Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Női szerepek és elvárások

2019. január 30. - Dr. Domján Mihály

pixabay_no12.jpgAmikor annak idején megtanultunk kerékpározni, akkor az nem ment az első nekifutásra. Voltak, akik olyan "járgányon" kezdtek, amely hátul oldalsó, kis kerekkel rendelkeztek. Másnak egy seprűnyelet tettek az ülése mögé, esetleg a nagymama kifulladásig futott az unokája mellett. Rövidebb-hosszabb gyakorlás és persze néhány esés megtörténte után újabb szakasz következett: önállóan kezdtünk el "száguldozni". Amikor persze erre rájöttünk, azonnal hátrapillantottunk és bizonytalanná váltunk. Lassan azonban megszoktuk, hogy bizony egyedül is megy. Ha viszont maradt még valami a túlóvásból, arra egyértelműen reagáltunk: "Ne gyere, nem kell a segítség!" 

Mi az, ami a kerékpározás megtanulásakor lejátszódott bennünk?

Ráéreztünk az egyensúlyra!  

pixabay_bicikli.jpgHasonló a helyzet a hölgyek oldaláról a női szerepekkel is. Néha kis segítséggel, nyíltsággal és ösztönösséggel fel tudnak egy olyan harmóniát építeni, amely számukra élvezhető. Még mielőtt részletekbe bocsátkoznék, kiemelném, hogy az élhető egyensúlynak mindig ára van! Hacsak valaki nem olyan szerencsés családból jön, ahol az édesanyja remek példát adott a számára vagy a házasságában a férje támogató lenne, ott bizony "munkás" feladat a megfelelő balansz kialakítása. 

Pontosan milyen szerepei vannak egy családos hölgynek?

Mielőtt válaszolnék, pár példát le szeretnék írni a legemlékezetesebb egyéni vagy párterápiás pillanataimból:

  • "A ház egyik szobájában 100%-osan a végzet asszonya akarok lenni, a másikban pedig 100%-ban a legjobb anya!" Mivel mindenki csak egy "darab" 100%-kal rendelkezik, így azt kell olyan arányban beosztania, amely kiegyensúlyozottságot ad a számára.
  • "Érdekes a doktor úr feladata! Még sohasem főztem magamnak a 30 éves házasságunk alatt!" Attól, hogy valaki rendszeresen forgatja a fakanalat, teheti úgyis, hogy közben önmagára szintén odafigyel. Borbás Marcsi műsorvezetővel teljesen egyetértek abban, hogy kell egy kis önzőség a főzéshez. Néha nem is kicsi!
  • "Soha nincs időm fodrászhoz járni. Hétvégente festem be magamnak a hajam." Mindenki úgy él, ahogyan tud. Nincs ezzel semmi gond, de az sehova sem vezet, ha valaki önmagát állandóan lesöpri (kihagyja). Terápiás kérdés: "Mit veszítene hölgyem, ha lenne ideje fodrászhoz (masszőrhöz/kozmetikushoz/edzésre) járni?" Tipikus válasz: "Semmit!" Ha azonban visszakérdezek, akkor kiderülhet, hogy például valamilyen fájdalom nyomja a hölgy szívét vagy megfelelésekben él, esetleg már a mártír/áldozat szerepnél tart.
  • "Soha többé nem megyek kempingezni! 15 évig azt játszottam a kedvedért, hogy ez nekem is jó, de ennek most vége!" Érdemes a "kis nemeket" időben felvállalni, nem pedig rögtön egy hatalmassal kezdeni, mert azt nehezebben tudja a környezet megtanulni és integrálni. Attól még persze, ami nem jó, ott határt kell húzni - akárhogyan. 
  • "Hagyjál békén! Semmi másra nem vágyom, csak hogy hagyjál békén!" Milyen sokszor elhangzik ez a felszólítást és egyben óhajtás a párterápiában! Mi van, ha ehhez először Neked kellene valamiben a másiknak engedned? Az ugyancsak előfordulhat, hogy Te "vonzod be" a szekírozást, mert önálló, örömteli tevékenységeid nincsenek... 
  • "Egy barátnőm van, de vele sem beszéltem már két éve." Akkor kivel tudsz "őszintézni"? Kinek az irányába van olyan típusú elvárásod, hogy "barátnődként" hallgasson meg?  
  • "Sietnem KELL, mert odahaza rendet KELL csinálnom!" Mi lenne, ha kíváncsivá válnál arra, hogy mit kezd a családod egy "atomrobbantásos" látképpel? Szembenézhetnél azzal is, hogy mi a fontosabb számodra: a kapcsolatok vagy a rend? A meghittség vagy a munka? 
  • "A gyerekem a mindenem!" Értem, hogy ez Neked jó. És neki? Mi lesz a családi fészekből való kirepülése után? Jelenleg milyen színes elfoglaltságokkal bírsz?   
  • "Anyámmal naponta ötször beszélek telefonon." Van saját életed?

pixabay_kordiagram.pngLássuk végre a családos hölgyek szerepeit!

  • nő,
  • feleség,
  • anya,
  • családfenntartó,
  • leány,
  • testvér,
  • rokon,
  • barátnő, barát,
  • háztartási "alkalmazott",
  • családi programok szervezője,
  • munkatárs,
  • egyéb.

Következzen akkor a gyakorlat!

Vegyél elő egy üres papírt, és rajzolj bele egy nagy kört! Oszd fel cikkere úgy, hogy azok nagysága érzékeltesse a megfelelő arányokat. Ha gondolod, ki is színezheted. Érdemes arra felkészülnöd, hogy általában senki sem áll meg egy körnél...

Az elvárásokról pedig az jutott eszembe, hogy a "kályha" az önismeret és az önelfogadás. Miután magaddal tisztába kerülsz, könnyebb lesz belátnod, felvállalnod és megérezned a változtatások szükségességét!

A nemet mondás egyenlő az önmagadra való igent mondással! 

Visszatérve a szereptorta feladathoz, ha az egyik "cikkelyt" nagyobbra szeretnéd venni, máshonnan el kell venned az energiát, a figyelmet, az időt, esetleg a gondoskodást. Ez feszültséggel fog járni, legfőképp önmagaddal szemben.

A nemet mondás gyakorlását nem tudod a női szerepek újrahangolásánál megkerülni, ahogyan a nyílt kommunikációt sem! Többet kell ahhoz magadról beszélned, hogy idővel megérthessék a lelki folyamataidat!

Azt ugyancsak kiemelném, hogy hiába várod el a többiektől a vágyaid kitalálását, a gondolatolvasás szintén nem működik. Nem attól vagy nő, hogy mindenkinek megfelelj! Azt is fogadd el, hogy Te vagy a felelős a saját harmóniádért. Ne a másiktól várd a csodát! 

Lásd be, ha eddig valaki nem becsült meg, ezután sem fog. Akkor meg mi az akadálya az arányok újraosztásának?  

pixabay_no10.jpgA pozitívumokról sem szeretnék megfeledkezni. Mert ha idáig szerettek és értékeden kezeltek, akkor örülni fognak a "diagramod" áthangolásának. Minden egyes életciklusban úgyis meg kell ennek történnie.

Attól pedig, hogy eleinte kételkedve vennék a "virágzásodat", de látnák rajtad a nyíltságot, a mosolyt és az elégedettséget, változni fognak. Idővel megértik, hogy így Belőled több jó jut a számukra is.

Nemcsak a mobilodnak lehet tehát szüksége a "frissítésre", hanem Neked szintén. Ez elsősorban Rajtad múlik.

Megérdemled nőként a harmóniát! 

 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: pixabay.com) 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr814592848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása