Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A megunhatatlan sajttorta

Cheesecake

2018. október 28. - Dr. Domján Mihály

cheescake4.jpgÖt évvel ezelőtt szülinapi ajándékba kaptam ezt a tortát. Annyira ízlett, hogy a sütését azonnal "tesztelni" szerettem volna. Korábban sohasem kóstoltam.

Pár hét múlva eljött a megfelelő alkalom és nekiláttam az alkotásnak. Először erre majdnem egy délutánom ment rá. Visszanézve, elég vicces! Egyszerűen túl sok edényt használtam fel, így hát volt is utána mit mosogatnom! Az utóbbi időben az elkészítési idő kb. 45 percre csökkent.   

Hogy milyen ez a süti?

A gyümölcs, a gazdag krém és a rumos-citromos "adalék" eteti magát! Nagyon finom!

Számos változatban készítettem már el. Talán akkor volt a "legütősebb", amikor csak friss áfonyát használtam a beltartalomhoz. Most több üzletet végigjárva sehol sem találtam, így meggybefőttet bontottam. Azért egy doboz fagyasztott áfonyát még kiolvasztottam...Biztos, ami biztos alapon! 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

cheescake2.jpgHozzávalók a "piskótához":

  • 125 g vaj,
  • 1 csomag Albert keksz (220 gramm),
  • 3 evőkanál cukor.

A kekszet először megdarálom, a szobahőmérsékletű vajjal összedolgozom, majd hozzáadom a  cukrot. A sok vaj miatt nem kell a tortaformát kibélelni. Az összetevőket beleteszem picit lenyomkodva a tortaformába - az oldalára is helyezek egy keveset (körben).

Hozzávalók a krémhez:

  • 3 tojás,
  • 1 nagy (dupla) doboz mascarpone (500 gramm),
  • 1 kispohár tejföl,
  • 25 dkg túró,
  • 15 dkg cukor,
  • vaníliás cukor vagy eredeti aroma,
  • 2 evőkanál liszt,
  • 0,5 dl rum,
  • fél citrom leve,
  • pici só,
  • 50 dkg gyümölcs - ízlés szerint pl. áfonya, barack, málna vagy meggy. 

cheescake1.jpgA tojásfehérjét kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral kikeverem. Az összes többi hozzávalót lapáttal beleforgatom, majd végül a felvert tojásfehérjét hozzáadom. A krémet sokáig kevergetni nem szabad, mert levegős lesz és be fog sütés közben repedezni. Persze a végén majd arra is lesz étcsokis "kozmetika"!

A torta összeállítása: a kekszes alapra ráteszem a megmosott és lecsöpögtetett gyümölcsöket, majd ráöntöm a krémet. Körülbelül 60 percig 175 fokon sütöm, nem légkeveréssel. Ha elkezdene erősebben pirulni, sütőpapírt teszek a tortára. Miután kész, megvárom, hogy kihűljön. Másnapig a hűtőben tárolom, majd egy tábla étcsokit felolvasztok gőz fölött - pici olajjal. Ha megolvadt, körkörösen ráöntöm a tortára, így eltűnnek a repedések és szebb is lesz.

A sajttorta ősét az ókori görögök készítették el, majd tőlük vették át a rómaiak. A recept több lépcsőben, a 19. században jutott el a bevándorlókon keresztül Amerikába és vált világszerte ismerté a New York cheesecake.

cheescake3.jpgRemélem kedvet szereztem ehhez az egyszerű és egyben finom édesség elkészítéséhez! Számos módon és "betéttel" pl. Nutellával megvalósítható a torta! Szerintem a citrom leve vagy héja fontos adalék, ne hagyd ki! 

Jó kísérletezést! 

Ildi, Neked pedig köszönöm az első sajttortát és persze a receptet!

 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7114327411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása