Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Lovassport – versenyzéstől a terápiáig

2024. január 02. - Dr. Domján Mihály

Az elmúlt években számos lovas tisztelt meg azzal, hogy pszichológusként megkeresett. Hosszabb út volt számomra, amíg megértettem azt a sokszínű gazdagságot és erőforrást, amely a ló és a gazdája között tud kialakulni. Ez a podcast-adás – V./1 – mindegy köszönetképpen lett elkészítve, illetve azok bátorítása a célom, akik kedvet éreznek a lovaglás iránt.

podcast, dr. DomjánNem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyi pozitív hatással bír ez a sport! Mint mindennek, itt is vannak árnyékok és veszélyek, de egy jó edzővel megtalálható az optimális irány. Kétségtelen, hogy a lovaglás egyfajta csillogásról szól, de a fagyos idő vagy a forró nyarak éppúgy a munka részét képzik, mint a versenyek vagy a hagyományörző felvonulások. A lovaglás fejleszti a testtudatot – a lovak irányításához a lovas tudatosan használja a testét – és a „nagy, hatalmas családtag” visszatükrözi, hogy ki, milyen ember. Általában tőlük könnyebb a lovasnak elfogadnia és meghallania azt, ahogyan tud kapcsolódni és jelen lenni. Így tud ráltáni arra, amit a hétköznapi életben nem biztos, hogy a torzításai miatt képes észlelni.

Minden lovas önmagáról tanul: mennyire őszinte, hogyan kommunikál, képes-e vezetni és legfőképpen jelen lenni (mindfulness).

Kortól függetlenül bárki elkezdhet lovagolni, akár csak hobbiból is. Kívánom, hogy azt a csodát minél többen megélhessék, amit a lovaglás jelent!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

Az V./1 pszichológusi podcast meghallgatható – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

 

(Képek forrása: pixabay.com és saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr418292661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása