Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Újra együtt - BIDF versenyfilm

dokumentumfilm-ajánló

2021. február 19. - Dr. Domján Mihály

reunited.jpgAbban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a 2021-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) neves alkotásaiból párat előzetesen megnézhettem. A filmfesztivál 2021. március 1. és 10 között kerül megrendezésre. Az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető - online.

 

Az első versenyfilm, amelyet ajánlani szeretnék: Újra együtt / Reunited.

Ami róla először az eszembe jut: együttérzés, reménység és tagadás. 

Egy orvos házaspár úgy dönt, hogy a  két gyermekükkel együtt elhagyják Aleppot. Szerencsétlenségükre azonban - a háború viszontagságai miatt - nem tudják Szíriát közösen elhagyni. Az apa Kanadába jut, az anya Dániába, a két fiú pedig Törökországba...

A dokumentumfilm 2,5 évet ölel körbe. Igen, ennyi idő alatt csupán Skype-on tudják egymással a kapcsolatot tartani...

A tévé előtt, a kényelmes nappalim ülőgarnitúráján ülve sokszor gondoltam arra, hogy ez most egy játékfilm, nem lehet a valóság. Olyan könnyű volt kiesnem az együttérzésből és elfordítani az arcomat a fájdalom, sőt a kegyetlenség okán. A megrendültség és a tudatosság miatt azonban újból és újból kapcsolódtam a családhoz. Visszatértem hozzájuk. Együtt drukkoltam velük és a végén örültem nekik.

Milyen kérdéseket ajánlok a versenyfilmhez?

  • Gondold át, mikor tudtál a reménytelenséged ellenére mégis kitartani? A válaszadásban segíteni fog az édesanya személye.
  • Mit tagadsz? Milyen fájdalommal nem vagy hajlandó szembenézni, mint az édesapa?
  • Miben van meg a gyermeki hited? Kikhez ragaszkodsz úgy, mint a két gyermek a dokumentumfilmben?
  • Mikor jellemző rád a türelem és mikor nem? 
  • Miben mered a sebezhetőségedet felvállalni?

Számomra a dokumentumfilm az elmúlt évek élbolyának a tagja. Benne az édesanya személye pedig ikonikus. Szívesen beszélgetnék vele és tanulnék tőle. Még így is sokat ad - a filmen keresztül. Emberfeletti utat jár be, illetve járnak be - külön-külön és együtt is. 

Számomra az alkotás fő üzenete, hogy van olyan, amikor nincs más út, mint előre. A dolgoknak egyszerűen az a sorsa, hogy sikerülniük kell. 

Sikerülhet neked is!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

https://drdomjan.hu

További info a filmről itt érhető el, a Facebook esemény pedig itt található. 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Az összes többi ajánlót - film, könyv, programok - itt találhatja meg, illetve tematizálva az alábbiakra kattintva: HBO GO, NETFLIX.

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

 

(Kép forrása: https://bidf.hu/movies/show/70#zoom és saját) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7816429860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása