Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Rákóczi túrós muffin

2020. március 23. - Dr. Domján Mihály

rtm01.jpgMinden rosszban van valamilyen jó - tartja a mondás. Ez most erre a süteményre igaz, mert éppen Szegedre tartottam egy szakorvoshoz, amikor is megálltam egy kávéra. Bár nem szokásom recepteket csak úgy nézegetni, az inkább otthoni „lazítás”, de ekkor volt bennem egy pozitív várakozás a vizsgálattal kapcsolatosan. Azt éreztem, hogy a doktornő segíteni fog, ami később igaz lett. Nos, a kávézás közben – a nagy nyitottságomban – "véletlenül" elém jött ez a Rákóczi túrós nyalánkság, amely ráadásul úgy néz ki, mint egy minitorta. Őszintén szólva a muffinok nem a kedvenceim, sőt nagyon nem azok, de szerencsére itt most csak a formát jelöli a kifejezés, nem pedig a beltartalmat.

Rákóczi János cukrászmester nevéhez köthető ez a magyar, klasszikussá vált édesség. Az eredeti recept először 1937-ben jelent meg egy szakácsoknak szóló szaklapban, majd a "mestermű" kikerült az 1958-as brüsszeli világkiállításra, ahol szintén jól szerepelt. A sütemény alapja egy könnyen nyújtható linzertészta, amelyre citromhéjjal, vaníliával és mazsolával ízesített túrókrém kerül, tetejére pedig egy mutatós tojásfehérjehab. Az összhatást a baracklekvár mintegy kiemeli.

Most harmadszorra készítettem el ezt a "költeményt". Már az első alkalommal finom lett, de pár dologban módosítást láttam szükségesnek. Ami talán a legjobb ebben a süteményben - a hívogató megjelenése mellett -, hogy nem édes és az enyhén citromos "beütése" egyensúlyba hozza a baracklekvárt. Tényleg remek! Három generáció tesztelte ☺☺☺

Az alábbi recept kétszer 12 db muffinra szól, méghozzá akkor, ha az alapot vékonyra nyújtjuk.

Az omlós alap összetevői:

  • 150 g finomliszt,
  • 100 g vaj,
  • 50 g porcukor,
  • leheletnyi só.

rtm10.jpgTúrós töltelék:

  • 500 g túró,
  • 1 evőkanál búzadara,
  • 1 egész tojás,
  • 50 g cukor,
  • 1 biocitrom héja és a felének a leve,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 tasak vaníliás cukor,
  • kevés, megmosott mazsola,
  • pici só.

Muffin tetejére:

  • baracklekvár,
  • 4 tojás fehérjéje,
  • 120 g cukor,
  • pici só.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés:

1. A lisztet porcukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és az egy evőkanál hideg vizet. Kézzel alaposan átgyúrjuk - 4-5 percig -, majd fóliába csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Később, onnan kivéve vékonyra nyújtjuk és a szaggatóval méretre vágjuk. (22 darab kijön magától, az utolsó kettőt a szaggatás maradékaiból hozzuk össze.) Majd fogjuk a muffinsütőt, belehelyezzük az első adag (12 muffin) papírját és azok aljába helyezzük a kiszaggatott korongokat. 180 fokra előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük a tésztát (alsó-felső sütés, nem légkeveréses).  

2. Megvárjuk, hogy a sütőből kivett tészták langyosra hűljenek, majd az alkotórészekből összekevert túrós krém felét - szétosztva - rájuk kanalazzuk. A formák tetejére egy-egy kávéskanál baracklekvár jön. Végül pedig legfelülre a felvert tojáshab - egy habzsák vagy egy levágott sarkú zacskó segítségével. További 15 percig sütjük 180 fokon, majd újabb 5 percig 100 fokon szárítjuk (alsó-felső sütés, nem légkeveréses).

3. Miután a sütőből kivettük az első 12 darabot, megvárjuk, hogy nagyjából kihűljenek - ez a „kihívás” nekem nehezebben megy -, majd kezdünk mindent elölről az adag második felével.

rtm05.jpgA tojáshab felverésének a kísérletezésével még nem végeztem. Csináltam egyszer sima módon - az "alkatrészek" összedolgozásával és kétszer úgy, hogy először az ide szánt cukor kétharmadát pici vízzel sziruppá főztem (nem szabad nagyon kavargatni), majd belefolyattam a már verődő habba. Nagy különbséget nem vettem észre. A fotókon szereplő édesség habját sziruppal gazdagítottam.

A túrókrémbe egy kis löttyintés rumot is tettem, ami nem érződik ki rajta. Talán csak a szokás hatalma, azonban rontani nem ront - a karaténon sem.

Ez egy olyan édesség, amelyből gondolkodás nélkül lehet hármat-négyet "eltüntetni". Az elkészítése a "két kör" miatt időigényes, de lehet közben podcasteket hallgatni. Összességében mégis egyszerű a "mutatvány" - főleg, ha szeretettel készítjük. És ez a lényeg:

Másoknak és magunknak örömet okozni!

Sok sikert! 

  Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető
pszichoterapeuta-jelölt 

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrás: saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr1615545284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása