Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Hogyan tudnálak örökre elfelejteni?

2018. június 13. - Dr. Domján Mihály

pixabay_szomoru3.jpgAki átélt már egy szívszorító szakítást, az tudja, hogy kemény dió az elengedés! Főleg akkor, ha az intenzív érzelmek még javában háborognak.

A mostani kérdésfelvetésem a következő: mit tehetsz akkor, ha még mardos a hiány? 

Bármennyire is közhely, a fájdalmat meg kell élned. Természetesen nincs két egyforma történet, sőt a korábbról hozott minták és sérülések szintén különbözőek. Ennek ellenére meg lehet tanulni a hiányodhoz odafordulni és átvitt értelemben azzal "beszélgetést" kezdeményezni. Ennek része - többek között - a csalódásod, a szomorúságod, a haragod, a félelmeid, a tehetetlenséged és a több szintű veszteséged bátor felvállalása. Nemcsak önmagad előtt és az "ex" irányába, hanem mindazok felé, akiket eddig kikíméltél (akik irányába szerepet játszottál)!  

Tapasztalom, hogy vannak, akik nem tudják a baráti körükben őszintén felvállalni magukat, mert például évek óta hagyták a kapcsolataikat ellaposodni vagy ha lennének is megtartó kötelékeik, a szégyenük miatt nem merik a gyengeségüket kibeszélni. Az szintén igaz, hogy néha semmilyen megértést nem kap az ember a "barátaitól". Egyesek tehát így vagy úgy, de együl maradnak és magukba zárják a veszteségeiket. Sajnos, a magányukban így csak az agyalás marad a "társuk"...

Amikor befejeződik egy szerelemi kapcsolat, abba egy kicsit mindenki belehal. Még akkor is, ha a vége borzasztó volt és a lezárás felszabadítóvá vált. A fájdalom akkor sokkal nagyobb, ha a szakítás után hatalmas űr és megválaszolatlan kérdések halmaza marad hátra.

Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

A "nehéz" érzéseknek idő, tér, megértés és szeretet kell ahhoz, hogy elengedhetővé váljanak. Mégis lehet, hogy nem akarnak Téged "elhagyni", hanem egyre jobban lekötik az energiáidat. Mit tudsz ilyenkor tenni?

Nézd meg, hogy annak idején mi fogott meg a másikban! Miért lettél bele szerelmes? Írj magadnak egy listát!

Sokan a következőkről számolnak be előttem: az "ex" számukra vonzó volt, okos, intelligens, humoros, szép/jóképű, kedves, magabiztos vagy éppen nőies/férfias. Van, aki pedig azt emeli ki, hogy a másik mellett érezte magát - életében először - biztonságban...

Ha megvagy a saját listáddal, akkor gondold át egyesével, hogy ezek a jelzők (jellemzők), amelyeket a volt szerelmedről írtál, mennyire jellemzőek Rád? Mennyire látod magad például vonzónak, okosnak, intelligensnek, humorosnak, szépnek/jóképűnek, kedvesnek, magabiztosnak vagy éppen nőiesnek/férfiasnak? Tudsz-e magadban bízni?

Lehetséges, hogy amit annak idején a másikban pozitívan megláttál, az Belőled hiányzott! És talán még most is... Létezhet ilyen? A válaszadáshoz vizsgáld felül a magadról alkotott véleményedet és a hiedelmeidet!  

Ha az előző feladatot valóban végigcsináltad, tehát időt szántál magadra, akkor meg fogod látni, hogy korábban hogyan "rezonáltál" az "ex"-del, azaz hogyan egészített ki Téged a másik. 

Miután végeztél az "átvilágítással", akkor kezd el magadhoz közel engedni a listát, és benne azt az igazságot, hogy valahol Te is pl. vonzó vagy! 

pixabay_szomortu.jpgIgen, előbb jól olvastad! A pozitív tulajdonságok Hozzád is tartoznak! Miért ne lehetnél szép? Miért ne gondolkozhatnál így magadról? Rád miért ne vonatkozhatna szintén a nőies/férfias jelző? Mit veszítenél, ha megengednéd magadnak ezt a a fajta hozzáállást?

Hangosan gyakorolhatod, hogy például "Vonzó vagyok!" vagy imádkozhatsz ezért a felfogásbeli (véleménybeli) változásért. Úgyis írhattam volna, hogy az önszeretetért. Tudom, hogy ez "feladat" nem könnyű. Nekem ugyancsak lassan ment annak az elfogadása (megengedése), hogy úgy vagyok jó, ahogyan vagyok.

Van, akinek pedig a meditáció, a képzelőerő használata  segít vagy éppen egy önismereti csoport (közösség). A nézőpontváltás mellett persze tehetsz, sőt kell is tenned konkrét cselekedetekkel például a vonzóságodért! 

Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

Az elengedés 15 aspektusáról korábban már írtam, amelyről itt olvashatsz. Amivel legtöbbször találkozom a klienseimen keresztül - az előzőeken kívül -, hogy nehéz azt elfogadni, hogy valaki nem fogad el minket. Eszméletlen "munkás" és megsemmisítő érzés az el nem fogadás elfogadása, de lehetséges! Azt ugyancsak el lehet fogadni, hogy Te sem tudsz - velem együtt -  mindenkit szeretni és elfogadni... 

Az elengedésen keresztül találod meg önmagad!

pixabay_no3.jpgAz elengedés legpozitívabb oldala, hogy meg fog Téged erősíteni! Ezt kívánom Neked! Erőt, hogy erős lehess! Halld meg ehhez először azt, hogy az elengedés számodra is lehetséges és hogy az egy döntéssel indul. Más nem egy szakember felkeresésén keresztül...  

Még valamit. Amennyire a múlt tanulságainak a megtalálása sokat segíthet, úgy az szintén, ha elfogadod: az elengedéshez nem kell mindent megértened. A dolgok nem jók vagy rosszak, hanem egyszerűen megtörténnek. Így az is, hogy a kapcsolatotok lezárult.

Remélhetőleg idővel mindez egy szép emlékké fog Benned átalakulni! Hiszem, hogy a gödörből van kivezető utad! Továbbá hiszem, hogy megérdemled a szeretetet és az új fókuszt! És ha lehet, ne hívogass olyan személyt, aki nem ezt erősíti Benned! 

Hálás vagyok, hogy elolvastad!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető
pszichoterapeuta-jelölt 

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.

Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcastek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

insta10.jpg

 

(Képek forrása: https://pixabay.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr914015322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása