Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Mi a matek megcsaláskor?

2022. június 04. - Dr. Domján Mihály

unadjustednonraw_thumb_512f.jpg

Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy azonos hűtlenségi matek sincs. Párszor tapasztalom, hogy az éppen segítséget kérő, megcsalt személy azt érzi, hogy korábban mindent megtett és egyáltalán nem érti, hogyan jutottak el idáig. Ez egyébként a saját szemszögéből igaz is lehet. Mások pedig teljesen magukra veszik a csapodár felelősségét, miközben mindenki magáért felel. A félreértések elkerülése végett, véleményem szerint a megcsalásért az felelős, aki azt megtette, a párkapcsolati nehézségekért pedig 50-50%-os a matek. Ez utóbbiból nem következik az első, hiszen, ha valami nem működik jól, akkor nyílttá lehet tenni az emberi szükségleteket. Őszinte mondatokkal fel lehet a hiányokat vállalni, nem pedig egy megcsalással megigazítani az egót...

Visszatérve a százalékokhoz, egyeseknek segíthet az, ha átgondolják: a megcsalás pillanatában hányan adták ki a párkapcsolati száz százalékot?

pie-chart-g047b0cf15_1920.jpg

Hogyan lehet a kördiagram üzenetét pozitívan felhasználni? Talán másfajta kérdésekkel:

Hogyan tudom a saját autonómiámat növelni? Hogyan leszek képes felépíteni és újra "belakni" a saját 50%-omat?

Ha egy hölgy tesz azért, hogy nőies és értékes nőnek lássa magát, ahogyan egy megcsalt férj termékeny és értékes férfinak, akkor idővel meg fog változni az otthoni dinamika. Konkrétan: a baráti kapcsolatok "leporolása", az új, önálló örömök megengedése, a régi hobbik felelevenítése, a mindfulness megismerése, az adok-kapok drasztikus egyensúlyba állítása, "anyáink és apáink" (őseink) mintáinak felismerése és megértése, ahogyan az önismeret növekedésének egyéb csatornái szintén erősítőleg tudnak hatni. Az autonómia növekedésével egyre kevésbé válik fontossá a másik reakciója.  

A saját oldal újradefiniáliása sohasem kérdéses. Hiszen ebből, sőt a baráti szeretetből, az életcélokból és a személyes hitből lehet az életörömhöz, a mosolyhoz visszatalálni. Párterápiában sokszor kiderül, hogy a korábbi elvarratlan történetek, különösen a saját származási családról való érzelmi leválásnak is most jött el az ideje.

Egy biztos, a saját érzések, gondolatok és szükségletek nyílt felvállalásának elsajátítása - a bármilyen szintű továbblépéshez - nélkülözhetetlen, ahogyan a másik kritikájának, haragjának, szomorúságának és félelmeinek a "megengedése" is.

Sok erőt és baráti meghallgatást kívánok!


Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

A pszichológusi podcastok közül az I/7. (Családod sorsa tovább él, benned is), az I/11.  (Női szerepek és elvárások), a II/7. (Társfüggőség) és a III/7. adás (Áruba bocsátott önbecsülés) kapcsolódik a mostan blogbejegyzéshez.

 Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(képek forrása: pixabay.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr6717847667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása