Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Bennetek él a szeretetünk

2022. november 22. - Dr. Domján Mihály

A múlt szombaton, november 19-én találkoztak újból Kiskunfélegyházán a donorcsaládtagok és a szervátültetettek. Az alkalmaink hibrid módon zajlanak, azaz Zoom-on keresztül is lehetőség van a becsatlakozásra. A sok nehézség és fájdalom mellett ezt ‘köszönhetjük’ a COVID-nak, hiszen kényszerűségből így nyílt ki előttünk a világ.

Bár ebben az évben – időhiány miatt – nem sokat írtam a blogon a csoportunkról, azonban annyira felemelt a mostani alkalmunk, hogy ‘muszáj’ megosztanom az érzéseimet. Aki nem hallott még rólunk, olvassa el itt a történetünket. Röviden: pszichológusként vezetek egy olyan “csapatot”, amely először az elhunyt donorok családtagjainak szerveződött. 2019. tavaszán azután nagy örömünkre szervátültetett személyek is csatlakoztak hozzánk. A “két oldal” – az országban egyedülálló módon – hónapról hónapra egy asztal köré ül le a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, akiknek ezúton is köszönöm, köszönjük a lehetőséget. Itt nyílik mód egymás meghallgatására, beszélni az életről, a halálról, a veszteségekről, az örömökről, sőt a célokról.

Az elmúlt évek kellettek ahhoz, hogy egyre jobban kikristályosodjon a karitatív missziónk. Arra adunk példát és biztatást, hogy lehetséges a kölcsönös tisztelet talaján megismerni egymást. Az ítéletmentesség, az elfogadás, a megértés, az együttérzés és legfőképpen a társadalmunkban sok helyen hiányzó szeretet az, amely lehetővé teszi számunkra a tapintatos nyíltságot. Most is azt éreztem, hogy mennyire hiányzik mellőlünk egy olyan kamera, amely rögzítené azt a felszabadultságot, amely szerintem a donorcsaládtagok és a szervátültetettek egy részének elképzelhetetlen. Márpedig ebben a védett közegben tud oldódni egy transzplantált személy kételye és a szorongása, ahogyan a donorok hozzátartozóiban a gyász hullámzó tengere.

Drága Olvasóm! Egy dolgot érts meg: egyszerre két érzést is érezhet az ember. Attól, hogy valaki húzza-vonszolja a maga keresztjét, még tud a másiknak jót kívánni. Képes vagy te is a másik felé szeretettel odafordulni, azzal együtt, illetve annak ellenére, hogy valami nem kerek az életedben. Aki pedig jót ad, az kap is vissza: megerősítést és egyfajta ‘családot’. Igen, jól olvastad, családot. Senki sem kívánta volna, hogy ez így megtörténjen velünk, azonban az életnek más volt a terve. Mi együttes erővel a közös megküzdést választjuk, és az évek már minket igazolnak.

Mindig azt érzem, hogy nincs számomra ennél motiválóbb és életigenlőbb közösség, mint amit együtt létrehoztunk.

Hálát érzek, sok-sok hálát és szeretetet.

Aki szeretne érintettként közénk csatlakozni, annak először egy emailt szükséges írnia (a telefonszáma megadásával). Akár irányomba is megteheti ezt – office@drdomjan.hu – vagy Csikósné Irmát hívhatja fel telefonon (a képen szerepel). Első lépésként ajánlom a blogbejegyzések végigolvasását és a lehetőségek függvényében az emlékhely meglátogatását, majd szeretettel várjuk a jelentkezést. A havonta megrendezésre kerülő aktuális eseményünkről itt tud a Facebookon tájékozódni, illetve felkeresheti a Szervdonor Családokért Alapítvány Facebook oldalát is.

Bennetek él a szeretetünk!
A mostani alkalmunkon számomra felemelő és ‘balzsamozó’ volt, amikor egy tizenéve új vesével élő hölgy ránézett az egyik fiát elvesztett édesanyára, és azt mondta neki: “Bennünk él a szeretetetek!” Megérintett az őszinte reflexiója és akkor döntöttem el, hogy mindezt megírom. A címnek ennek a fordítottját választottam, mert tulajdonképpen ez oda és vissza egyaránt igaz.
Kedves Olvasóm! Ha szervátültetett vagy donorcsaládtag lennél, halld meg az üzenetünket:
Benned él a szeretetünk!
Higgy magadban!

pszichológus, családterapeuta, mindfulness oktató
pszichoterapeuta-jelölt
Minden link, app, esemény és pszichológusi podcast egy helyen:

https://linktr.ee/drdomjan

Ehhez a témához kapcsolódóan a korábbi bejegyzéseket is ajánlom:

Ismert szervdonorok emlékhelye:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Ravatalozó – Molnár Béla utca 

 

Rövid videó a szervadományozásról itt nézhető meg.

(Minden kép forrása: saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr3217985512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása