Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Karácsonyi szanálás

2017. december 13. - Dr. Domján Mihály

feet-932346_1920.jpgKarácsonnyal kapcsolatosan inkább egy jövő évi tréninget kellene ajánlanom vagy mondjuk pszichológusként könyvet, korosztály szerinti gyermekjátékokat, esetleg a "Vegyél magadnak is ajándékot!" szlogent. Ez utóbbit azért ne hagyd ki! Most azonban arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy kezdd el a rég nem használt dolgaidat továbbadni. Szinte hallom erre az azonnali választ, hogy "Pont most, amikor annyi mindent kellene még karácsonyig elintéznem?"

Némely régi fotó, eszköz és "szuvenír" segítheti az integrálást, valamint az emlékezést. Vannak azonban olyanok, amelyeket itt lenne az ideje elajándékoznod, kiszanálnod vagy olcsón eladnod! 

Amíg bizonyos tárgyak a jelenedben "tartják" a múltat, azaz birtokolják a teret, addig nincs meg az újnak a tényleges helye! Ha vágynál fordulatra, akkor fogadd el, hogy a helyteremtést Neked kell megcselekedned! 

Konkrétan mire gondolok? Talán itt az ideje, hogy vegyél egy új hálószobabútort, szőnyeget, táskát vagy egyáltalán nekikezdj a gardrób kitakarításának. Lehet, hogy a régi leveleidet lenne érdemes elégetned, esetleg egy új otthont keresned vagy azt a pulcsit/inget/sálat továbbadnod, amit az ex adott Neked.

Nekem évek óta az a bevált módszerem, hogy van a spájzban egy nagy reklámszatyor, amibe folyamatosan teszem bele a szanálandó régi "tárgyakat". Pontosabban, ha veszek bármiből újat, akkor egy régebbin túladok. Vagy kettőn... - függetlenül az értékétől. Emlékszem, hogy egyszer egy márkás fürdőnadrágon mennyit hezitáltam, pedig csak néhányszor vettem fel. Két sóhaj után mégis ment a spájzos "átmenti szállására".

Általánosságban azt tartom meg, ami örömet okoz, jó emlékkel bír, amit szeretek használni. Amikor ezt először csináltam végig, majdnem belepusztultam, most viszont már szokásommá vált. Olyan ez, mit egy méregtelenítő léböjtkúra, csak ez egészséges, az pedig kárt okoz! (Az életmódváltásban hiszek, nem pedig a pár alkalmas csodákban.) 

pixabay_kari.jpgÉs hogy jön mindez össze a karácsonnyal? Visszakérdeznék: van-e értelme a "Dunára vizet hordanod"? Ugye, hogy nincs! Az új ajándékoknak (személyeknek, élményeknek, tárgyaknak és lehetőségeknek) először helyt kell teremtened. Olyan szintűt, amelyet megérdemelnek! Előtte tehát nem kérdéses a régi "ajándékok" kézbe vétele és az azokkal való őszinte számvetés. Így tudsz az elengedésig eljutni és újból megajándékozhatóvá válni - érzelmi szinten is.

Azt kívánom karácsonyra, hogy válj megajándékozhatóvá, hiszen megérdemled az új örömöket!  

A múltat pedig engedd el, már nem ott élsz!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta  

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

 

Az új pszichológusi podcastek (rádióadások) meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is, sőt érheted el a kapcsolódó blogbejegyzéseket.  

Egyéb karácsonyi-adventi bejegyzéseim:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcastek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

    

(Képek forrása: https://pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7713469091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása