Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Motivációs idézetek a mindennapokra

@dr.domjan

2018. február 12. - Dr. Domján Mihály

pixabay_motivacio.jpgOlykor mindannyian elveszítjük a lelkesedésünket. Te is, én is. Néha unjuk magunkat, sőt azt ugyancsak, ahogyan unjuk...

Motiváció és eszközök nélkül nehéz a célokhoz vezető úton megmaradni és a nehézségeken átlendülni. Bárhol tarts, vannak és lesznek akadályok az életedben. Nekem is. A pszichológia a bonyodalmakkal kapcsolatosan azt a tanácsot adja, hogy tekintsük azokat kihívásoknak. Ez a fajta átkeretezés sokszor valójában segít, ahogyan az a hozzáállás is, ha egy adott dologgal kapcsolatosan újból és újból megtaláljuk a kíváncsiságunkat.

Mielőtt jönnének a motivációs idézetek, arra szeretnék rákérdezni, hogy tudod-e, mi a célja a céljaidnak? Gondolkodtál már ezen? Szerintem a válasz lehet több síkú, de ebben a hiteles felelet nem megkerülhető. Őszintén mire vágysz? Hogyan szeretnéd látni magad? Amíg tehát nincsenek a "kívánságok" önmagadban letisztázva, addig - a véleményem szerint - a motiváció és az eszközkeresés sem tud megfelelően működni.

Bennem az évek alatt az erősödött meg, hogy akkor tudok valamiben hinni, ha azzal hozzá tudok mások jólétéhez járulni - az önmagaméval együtt. Számomra ez rejti egyben a jutalmat is. 

Szerintem  fontos, hogy időnként az ember lecsendesedjen és átgondolja a mit miértjeit. Ha provokatív szeretnék lenni, akkor azt a kérdést tenném fel, hogy "Miben hiszel?"

Ha hiszel benne, igaz is számodra. (Vikingek c. film)

Sajnos ez az idézet a negatív gondolataidra és a hiedelmeidre szintúgy igazak... 

A mostani blogbejegyzés közhelyes - tisztában vagyok ezzel. Amiért mégis megküzdök az írással, azok a saját élményeim. Volt olyan az életemben, amikor kilátástalannak és elérhetetlennek "hittem" pl. egy váltást. Ennek ellenére kerestem a pici "morzsákat" és hát aki keres, az talál! A Szemközti ablak című olasz filmet - példaként említve - többször csupán az utolsó jelenetei miatt néztem meg. Mindig rátapintott a bennem lévő fájdalomra és kimondta helyettem az érzéseimet. Hasonló hatott rám El Greco egyik festménye, Beyoncé több száma, Szabó Magda könyvei stb. Tudatosan elfogadtam és fogadom most is azokat a jeleket, "tükröket", fájdalmakat és kedves szavakat, amelyek szembejönnek velem. Van, akinek a hálanapló vagy egyáltalán a napló írása segít. Ha ezt nem is tudod megengedni magadnak, attól még esténként hálát adsz azért a "napfényért", amit aznap megélhettél.  

Jöjjenek végre az idézetek!

insta2_1.jpg

Azzá válsz, aminek hisznek! (Oprah Winfrey)

Húsz év múlva nem azok miatt leszel csalódott, amiket megtettél, hanem amiket nem. (kínai mondás)

Mindig két út van előtted: a biztonságosabb, és az, amelyre születtél. (Nedeczky Júlia)

Ha nem lehet úgy, ahogy akarod, akkor akard úgy, ahogyan lehet. (Szulák Andrea)

Az emberek ritkán érnek el sikert abban, amit nem élvezettel csinálnak. (Johann Wolfgang von Goethe)

A boldogság gyökere: az akarj lenni, aki vagy. (Rotterdami Erasmus) 

A kudarc természetesen nem örömteli. Sokkal jobb a sikereinkről mesélni. Ám a kudarc álruhás lehetőség is lehet. Arra kényszerít, hogy újraértékeljük céljainkat és prioritásainkat, és gyakran nagyobb sebességgel hajtanak minket előre, mint a folyamatos siker. (Tina Seeling)

Ha nem tudsz repülni, hát fuss. Ha nem tudsz futni, hát gyalogolj. Ha nem tudsz járni, hát mássz. Bármit is teszel, nem állhatsz meg: menned kell az utadon előre. (Martin Luther King)

Ha meg akarod változtatni a világot, kezdd azzal, hogy beveted az ágyad! (William H. McRaven)

Ha másokra hagyod, hogy megvívják a harcaidat, elsorvad az izomzatod. (Irvin David Yalom)

Azt az energiát, amit panaszkodásra fordítunk, fordítsuk inkább cselekvésre! Ha változtatunk a mikrokörnyezetünkön, akkor az előbb-utóbb a minket körülvevő nagyobb rendszerre is hatni fog. (Al Ghaoui Hesna)

A pozitív érzések erőt adnak, a negatív érzések elveszik az erődet. (Gary Zukav)

Az örökös elégedetlenség egyfelől hajtóerőt jelent, másfelől viszont sokszor veszélyes és pusztító is, mert nem engedi a lazítást, az önfeledt örömöt. Van, akinek külön meg kell tanulnia pihenni, elégedettnek lenni, csak ezt nem mindenki ismeri fel. (Krizsó Szilvia)

insta3_3.jpg

Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

Nem tudod megváltoztatni, ami történt, amit tettél vagy amit veled tettek. De dönthetsz, hogy most hogyan élsz. (Edith Eger)

 Mutass nekem egy hálátlan, de mégis boldog embert! (Zig Ziglar)

Sokan azt gondolják, hogy a kitartás erőssé tesz, ám néha az elengedés tesz azzá. (Herman Hesse) 

Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé. (Böjte Csaba)

Ha hiszel benne, hogy valami lehetséges, akkor el is tudod érni, hogy megtörténjen. (Kami Garcia)

Ott kezdd, ahol vagy, azzal, amid van. Tedd azt, amit meg tudsz tenni. (Arthur Ashe)

Az motivál, ha cselekszel, és nem az, ha gondolkozol a dolgokról. A cselekvés hozza meg a lelkesedést és a cselekvés során bukkannak fel az új lehetőségek. Vágj bele! (Andrew Matthews)

Amikor végre a tettek mezejére lépsz, váratlan események, találkozások, támogatók fognak a segítségedre sietni. Az eltökéltség mágnesként vonzza a segítséget. (Napoleon Hill)

Ha nem látod magadat nyertesként, akkor nem tudsz úgy teljesíteni, mint egy győztes. (Zig Ziglar)

Mindenkinek meg kell fizetnie a siker árát. Ki előtte áldoz mérhetetlenül sokat, kitől utólag hajtja be a sors. (Dobó Kata)

Ha szivárványt akarsz látni, el kell viselned az esőt. (Dolly Patron)

Nagyon korán eldöntöttem, hogy feltételek nélkül elfogadom az életet. Soha nem gondoltam, hogy bármi különlegeset tartogat számomra, mégis úgy tűnt, hogy sokkal többet érek el, mint amiben valaha reménykedtem. (Audrey Hepburn)

Ha sikeres akarsz lenni, ne támaszkodj másokra olyan dolgokban, amiket te is meg tudsz tenni. (Sasha Azevedo)

A csúcson mindig van hely, de annyi sosincs,hogy leülhess. (Tarjányi Péter)

A legtöbb önmaga lehetőségeit megvalósító férfi sikere mögött egy-egy nő önfeláldozó munkája rejlik - leginkább az első útba indító édesanyáé. (Moldova György)

További sok-sok motivációs idézetet itt találod: https://www.instagram.com/dr.domjan 

pixabay_patak.jpgA mai világban szinte mindenkit izgatnak a motivációs előadók, könyvek és videók. Nem véletlenül! Személyes tanúságtételekre éppúgy szüksége van annak, aki valahova el akar jutni, mint bátorságra, információkra vagy a bukások adta edzettségre. Azt azonban ebben a blogbejegyzésben sem tudom kihagyni, hogy a mindenáronság csapda. Az élet élvezetéhez részben van csak szükség akaratra, hiszen általuk az elvárások és a görcsök szintúgy meg tudnak növekedni... 

Hagyd a folyókat folyni a maguk módján... mind az óceánhoz jönnek. (Mooji)

pixabay_kave.jpgSzerintem a mindenáronság felismerése mellett a meghittség és a hála ugyancsak kulcs a helyes motiváció megtalálásához. A legegyszerűbb "méregtelenítő" eszközöd a hálaadás című bejegyzésemben erről többet olvashatsz.

Mindezek mellett tudatosan érdemes a kapcsolatokra "áldozni", hiszen szeretet és megosztás nélkül a dolgok kiüresednek!

  • A siker csodálatos dolog, de az ember nem tud éjszaka hozzábújni, ha fázik. (Marilyn Monroe)

Befejezésként azt a megvallásomat adnám közre: ha megérek egy feladatra, akkor a megoldás valahogyan rám talál! Amíg viszont ez nem történik meg, addig is szeretném élvezni a jelenben az életemet, tenni a dolgomat és tanulni. A Motiváció és önszeretet bejegyzésemben erről részletesen olvashatsz.

Siker az, amikor a világnak az a szeglete, amelyet magunkénak mondhatunk, jobbá lesz általunk. (Gary Chapman)

Ha szeretnéd a motiváltságodat magadban növelni, erősítsd a környezeted! Segíts másokon! Szeresd és biztasd őket! Mosolyogj rájuk! Amit adsz, az fog Benned erősödni! Menni fog! 

Sok sikert! 

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Gyermekneveléshez idézetek:

 

Karácsony közeledtével pedig:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

(Képek forrása: https://pixabay.com)

insta6_1.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan  

insta2.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta7_2.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta6.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan

insta9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7513598073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása