Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Te alakítod a karácsonyodat!

2019. december 19. - Dr. Domján Mihály

christmas-dinner-3874367_1920.jpgEl tudod-e olyannak fogadni a karácsonyodat, mint amilyen? "Tehetnék-e egyáltalán mást?" - csattanhatsz fel jogosan a kérdésre. Igen! Lehet helyzetekkel alkudoznod, azokat leértékelned, túltolnod, tagadnod vagy az ünnepet örömmel elfogadnod és élvezned.

Ha azt érzed, hogy a "karácsony egy jó dolog", akkor tudsz érte tenni. Képes vagy úgy alakítani, hogy az még jobban a magadé és a magatoké legyen. Ha viszont számos negatív színezet tarkítja a terepet, akkor egy akadálypályának láthatod az ünnepet.

Érdemes ilyenkor nem beleragadnod a fájdalomba, a haragba vagy a múlt keserűségébe, hanem egyenesen a szituáció "szemébe nézhetsz." Egyszerűen teret adhatsz annak, ami van. Az "oroszlánt" így tudod megszelídíteni:

"Most ez szitu, ezzel "vagyok együtt", illetve ebből hozok ki valamilyen jót!"

Az elfogadás a jelen pillanat "megengedését" is jelenti, azaz egyfajta beleegyezést. Ez adja meg az erőt az új döntésekhez és a változtatásokhoz.

Miért lehet aktuális erről írnom? Mert a karácsony egy olyan időszaka az évnek, amely számos elvárást és megfelelést rejt - a sok-sok öröm mellett. Az ajándékok, a fények és a készülődés között azonban elő szokott jönni a valóság is. Az a pillanat, amikor az ember szembesül azzal, ami van. Leginkább pedig azzal, ami hiányzik az ünnepből és az magából az életéből...

Összességében azt gondolom, hogy a karácsony annak a hozadéka, ahogyan az ember egész évben élt.

lichterkette-3834926_1920.jpgÚgy is fogalmazhattam volna, hogy azt a megelégedettséget, harmóniát vagy éppen frusztrációt kapom vissza, ami korábban a mindennapjaimat jellemezte. Mitől lenne másként? Természetesen változni, változtatni, pici lépéseket megtenni: minden időszakban lehetséges!

Te alakítod a karácsonyodat!

Mások jólétéért a legnehezebb helyzetemben is tehetek. Áldássá akárhogyan válhatok! Mellette pedig elfogadhatom azt, ahol tartok. Vagy akár kereshetek szövetségeseket és támogatókat. Sőt, hozhatok bátor döntéseket, azokért pedig vállalhatom a felelősséget...

Kazinczy Ferenc: A nagy titok

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

Karácsony előtt, a Pécsen tartott előadásom után kaptam egy szép üdvözlőlapot, rajta egy idézettel: "Jót s jól!" Megfogott Kazinczy tömör bölcsessége és a hallgatóság kedvessége. Ezt kívánom mindannyiunknak karácsonyra és az Új Évre! 

Jót s jól!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

 

Az új pszichológusi podcastek (rádióadások) meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is, sőt érheted el a kapcsolódó blogbejegyzéseket.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcastek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

trim-4116131_1920.jpg 

 (Képek forrása: saját és pixabay.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr1415353552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása