Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A közös szembenézés ereje

Négy nővér (Les filles d’Olfa) - francia-tunéziai dokumentumfilm-ajánló

2024. január 03. - Dr. Domján Mihály

negynover-03.jpeg

2024. január végén, immáron tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF). Idén a szervezők - a "Te hited" kategóriából - a Négy nővér francia-tunéziai alkotással kapcsolatosan kértek fel az ajánló megírására. Örömmel teszek ennek eleget, azzal együtt, hogy nehéz azt a szomorú női sorsot úgy láttatnom, hogy közben a kíváncsiságot felébresztve a remény sugarait tápláljam. Ezzel együtt a tunéziai családdal és a rendezőnővel egységben van hitem abban, hogy...

Lehet változtatni. Lehet a hibákkal és a mulasztásokkal szembenézni. Lehet a veszteségeket meggyászolni. Lehet a múltból tanulni. Lehet a tudatos döntéseken keresztül új alapra építeni a jövőt.

Különleges, generációkon és történelmen átívelő családi sorsot mutat be a rendező. Olfa egy tunéziai nő. Négy lány anyja, aki már gyermekként, majd a házassága kezdetétől rengeteg fájdalmat él meg. A film - kronológiailag haladva - sebeket tép fel. A ki nem mondott veszteségek, az el nem sírt könnyek felszínre kerülnek. Nemcsak az anyából, a gyermekekből is. Ha a 107 perc alatt nem lennének jó érzékkel bevágott családi nevetések és énekek, lehangoló lenne a film. Így azonban, mintegy kontrasztként és egyben időt adva a nézőnek, segíti a rendező a nehéz érzéseink oldását, sőt a cselekmény megértést is.

negynover-04.jpegA dokumentumfilm egyedi felépítésű. Mivel a családban felnövekvő négy tunéziai lány közül a két legidősebbet az Iszlám Állam terrorszervezete korábban magába szippantotta, így a bemutatásukat valahogyan meg kellett oldaniuk. A rendező hivatásos színésznőket kért fel erre. Számomra abban zseniális ez az alkotás, ahogyan a színészek illeszkedését és az őszinte személyiségüket ugyancsak bemutatja.

Mivel a család magára maradt - az apa nincs már jelen, a két nővér pedig "elveszett" - így tulajdonképpen a színésznőkkel és a rendezőnővel együtt teremtődik meg a tér a feldolgozásra. A szexuális abúzusokon is átesett családtagok ebben a "kiterjesztett nagycsaládban" válnak képessé újradefiniálni önmagukat, a női sorsukat és a jövőjüket. 

Örömmel vártam az idei felkérést. Visszanézve az elmúlt évek filmjeire, megkockáztatom, hogy a Négy nővér az elmúlt 10 év egyik legkiemelkedőbb alkotása. Az tetszik benne a legjobban, hogy a rendezőnő nem tolakodóan, hanem lépésenként segíti annak az útnak a megértését, ami a két idősebb nővér "elvesztéséhez" vezetett.  Sőt, közben reményt ad, hogy dönthetünk másképp.

Most, az írás közben egy régebbi gondolat jött fel bennem, amit anno az egyik kolléganőmmel közösen fogalmaztunk meg:

A fájdalom addig "utazik" a családfában, amíg nem talál valakit, aki önismeretileg kész arra, hogy azt átérezze, megértse és integrálja.

Pontosan ezt kívánom önnek: a saját családi sorsához való közeledést!

Változás jön létre, miközben családilag kibeszéljük a fájdalmainkat.

A dokumentumfilmből ehhez hitet és bátorságot meríthet. 

Inspiráló feltöltődést!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, előadás, tréning, podcast és támogatási lehetőség egy helyen

A vetítési időpontokat itt találja. 

Korábbi évek dokumentumfilm-ajánlóit itt olvashatja:

 

 Az ingyenes pszichológusi podcastok meghallgatható – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tud a többi hanganyagra is feliratkozni. 

Képek forrása: saját és https://vertigomedia.hu/premierek/negy-nover/

Lovassport – versenyzéstől a terápiáig

Az elmúlt években számos lovas tisztelt meg azzal, hogy pszichológusként megkeresett. Hosszabb út volt számomra, amíg megértettem azt a sokszínű gazdagságot és erőforrást, amely a ló és a gazdája között tud kialakulni. Ez a podcast-adás – V./1 – mindegy köszönetképpen lett elkészítve, illetve azok bátorítása a célom, akik kedvet éreznek a lovaglás iránt.

podcast, dr. DomjánNem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi pozitív hatással bír ez a sport! Mint mindennek, itt is vannak árnyékok és veszélyek, de egy jó edzővel megtalálható az optimális irány. Kétségtelen, hogy a lovaglás egyfajta csillogásról szól, de a fagyos idő vagy a forró nyarak éppúgy a munka részét képzik, mint a versenyek vagy a hagyományörző felvonulások. A lovaglás fejleszti a testtudatot – a lovak irányításához a lovas tudatosan használja a testét – és a „nagy, hatalmas családtag” visszatükrözi, hogy ki, milyen ember. Általában tőlük könnyebb a lovasnak elfogadnia és meghallania azt, ahogyan tud kapcsolódni és jelen lenni. Így tud ráltáni arra, amit a hétköznapi életben nem biztos, hogy a torzításai miatt képes észlelni.

Minden lovas önmagáról tanul: mennyire őszinte, hogyan kommunikál, képes-e vezetni és legfőképpen jelen lenni (mindfulness).

Kortól függetlenül bárki elkezdhet lovagolni, akár csak hobbiból is. Kívánom, hogy azt a csodát minél többen megélhessék, amit a lovaglás jelent!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

Az V./1 pszichológusi podcast meghallgatható – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

 

(Képek forrása: pixabay.com és saját)

A nemdöntés is döntés

Jöhet a kérdés: mindenkire egyformán hatnak ezek a kihívások? A válasz egyértelmű. Ha körbenézel, láthatsz olyan személyeket, akik az értékrendedtől eltérően azonnal beleugranak egy adott helyzetbe. Felelőtlennek ítéled meg őket, hogy pl. szép lakás és reményteli karrier nélkül kezdenek el utazgatni vagy vállalnak hosszabb ismertség nélkül gyermeket. Ha az idő kerekét is figyelembe veszed, akkor egyes ítéleteid – a 10 éves távlatban – megdőlnek. Persze csak akkor, ha mersz magadhoz őszinte lenni. Kiderülhet, hogy pl. a sok diploma nem segíti az önelfogadást vagy a párkapcsolatban való létezést. A vállalkozói lét sem ad automatikusan elégedettséget, ahogyan a felsővezetői lét békességet. Persze az szintén megtörténhet, hogy pont az ellenkezőjét erősíti meg az élet: a dolgokhoz való hozzáállásod beigazolódik. Nem könnyű tehát néhány helyzetben bölcs lenni, mert minden végletre van jól működő példa, ahogyan rossz ugyancsak. Lássuk, mi segíthet mégis a döntésekben?

Talán első körben annak a tudatosítása, hogy vannak választási lehetőségeid.

A leglehetetlenebb helyzetben is több út áll előtted, bár kétségkívül ezek közül egy vagy több nem „rózsával” van szegélyezve. Sokszor nehéz vállalni a plusz munkát, a lemondásokat, a tanulást, ahogyan az előnytelen előnyökről való lemondás sem magától értetődő. Gondolok itt pl. az anyagi eltartottsággal vagy az érzelmi függéssel való szembenézésre. Ennek ellenére felismerheted a rendelkezésedre álló lehetőségeidet, sőt össze is írhatod őket. Talán ezeken keresztül fogod – idővel – a felelősségvállalás súlyát megérezni.

Azt, hogy a dolgoknak ára van és a nemdöntés is döntés.

Következő lehetőség, ha az egyes választásokhoz tartozó előnyöket és hátrányokat szeded össze. Általában nem mindegyike egyértelmű. Van, amit azonnal átlátsz, máshol segítségedre lehet szükséged. Bizonyos dolgok „csomagolása” ugyanis torzíthatja a valóságot. Szánj időt a lassításra, ahogyan a társadra és a barátaidra. Mindazokra, akikkel őszintén meg tudod vitatni az érzéseidet és az érveidet.

A mérlegelést az szintén segítheti, ha belátod: az „A” cél eléréséhez le kell a „B” ajándékairól mondanod. A döntések tehát magukban hordoznak egyfajta veszteséget. Sőt, ha tovább gondolod: egy választással nem tudod mindegyik célodat kipipálni. Néha ellentmondás és belső feszültség üti fel a fejét. Olykor nehéz az eligazodás. Ezért is szükséges rendszeresen olyan szokásokkal élned, amelyek a békességedet és a lelki egyensúlyodat helyreállítják. Remek lehetőség erre pl. a hálanapló, a sport, a meditáció vagy a rendrakás. Mihez kell egyébként a sok erő? Legtöbbször a türelemhez. Sokszor ugyanis az előkészítő vagy a döntés utáni szakaszban sok a frusztráció és a bizonytalanság. A dolgok felépülése általában nem megy csettintésre és hát közben is élned kell az életet.

A döntéseknél nagy csapda a tökéletesség kierőszakolása. Legtöbbször az „elég jó” megtalálása a célra vezető, nem pedig a szorongást okozó „110%-os” délibáb kergetése. Általánosságban a jó döntéshez a kritikus gondolkodásodra lesz szükséged. Tudatosan érdemes közben a kreatív, új nézőpontoknak is teret adnod.  Néha ezekben a barátok az ügyesek, máskor az intuíciód vagy a hosszadalmasabb, racionális döntéshozatalod fog támogatni.

Egy a lényeg: minden döntés jó. Valamifajta változást hoz be az életedbe, amivel vagy gólt lősz vagy tanulságra teszel szert.

Utolsóként egy saját tapasztalat. Évekig azt a hibát követtem, hogy hamarabb szólt a szám, mint ahogyan ténylegesen szembenéztem volna az adott helyzettel és a választási lehetőségeimmel. Most már más módon dolgozom fel az információkat. Amíg magamban nem tisztul le a „vázlat”, azaz nem látom át, hogy vagyok bizonyos dolgokkal – mi a jó nekem, mire vágyom –, addig nem beszélek semmiről. „Csak” imádkozom, figyelem a jeleket és keresek cikkeket vagy podcastokat a témában. Később pedig olyanokkal osztom meg a gondolataimat, akik inspirálnak és erősítenek.

Kívánom, hogy a jó érzések és a jó gondolatok szegélyezzék a választásaidat!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

 

(Képek forrása: pixabay.com és saját) 

 

 

Eljátszom és megjátszom – a Hitbuzgó család (BIDF)

2023. január 21. és 29. között rendezik meg immáron 9. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). A ‘Légy felelős!’ szekcióban kapott helyet a Hitbuzgó család (A holy family) c. tajvani alkotás. Ennek a dokumentumfilmnek a civil nagyköveteként ajánlom szeretettel az egész rendezvényt, benne pedig ezt a különleges 88 percet.

Egy dokumentumfilmhez mindig alázattal állok, hiszen emberek és családok engedik be az életterükbe a kamerát. Így adják meg számunkra azt a kincset, hogy közel kerülhessünk – jelen esetben – a függőségek fájdalmához. Az idős apa állandóan lottózik, csak ekörül forog az agya. Pont úgy, ahogyan azt a klinikumban a szenvedélybetegeknél tapasztalom. (Egy alkoholbeteg vagy bármilyen egyéb függő reggel már azzal kel, hogy mi lesz pl. az itallal. A betegség nem a fogyasztás idejére korlátozódik, hanem áthatja az egész gondolkodását, nem beszélve a kommunikáció és az érzelemkifejezés zavaráról.)

A dokumentumfilmben az idős apa mellett áll és egyben “fedezi” az önpusztítását a saját felesége, aki erőn felül nézi el neki – társfüggőként – a szerencsejátékot. A férfi mintája öröklődött és egyben módosult. Az otthon élő fiuk szinte megszállottként küszködik a sikertelen mezőgazdasági vállalkozásával. Újból és újból “megjátssza” a földművelést. Mindannyiuk közös pontja itt jön be: a fanatizmus a taoista hithez.

A tao istenségekhez fordul az apa, hogy “megérezze” a lottószámokat. A fia a vetés ideje miatt fohászkodik, az anya pedig a rituálék által feladatot talál magának. Wuxian házi oltára, ahogyan a füstölők és a szertartások azonban csak nem hozzák meg a “teljesítményt”, amíg egyszer csak – 24 év elteltével – a másik fiú haza nem tér a kamerájával és így elindulhat egy közös “megérkezés”…

A dokumentumfilm lassan “folyik” és, ha szabad azt írnom: eleinte üres. Tökéletesen mutatja be a szenvedélybeteg család kopárságát, majd ezután jön a feloldozás…

A BIDF idei szlogenje kapcsolódik a Hitbuzgó család üzenetéhez is: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”

Budapesten a Cinema City Mammut moziban és 10 másik város mozijában is megtekinthetők lesznek a versenyfilmek: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. A jegyvásárlás már elindult a BIDF-re a Cinema City oldalán. A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható.

Minden kedves érdeklődőnek figyelmébe ajánlom a versenyprogramot!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

Kapcsolódó blogbejegyzések:

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

 

(Borító kép forrása: https://cineuropa.org/en/newsdetail/424166/)

 

Bennetek él a szeretetünk

A múlt szombaton, november 19-én találkoztak újból Kiskunfélegyházán a donorcsaládtagok és a szervátültetettek. Az alkalmaink hibrid módon zajlanak, azaz Zoom-on keresztül is lehetőség van a becsatlakozásra. A sok nehézség és fájdalom mellett ezt ‘köszönhetjük’ a COVID-nak, hiszen kényszerűségből így nyílt ki előttünk a világ.

Bár ebben az évben – időhiány miatt – nem sokat írtam a blogon a csoportunkról, azonban annyira felemelt a mostani alkalmunk, hogy ‘muszáj’ megosztanom az érzéseimet. Aki nem hallott még rólunk, olvassa el itt a történetünket. Röviden: pszichológusként vezetek egy olyan “csapatot”, amely először az elhunyt donorok családtagjainak szerveződött. 2019. tavaszán azután nagy örömünkre szervátültetett személyek is csatlakoztak hozzánk. A “két oldal” – az országban egyedülálló módon – hónapról hónapra egy asztal köré ül le a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, akiknek ezúton is köszönöm, köszönjük a lehetőséget. Itt nyílik mód egymás meghallgatására, beszélni az életről, a halálról, a veszteségekről, az örömökről, sőt a célokról.

Az elmúlt évek kellettek ahhoz, hogy egyre jobban kikristályosodjon a karitatív missziónk. Arra adunk példát és biztatást, hogy lehetséges a kölcsönös tisztelet talaján megismerni egymást. Az ítéletmentesség, az elfogadás, a megértés, az együttérzés és legfőképpen a társadalmunkban sok helyen hiányzó szeretet az, amely lehetővé teszi számunkra a tapintatos nyíltságot. Most is azt éreztem, hogy mennyire hiányzik mellőlünk egy olyan kamera, amely rögzítené azt a felszabadultságot, amely szerintem a donorcsaládtagok és a szervátültetettek egy részének elképzelhetetlen. Márpedig ebben a védett közegben tud oldódni egy transzplantált személy kételye és a szorongása, ahogyan a donorok hozzátartozóiban a gyász hullámzó tengere.

Drága Olvasóm! Egy dolgot érts meg: egyszerre két érzést is érezhet az ember. Attól, hogy valaki húzza-vonszolja a maga keresztjét, még tud a másiknak jót kívánni. Képes vagy te is a másik felé szeretettel odafordulni, azzal együtt, illetve annak ellenére, hogy valami nem kerek az életedben. Aki pedig jót ad, az kap is vissza: megerősítést és egyfajta ‘családot’. Igen, jól olvastad, családot. Senki sem kívánta volna, hogy ez így megtörténjen velünk, azonban az életnek más volt a terve. Mi együttes erővel a közös megküzdést választjuk, és az évek már minket igazolnak.

Mindig azt érzem, hogy nincs számomra ennél motiválóbb és életigenlőbb közösség, mint amit együtt létrehoztunk.

Hálát érzek, sok-sok hálát és szeretetet.

Aki szeretne érintettként közénk csatlakozni, annak először egy emailt szükséges írnia (a telefonszáma megadásával). Akár irányomba is megteheti ezt – office@drdomjan.hu – vagy Csikósné Irmát hívhatja fel telefonon (a képen szerepel). Első lépésként ajánlom a blogbejegyzések végigolvasását és a lehetőségek függvényében az emlékhely meglátogatását, majd szeretettel várjuk a jelentkezést. A havonta megrendezésre kerülő aktuális eseményünkről itt tud a Facebookon tájékozódni, illetve felkeresheti a Szervdonor Családokért Alapítvány Facebook oldalát is.

Bennetek él a szeretetünk!
A mostani alkalmunkon számomra felemelő és ‘balzsamozó’ volt, amikor egy tizenéve új vesével élő hölgy ránézett az egyik fiát elvesztett édesanyára, és azt mondta neki: “Bennünk él a szeretetetek!” Megérintett az őszinte reflexiója és akkor döntöttem el, hogy mindezt megírom. A címnek ennek a fordítottját választottam, mert tulajdonképpen ez oda és vissza egyaránt igaz.
Kedves Olvasóm! Ha szervátültetett vagy donorcsaládtag lennél, halld meg az üzenetünket:
Benned él a szeretetünk!
Higgy magadban!

pszichológus, családterapeuta, mindfulness oktató
pszichoterapeuta-jelölt
Minden link, app, esemény és pszichológusi podcast egy helyen:

https://linktr.ee/drdomjan

Ehhez a témához kapcsolódóan a korábbi bejegyzéseket is ajánlom:

Ismert szervdonorok emlékhelye:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Ravatalozó – Molnár Béla utca 

 

Rövid videó a szervadományozásról itt nézhető meg.

(Minden kép forrása: saját)

Most akkor hírműsort nézel vagy show-műsort? – infotainment

 

Amikor Bruce Willis éppen a soron következő gonosszal küzd, akkor nézőként hagyjuk magunkat beleengedni abba a borzongásba, hogy vajon a helikopterével el tud-e menekülni. Miután pedig kilövöldözte magát és megérkezik a luxus hotelben dekkoló gyönyörű modellhez, akkor azon “izgulunk”, hogy a hölgy a szerelme lesz-e vagy kiderül róla, hogy ő a kém. A gyors vágások, a dinamikus zene, a közeli kameramozgások, a tudatosan kezelt fényviszonyok, az izgalmas történet, a happy end (mint feloldás) mind-mind együtt biztosítják számunkra a szórakoztatást. Sőt, a heti többórányi “bruszviliszezés” ráhangolja az agyunkat (kondicionálja) a kikapcsolódás ezen formájára. Nem beszélve arról, hogy a mindennapi élet húsbavágó helyzetei miatt sokaknak nem marad már igénye a dolgok mögöttes tartalmára (inkább egy az egyben befogadja). “Úgyis van elég horror a mindennapokban.” Így azután egyeseknek belső igényévé válhat az, hogy a filmek és minden egyéb lazítson rajta, sőt terelje el a figyelmét (a fájó vagy meg nem oldott pontokról). Innen nézve egyfajta önjutalmazásnak is lehet ezt a folyamatot tekinteni.

Tudatosság nélkül a hírek bulvárrá, súlytalanná és érzéstelenítővé válnak…

Az infotainment egy angol kifejezés, amely az information (tájékoztatás) és entertainment (szórakoztatás) szavakra utal. Ezzel a rövid blogbejegyzéssel csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a manipuláció még intenzívebb, mit gondolnánk. Főleg azok számára, akik még mindig hisznek a tévének és a kiemelt híreknek. Don’t forget: attól, hogy valami vastagbetűs, nem biztos, hogy fontos vagy a tényekre épül. Lehet, hogy csupán a haszonszerzés miatt van kiemelve…

Összességében a politikusainkat és a stábjaikat inkább az Oscar gálán kellene értékelni, mint a szavazó helyiségekben. Persze akkor Burcenak jobban oda kellene tennie magát – még több rakétával kint a világban és persze az ágyban �

A másik szempont, amit még ide behoznék, az a “mindentudás” fel nem ismert vágya. Valamilyen szintű informáltságra mindenkinek szüksége van, de hasznos ötlet lehet a beömlő híreknek időbeli korlátot adni pl. reggel-este napi 5-10 perc.

Sokkal inkább a külső-belső erőforrások tudatosításán, a valódi emberi kapcsolatok megerősítésén lenne érdemes dolgozni, mint hagyni magunkat manipulálni. Egyszerű panelek befogadása helyett a megértés, az együttérzés, a hús-vér érintkezések és a reális célok kitűzése vinne előre, nem pedig a hírek határtalan olvasása.

Tudd, hogy ki vagy és mit akarsz elérni az életedben!

Keresd és építsd a kölcsönös szeretetet!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

(Fotó forrás: https://pixabay.com)

 

süti beállítások módosítása