Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A nemdöntés is döntés

2023. december 26. - Dr. Domján Mihály

Jöhet a kérdés: mindenkire egyformán hatnak ezek a kihívások? A válasz egyértelmű. Ha körbenézel, láthatsz olyan személyeket, akik az értékrendedtől eltérően azonnal beleugranak egy adott helyzetbe. Felelőtlennek ítéled meg őket, hogy pl. szép lakás és reményteli karrier nélkül kezdenek el utazgatni vagy vállalnak hosszabb ismertség nélkül gyermeket. Ha az idő kerekét is figyelembe veszed, akkor egyes ítéleteid – a 10 éves távlatban – megdőlnek. Persze csak akkor, ha mersz magadhoz őszinte lenni. Kiderülhet, hogy pl. a sok diploma nem segíti az önelfogadást vagy a párkapcsolatban való létezést. A vállalkozói lét sem ad automatikusan elégedettséget, ahogyan a felsővezetői lét békességet. Persze az szintén megtörténhet, hogy pont az ellenkezőjét erősíti meg az élet: a dolgokhoz való hozzáállásod beigazolódik. Nem könnyű tehát néhány helyzetben bölcs lenni, mert minden végletre van jól működő példa, ahogyan rossz ugyancsak. Lássuk, mi segíthet mégis a döntésekben?

Talán első körben annak a tudatosítása, hogy vannak választási lehetőségeid.

A leglehetetlenebb helyzetben is több út áll előtted, bár kétségkívül ezek közül egy vagy több nem „rózsával” van szegélyezve. Sokszor nehéz vállalni a plusz munkát, a lemondásokat, a tanulást, ahogyan az előnytelen előnyökről való lemondás sem magától értetődő. Gondolok itt pl. az anyagi eltartottsággal vagy az érzelmi függéssel való szembenézésre. Ennek ellenére felismerheted a rendelkezésedre álló lehetőségeidet, sőt össze is írhatod őket. Talán ezeken keresztül fogod – idővel – a felelősségvállalás súlyát megérezni.

Azt, hogy a dolgoknak ára van és a nemdöntés is döntés.

Következő lehetőség, ha az egyes választásokhoz tartozó előnyöket és hátrányokat szeded össze. Általában nem mindegyike egyértelmű. Van, amit azonnal átlátsz, máshol segítségedre lehet szükséged. Bizonyos dolgok „csomagolása” ugyanis torzíthatja a valóságot. Szánj időt a lassításra, ahogyan a társadra és a barátaidra. Mindazokra, akikkel őszintén meg tudod vitatni az érzéseidet és az érveidet.

A mérlegelést az szintén segítheti, ha belátod: az „A” cél eléréséhez le kell a „B” ajándékairól mondanod. A döntések tehát magukban hordoznak egyfajta veszteséget. Sőt, ha tovább gondolod: egy választással nem tudod mindegyik célodat kipipálni. Néha ellentmondás és belső feszültség üti fel a fejét. Olykor nehéz az eligazodás. Ezért is szükséges rendszeresen olyan szokásokkal élned, amelyek a békességedet és a lelki egyensúlyodat helyreállítják. Remek lehetőség erre pl. a hálanapló, a sport, a meditáció vagy a rendrakás. Mihez kell egyébként a sok erő? Legtöbbször a türelemhez. Sokszor ugyanis az előkészítő vagy a döntés utáni szakaszban sok a frusztráció és a bizonytalanság. A dolgok felépülése általában nem megy csettintésre és hát közben is élned kell az életet.

A döntéseknél nagy csapda a tökéletesség kierőszakolása. Legtöbbször az „elég jó” megtalálása a célra vezető, nem pedig a szorongást okozó „110%-os” délibáb kergetése. Általánosságban a jó döntéshez a kritikus gondolkodásodra lesz szükséged. Tudatosan érdemes közben a kreatív, új nézőpontoknak is teret adnod.  Néha ezekben a barátok az ügyesek, máskor az intuíciód vagy a hosszadalmasabb, racionális döntéshozatalod fog támogatni.

Egy a lényeg: minden döntés jó. Valamifajta változást hoz be az életedbe, amivel vagy gólt lősz vagy tanulságra teszel szert.

Utolsóként egy saját tapasztalat. Évekig azt a hibát követtem, hogy hamarabb szólt a szám, mint ahogyan ténylegesen szembenéztem volna az adott helyzettel és a választási lehetőségeimmel. Most már más módon dolgozom fel az információkat. Amíg magamban nem tisztul le a „vázlat”, azaz nem látom át, hogy vagyok bizonyos dolgokkal – mi a jó nekem, mire vágyom –, addig nem beszélek semmiről. „Csak” imádkozom, figyelem a jeleket és keresek cikkeket vagy podcastokat a témában. Később pedig olyanokkal osztom meg a gondolataimat, akik inspirálnak és erősítenek.

Kívánom, hogy a jó érzések és a jó gondolatok szegélyezzék a választásaidat!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

 

(Képek forrása: pixabay.com és saját) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8618288795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása