Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Karácsonyi inspirációk és idézetek

Adventi naptár

2018. november 29. - Dr. Domján Mihály

pixabay_adventinaptar5.jpgSzeretnék karácsonyra valamilyen figyelmességet az Olvasóimnak kézbe adni. Olyat, ami segítheti a ráhangolódást!

Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha decemberben naponta egy rövid gondolatot, hozzá egy önismereti kérdést - egy szép fotó kíséretében - megosztanék az Instagramon. A blog adta keretek miatt itt most előre, egyben adnám közre az "ajándékomat"!

Lássuk akkor a 24 napos "útravalót"! 

 

12-01.jpg

Sötétséget sötétséggel elűzni nem lehet, csak a fény teheti azt. A gyűlöletet nem űzi ki a gyűlölet, csak a szeretet teheti azt. (Martin Luther King)

Van a szívedben nyitottság és kíváncsiság? Mi vonz a leginkább? 

 

12-02.jpg

Két év elég ahhoz, hogy megtanulj beszélni, de egy egész élet kell, hogy megtanulj hallgatni. (kínai közmondás)

Mi lenne, ha hagynád, hogy a dolgok megtörténjenek?

  

12-03.jpg

Azt hiszem, nekem erről szól a december. Azoknak az öröméről, akiket a legjobban szeretek. Örökké és végtelenül. (Sallay Fanni)

Vannak viszonzott emberi kapcsolataid? Mit jelent számodra a kölcsönösség?

  

12-04.jpg

A karácsony, akár akarjuk, akár nem, felébreszti vágyunkat a csodák után, melyek nem vehetők birtokba, nem kaparinthatók meg; nem mondhatjuk őket magunkéinak, és mégis jelen vannak, mint megannyi ajándék. (Nicolas Barreau)

Vannak "titkos" álmaid? Tudnál erről valakinek beszélni? 

  

12-05.jpg

Az nem ajándékozás, hogy én szeretnék valamit, és akkor azt megveszem a másiknak, miközben felsóhajtok, hogy "De jó volna egy ilyen nekem is!". Ne ajándékozáskor éljük ki a saját szükségleteinket! A helyes ajándékvásárlás titka, hogy megtudom, kifürkészem, hogy a másik minek örülne. (Bagdy Emőke)

Mit gondolsz, milyen véleménnyel vannak Rólad a családodban?

12-06.jpg

A hónapokon át tartó rohanás után nem tűnik el varázsütésre a stressz attól, ha körülálljuk a szépen feldíszített karácsonyfát. (...) Az elvárások, a tökéletesség hajszolása helyett érdemes inkább az együtt töltött időre fókuszálni. (Krajcsó Nelli)

Adhatnád-e azt ajándékba, hogy kevesebbet vársz el másoktól? Vagy éppen határozottabban állsz a sarkadra (szabsz határokat)?

  

12-07.jpg

Egyetlen helyes gondolat megfordíthatja a sorsot. (Lucius Annaeus Seneca)

Törődsz magaddal? Vettél-e már magadnak karácsonyi ajándékot?

 

12-08.jpg

 Merjünk karácsonykor mi magunk ajándékká válni! (Böjte Csaba)

Tisztában vagy azzal, hogy a "puszta" jelenléted is ajándék egyes emberek számára?

 

12-09.jpg

Miért van az, hogy minél drágább egy játék, annál valószínűbb, hogy a gyerek a dobozával akar inkább játszani? (Gene Perret)

A fontossági sorrend tekintetében Nálad mi áll az első helyen?

 

12-10.jpg 

Csak kevés holmi van, ami hű marad az emberhez. Talán néhány könyv, egy szerencsepénz vagy egy folyton gyarapodó bélyeggyűjtemény. És a szülői ház karácsonyfadíszei. (Stephen King)

Értékeket ugyanúgy örököltünk, mint hiányokat. Mi a legfőbb erősséged, amit a szülői házból hozol? Adtál már hálát érte?

 

12-11.jpg

Az ünneplés csak annak jelent valamit, aki részt vesz benne. (Hans-Georg Gadamer)

Magatok között hogyan osztjátok szét a feladatokat?

 

12-12.jpg

Nem időpont vagy időszak a karácsony, hanem lelkiállapot. Békességben, jóakaratúan és könyörületesen élni - ez a karácsony igazi szelleme. (Calvin Coolidge)

Mennyire van az életedben jelen a nagyvonalúság?

 12-13.jpg

Minden szívből szóló karácsonyi énekben, a kandalló ropogásában és melegében, az ünnepi ebéd közben, a beszélgetésben és nevetésben, minden képeslapban, amit egy barát vagy a család küldött, minden, amit ebből meghallunk, és ami elgondolkodtat bennünket, az maga a szeretet. (Noreen Braman)

Képes vagy arra, hogy tudatosan ápold a meghitt, megtartó kapcsolataidat? Kit hívnál fel azonnal?

12-14.jpg

Sokkal értékesebb a magad alkotta ajándék. - Amíg készíted, mindig arra gondolsz, akié lesz. Nem egy pillanat csak, amíg megveszed, hanem hosszú órák, esték, amíg elkészülsz. Ezalatt beépül az ajándékba a szereteted is. (Kálnay Adél) 

Mersz magadra büszke lenni? Mire leginkább?

12-15.jpg

Ünnepeld meg a karácsonyt a magad módja szerint, nekem pedig engedd meg, hogy én is a magam módja szerint ünnepeljem meg! (Charles Dickens)

El tudod fogadni, hogy nem mindenki nyitott Rád? 

 

12-16.jpg

Nem vagyunk az ajándékozás szokása ellen, ha a vásárolt vagy készített ajándék valóban kifejezi azt a szeretetet, amit egymásnak átnyújtani szeretnénk, és nem az egész év során elspórolt szeretet helyett adjuk. (Simon András) 

Miben vagy sóher önmagadhoz?

 

12-17.jpg

Minden évben ugyanazokat a dalokat énekeljük, ugyanazokat az ételeket esszük, követjük a hagyományokat, és megosztjuk egymással azokat a dolgokat, amelyekről úgy érezzük, valahová tartozunk. És végső soron valójában mindannyian csak az otthonunkat keressük. (Richard Paul Evans)

Miben követed (követitek) a hagyományokat és miben teremtesz (teremtetek) újakat?

 12-18.jpg

Nem csak a karácsony adhat neked ajándékot. Nem csak a karácsonyfa alatt lehet csomag. Bármikor, bárhol rátalálhatsz. (Csitáry-Hock Tamás)

Meg lehet Téged ajándékozni? Képes vagy hagyni magad szeretni?

 12-19.jpg

Amikor az embernek igazi karácsonyfa áll az otthonában, alatta az ajándékokkal, semmi se tűnik túl szomorúnak vagy túl keménynek. Valahogy azt sugallja, hogy a világban mindig marad fény és remény. Szerencsés, akinek van valakije, akivel megoszthatja ezt az élményt. (Nora Roberts)

Az ember tud egyedül lenni, illetve önmagával lenni. Felismerted már a különbséget? 

12-20.jpg

A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk. (Vida Ágnes)

Mi segít abban, hogy nemet mondj (ha szükséges)?

 12-21.jpg

Aki ajándékokkal és ünnepi felhajtással akarja jóvátenni az év közben elmulasztott lehetőségeket, az csak kompenzál és nem lesz boldog karácsonykor. (Csernus Imre)

Mit jelent Neked az a szó, hogy felelősségvállalás? Mikor tanultad meg?

12-22.jpg

A Karácsony éppen azt hirdeti nekünk, hogy minden külső változásnak lelki feltételei is vannak, s belső változás nélkül igazi eredményt várni nem lehet.  (Makkai Sándor) 

Milyen kimondatlan fájdalmaid, illetve elhallgatott örömeid vannak? Meg tudnád magadban  a bátorságot a nyitáshoz találni?

 12-23.jpg

Az ünnep nem egy nap. Az ajándék nem a fa alatt vár. Az igazi ajándék az Életben vár. És a karácsony maga az ajándék. Akit az Élettől kapunk. Nekem te vagy a karácsony. (Csitáry- Hock Tamás)

Hogyan becsülöd meg a társadat? Tisztában vagy-e vele, hogy mi okoz számára örömet?


12-24.jpg

 

Mit is jelent egyáltalán a karácsony? Mit ünneplünk valójában? Azért lett karácsony, mert szenteste az emberek egyszer csak olyan jól kijöttek egymással? Nem, barátaim, karácsony nem a jó emberek, hanem a jó Isten ünnepe. Ő jelent meg életünk istállójánál, és magával hozta az ünnepet. (Johan Frinsel)

A karácsony remek pillanat arra, hogy az ember megadja, sőt rábízza magát a Gondviselésre. Tudnál abban hinni, hogy a dolgaid jó kezekben vannak?

A hit tulajdonképpen egy döntés! 

 

Áldott Karácsonyi Ünnepeket!

Szeretettel,

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

További adventi-karácsonyi bejegyzéseim:

 

(Képek forrása: saját és https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr2514391026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása