Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Rádióadás, amikor te akarod

#pszichológusipodcast, #magyarpodcaster, #podcast

2020. július 10. - Dr. Domján Mihály

car-1149997_1920.jpgKét tényező kellett ahhoz, hogy belevágjak a podcastek készítésébe: határozott baráti kritika és a karantén. Történt ugyanis, hogy Mautner Zsófi gasztroblogger elfogadta a meghívásomat a Hegyvidék Kulturális Szalonba. 2020 februárjában együtt adtunk elő - Gasztronómia és pszichológia címmel. Ezután - egy héten belül - két, egymást nem ismerő barátom kérte azt számon rajtam, hogy miért nem lett felvéve az alkalom. Jogosnak éreztem a bírálatukat. Az egyikük a fejemhez is vágta, hogy legalább podcastet készíthettünk volna. Egyrészt igazat adtam neki, mert valóban "nyúl" voltam, hogy ezt Zsófinak felvessem, másrészt azt éreztem, hogy még egy újabb technikai dolgot a hátam közepére sem kívánok. Körülbelül úgy voltam ezzel, mint 2 éve az Instagrammal, amikor is nehezen, de csak "kötélnek álltam". (Azon itt érhetsz el.)

Visszatérve a podcastokhez, március közepén elindult a karantén. Klienseim többsége nem szeretett volna áttérni az online pszichológusi konzultációkra, így sok időm felszabadult. Nem kellett utaznom sem, ahogyan az összes tavaszi-nyári előadásom és tréningem szintén elmaradt. Végülis a hely valami újra megteremtődött...

Tulajdonképpen mik is a podcastek?

Olyan rádióadásszerű hanganyagok, amelyeket bármikor meg lehet hallgatni, akár többször is. Ha úgy veszem, akkor a sajátjaim 30-40 perces pszichológusi előadások - videó nélkül. 

"Fogyaszthatók" vezetés, utazás, kertészkedés, futás, kondizás, vasalás, főzés vagy akár egy kád forró víz társaságában. Pont úgy, mintha rádiót hallgatnánk...

podcast_ancsa.jpgElőször az otthonomban egy netről vásárolt profi mikrofonnal próbálkoztam, majd beláttam, hogy ezt egyedül nem tudom elkészíteni. Egyszerűen azt éreztem, hogy szükségem van beszélgetőtársra. Ekkor jutott eszembe Zakar Anita rádióriporter, aki nemcsak tapasztalt szakember, hanem igaz barát. Az ötletemre igent mondott és április legelején felvettük az első két hanganyagot.

Hálás vagyok az együttműködés lehetőségéért!

Milyen tapasztalatokra tettem eddig szert?

Az első, hogy bár sokak számára ismeretlen még ez az előadásforma, de a hallgatók sokkal több visszajelzést adnak, mint a blogot olvasók. Az elmondás alapján a podcastekben a személyesebb, sebezhetőbb arcomat mutatom. Talán ez is az oka annak, hogy a leglehetetlenebb helyekről, pl. húszas, értelmiségi fiataloktól kezdve korombeliek sem sajnálják az idejüket arra, hogy küldjenek pár pozitív megerősítést - az Instagramon, a Facebookon vagy emailben. Őszintén meglepődtem ezen, mert a Mind&Spirit blog alapján kevés ilyet tapasztaltam. Szinte vakon írtam, azzal együtt, hogy a jelen pillanatban - 2020.07.10. - 367.256 lapletöltésnél tart az oldalam.

Hol lehet a podcasteket elérni?

Akinek van Spotify előfizetése - fiatalok többségének igen -, számukra ez ott kézenfekvő. Nemcsak meghallgatni, hanem otthon letölteni és majd pl. vezetés közben meghallgatni. Akiknek iPhone mobiljuk van, azoknak a kijelzőjén ott van az Apple Podcasts applikáció, így hasonlóan járhatnak el. (Többen visszajelezték, hogy ezt nem tudták. Bevallom őszintén, hogy korábban én sem vettem észre.) Androidon pedig a Google Podcasts-en található meg az összes rész - ingyenesen.

Nem mindenki rendelkezik az előbb felsorolt technikai lehetőségekkel. Számukra a YouTube-on közvetlenül elérhető az első 18 rész. A továbbiakat úgy lehet ingyenesen meghallgatni, ha valaki létrehoz egy Google fiókot ingyenesen (itt), majd szabad az út a szintén ingyenes Google Podcsats irányába.

A platformokon egy-egy kattintással oldható meg a feliratkozás és az értesítés beállítása, így a későbbiekben minden további rész azonnal hozzáférhetővé válik.

Azok, akik olvasni is szeretnének az elhangzó témákról: a podcastek indexképei mellett/alatti sávból tudják az odatartozó blogbejegyzéseket megnyitni.

podcast_auto.jpgAz eddig felvett podcastek listája - a közvetlen YouTube linkkel:

1. Az elengedés és a "sebességváltás" aspektusai

2. Párterápiás "tánclépések" és pozitív tanulságok

3. Játszmatündér, elég volt belőled!

4. Önbizalom a mindennapokhoz

5. Hálaadás, mint "méregtelenítő" eszköz

6. Mérgező szülők

7. A családod sorsa tovább él, benned is

8. Túl az 'ezredik' rabdin (társkeresés)

9. Van kiút a félelmekből

10. Megbocsátás önmagamnak

11. Női szerepek és elvárások

12. A valódi fogyókúra a látszat feladása

13. Motiváció a mindennapokhoz 

14. Hittel minden a javadra válik

15. Lelki határok, határsértések

16. Szorongáscsökkentés a mindennapokban

17. Konfliktuskezelés

18. A maximalizmus és a megfelelések elengedése

 

A további részek a Spotify-on, az Apple és a Goggle Podcasts-en érhetők el:

19. „Túlélőcsomag” krízishez – pl. járvány, betegség, veszteség, családi gondok esetén

20. Te vagy a karácsonyi ajándék!

 

(Az ismertetett platformokon kívül egyéb helyeken is fent vannak a podcastek: Anchor, Breaker, Overcast, Pocket Casts és Radio Public.)

 

A podcastek megjelenésével párhuzamosan a szakmai weboldalam szintén megújult, így azon nemcsak a korábbi blogbejegyzéseim, média és egyéb megjelenéseim érhetők el, hanem a podcastek szintén.  

Szép nyarat és számos inspiráló élményt kívánok! 

 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpghttps://drdomjan.hu 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta3.jpgEhhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrás: pixabay.com és saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr415912870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása