Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

Együtt a család az asztal körül

2020. február 05. - Dr. Domján Mihály

pizza-3007395_1920.jpgMinden család másként szervezi az életét, azaz saját adottságokkal, lehetőségekkel és múlttal bír. Ha azonban tudnak a konyhaasztal körül együtt lenni, akkor azt legtöbbször pozitív életérzés kíséri, mi több derűlátó változások generálódnak. Ennek legegyszerűbb kivitelezési módja a hétköznapi közös vacsorák bevezetése.

Ha van arra nyitottság, akkor meg kell kérni a gyermekeket, hogy délután csak gyümölcsöket egyenek. A szülők felé pedig azt közvetíteni, hogy tudnának-e hamarabb hazaérkezni - legalább hetente egyszer-kétszer. Így lehet azt kialakítani, hogy hétközben is találkozzon a család egésze, sőt minőségi időt töltsenek együtt.

A hétköznapi közös vacsorák olyan biztos ponttá válhatnak, ahol mindenki önmaga lehet. Nagy kincs ez a mai rohanó világban. 

table-3366445_1920.jpgVolt olyan édesapa, aki bevezette, hogy egy héten egyszer, minden szerdán közösen csinál a gyermekkel vacsorát mindannyiuknak. Máshol a férj és a feleség napi váltásban készítik el az ételeket. Újabb családnak hosszabb időszak volt, mire az első közös étkezésük eljött. Számos sérelmen kellett ehhez segítséggel túljutniuk. Végül azonban, ahogyan a fájdalmak a felszínre jutottak és egyáltalán elkezdtek egymással beszélgetni, megjött a kedvük az első családi ebédjükhöz. Belátták, hogy ez nekik jó, illetve olyasvalamit fejeznek ki ezzel, ami felé szeretnének haladni. A következő família a családterápia előrehaladtával jutott el oda, hogy a házaspár elkezdett közösen főzni. Máshol pedig csupán az történt, hogy továbbra is az édesanya készít mindent, de az örömére, az apa beül addig a konyhába és beszélgetnek. Hála Istennek, sok a pozitív példa!

Természetesen a hétköznapi közös vacsoráktól nem válik egy család családdá, ahogyan az egyes helyeken erőltetett nagycsaládi, vasárnapi ebédektől sem. Akik azonban keresik az együttélés "művészetét", sok "eszközt" kíváncsian kipróbálhatnak és leszűrhetik közösen a tanulságokat. Nekik ajánlom ezt a bejegyzést.    

bread-812864_1920.jpgMilyen pozitívumokkal járhatnak a szokássá tett közös étkezések?  

Egy konyhaasztal az a hely, ahol szerepek és elvárások nélkül lehet együtt lenni. Egyes gyermekek, ahogyan felnőttek, ebben az oldott hangulatban tudnak a legkönnyebben megnyílni. Bár évtizedek alatt rengeteget változtak az ideálisról alkotott képeink, de meghitt, szép környezetben, jó társaságban finomakat falatozni továbbra is jó dolog. Kézzelfoghatóvá válik általa, hogy mi egy család vagyunk, illetve hogy összetartozunk. Mire lehetnek még jók a közös étkezések? Például egymás meghallgatására, a humorra, a nyaralás megtervezésére, az iskolai érzések megbeszélésére vagy éppen a konfrontálásra. Hagy tudják meg a többiek, hogy kinek mi a véleménye! Sokadik, de nem elhanyagolható szempont, hogy így lehet a táplálkozásba tudatosságot csempészni, azaz megtanulni egészségesebben falatozni. Sőt, az elpakolás után elő lehet venni - akár csak egy héten egyszer - a kártyákat vagy a társasjátékokat. Ha pedig az egyik szülőfél külföldön dolgozna, akkor a skype-ot, és így együtt beszélgetni.

Ha a család nem tud közösen étkezni, akkor lehet, hogy az azt mutatja, hogy nem tudnak magukban (magukkal) meglenni. Valami hiányzik, valami fáj, szorít vagy éppen nem fogadják el, hogy a dolgokért folyamatában kell tenni...

A mindennapi étkezéseknek természetesen van egy rutinja, ami nem szükséges, hogy különlegeset nyújtson. Azonban kell vagy inkább hasznos minden családnak olyan alkalmakat teremtenie, amelyek megérdemlik, hogy kiemelten legyenek kezelve.

Az ünnepek a "működő" hétköznapokból tudnak kinőni.

breakfast-690128_1920.jpgBárhol tartsunk, mindig tehetünk egy apró lépést előre. Az elvárások egekig való növelése helyett pedig inkább tanuljuk meg a szabályt: nekem jó, hogy adhatok!

Élni jó!

 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

      

(Képek forrása: https://pixabay.com és saját) 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7315450476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása