Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

El nem küldött levelek

2017. december 03. - Dr. Domján Mihály

pixabay_boritek.jpgHa szeretnéd a szorongásaidat csökkenteni, akkor a konfrontáció számodra sem megkerülhető gyakorlat. Egyszerűen ki kell azt mondanod, ami Benned van! Az őszinteség előtt azonban magadba szükséges nézned és detektálnod, hogy pontosan mi zajlik a lelkedben. 

Az el nem küldött leveleknek az a célja, hogy azokat az érzéseidet, amelyeket még nem mertél felvállalni, kimondani vagy egyszerűen lekéstél róluk, végre kiírd magadból. A gyakorlat - döntően - a harag és fájdalom papírra vetését jelenti. 

Mielőtt elkezdenél írni, vond be az egyik barátodat a folyamatba! Kérd meg, hogy majd hallgasson meg és beszélhessetek a felmerülő érzéseidről! 

Ha nekikezdesz a leveleknek, lehetséges, hogy kapcsolatba kerülsz a haragoddal. Ennek oka rendszerint valamiféle fájdalom vagy csalódottság, amely abból fakad, hogy az elvárásaid nem teljesültek. A harag sokszor a tehetetlenség és a félelem érzéseiből tevődik össze. Érdemes ezeket a komponenseket tudatosítanod és elfogadod. 

Amikor elkezd Benned a lefojtott harag feltörni, akkor bűntudatot is érezhetsz pl. „Nem tiszteletlenség-e az, amit most érzek és csinálok?”. A válasz egyértelmű: "Nem!" A hallgatás, a magány és a titkolózás falait Neked kell áttörnöd, nem pedig mástól elvárnod Az el nem küldött levelek célja, hogy elkezd végre tisztelni a saját érzéseidet, a jogaidat, az igényeidet, az érzéseidet, és hogy annak lásd a másikat, aki. 

Kinek írhatsz ilyen levelet? Legelső körben talán annak az illetőnek, aki a legtöbbet bántott (tehát az agresszornak) . Ez a személy lehet az apád, az anyád, a (volt) társad, barátod/barátnőd, a gyermeked, a testvéred vagy bárki más. Második körben pedig írhatsz egy újabb levelet az előző személy "munkatársának". Az agresszor mellett ugyanis lehet(ett) egy csendes társ, akinek „haszna” volt/van abban, hogy Téged megaláztak – magyarul: kiállhatott volna Érted, de nem tette. Ez a személy azért fogta be száját, mert ebből a helyzetből pl. anyagi haszna származott, fennmaradt a társadalmi státusza vagy akár hobbizhatott mellette kedvére. A beáldozó személy szintén lehet az apád, az anyád, a (volt) társad vagy bárki más a családból.

Ha nehezen megy a levelek megírása, elővehetsz az adott személyről egy fotót és szemmagasságban kiteheted magad elé. Mindegyik családtagodnak külön-külön írj és ne sajnáld rá az időt! Ha a családtagod elhunyt, attól még megírhatod a levelet és az egyik barátoddal vagy egy csoportban megszabadulhatsz a ki nem mondott terhedtől!

Számos esetben a megbocsátás folyamatának első lépése, hogy megtanuljunk haragudni, majd lépjünk túl ezen! Az el nem küldött levelek ezt a szándékot szeretnék támogatni. 

 pixabay_iras.jpgMiután több levelet már "letudtál", egy újabbra hívnálak: a Benned élő gyermeknek is írhatsz. Fontos levél, de ne ezzel kezdj!

Ennek a levélnek az lenne a célja, hogy a felnőtt énedből írj egy levelet a gyermeki énednek. Szimbolikusan lehetsz szerető szülője a gyermeki valódnak! Lelked mélyén megtalálhatod azt a "szülőt", aki a Benned élő gyermeket megérti, elfogadja és komolyan veszi! Úgyis írhatom ezt, hogy válhatsz megengedővé és együttérzővé önmagad irányába.  

Gyakorlatban szerintem az önszeretet úgy néz ki, hogy ha kell, akkor munkával, továbbtanulással, kivárással, bátorsággal, vállalkozó szellemmel és számos áldozatot hozva teremtesz magadnak egy olyan életet, amelyben biztonságban vagy. Ez az érem egyik oldala. A másikhoz sem elég egy blog vagy egy előadás. Az önmagaddal való szembenézéshez és az önvalóddal szemben érzett hiedelmek, valamint vádlások feloldásához támogató közegre van szükséged. Olyanokra, akik inspirálnak, elfogadnak és szeretnek, sőt, akik előtt önmagad adod - sallangmentesen. Ebben a közegben válhatsz képessé a védekezéseid feladására - akár az el nem küldött leveleid felolvasására - és arra, hogy "hagyd" a fájdalmadat létezni ("elfájni"). 

Hiszem azt, hogy az élet szép! Hiszem azt is, hogy mindig van választási lehetőséged! Válaszd az életet!

Élj!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: https://pixabay.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr713399895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása