nekem belekívánkozott még fél dl rum is. Nem szerettem volna, ha nagyon savanyú lesz.
 • A felvert fehérjét beleforgatom a krémbe.
 • Egy edénybe 2 dl vizet öntök a citrom kifacsart leve, a maradék cukor és 1 dl Limoncello "társaságában". Megmelegítem a "kompániát", de nem forralom.
 • Rögtön jön a történet vége: elő kell venni egy szép jénait. Pár másodpercre bele kell egyesivel nyomni a babapiskótákat a citromleves lébe, majd megrakjuk vele a tepsi alját.
 • Érzéssel meglocsoljuk a sorban lerakott babpiskótákat még egy kis Limoncellóval, majd jön rá egy réteg krém.
 • Újabb sor babapiskóta után megint Limoncellóval "szentelünk" egyet, majd következik a krém.
 • Miután végeztünk, a tetejére lehet egy kevés citromhéjat reszelni dekoráció gyanánt, majd következhet a vendégváró fotó az Instagramra.
 • Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap jókedvűen "vakítunk" vele.

 

Végtelenül hiszek abban, hogy amit szeretettel készít az ember, az "átmegy"- bármennyire egyszerű is legyen az étel.

Jó étvágyat és kellemes társaságot a finomsághoz!

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrás: saját)