Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Eljátszom és megjátszom – a Hitbuzgó család (BIDF)

2023. január 04. - Dr. Domján Mihály

2023. január 21. és 29. között rendezik meg immáron 9. alkalommal a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). A ‘Légy felelős!’ szekcióban kapott helyet a Hitbuzgó család (A holy family) c. tajvani alkotás. Ennek a dokumentumfilmnek a civil nagyköveteként ajánlom szeretettel az egész rendezvényt, benne pedig ezt a különleges 88 percet.

Egy dokumentumfilmhez mindig alázattal állok, hiszen emberek és családok engedik be az életterükbe a kamerát. Így adják meg számunkra azt a kincset, hogy közel kerülhessünk – jelen esetben – a függőségek fájdalmához. Az idős apa állandóan lottózik, csak ekörül forog az agya. Pont úgy, ahogyan azt a klinikumban a szenvedélybetegeknél tapasztalom. (Egy alkoholbeteg vagy bármilyen egyéb függő reggel már azzal kel, hogy mi lesz pl. az itallal. A betegség nem a fogyasztás idejére korlátozódik, hanem áthatja az egész gondolkodását, nem beszélve a kommunikáció és az érzelemkifejezés zavaráról.)

A dokumentumfilmben az idős apa mellett áll és egyben “fedezi” az önpusztítását a saját felesége, aki erőn felül nézi el neki – társfüggőként – a szerencsejátékot. A férfi mintája öröklődött és egyben módosult. Az otthon élő fiuk szinte megszállottként küszködik a sikertelen mezőgazdasági vállalkozásával. Újból és újból “megjátssza” a földművelést. Mindannyiuk közös pontja itt jön be: a fanatizmus a taoista hithez.

A tao istenségekhez fordul az apa, hogy “megérezze” a lottószámokat. A fia a vetés ideje miatt fohászkodik, az anya pedig a rituálék által feladatot talál magának. Wuxian házi oltára, ahogyan a füstölők és a szertartások azonban csak nem hozzák meg a “teljesítményt”, amíg egyszer csak – 24 év elteltével – a másik fiú haza nem tér a kamerájával és így elindulhat egy közös “megérkezés”…

A dokumentumfilm lassan “folyik” és, ha szabad azt írnom: eleinte üres. Tökéletesen mutatja be a szenvedélybeteg család kopárságát, majd ezután jön a feloldozás…

A BIDF idei szlogenje kapcsolódik a Hitbuzgó család üzenetéhez is: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”

Budapesten a Cinema City Mammut moziban és 10 másik város mozijában is megtekinthetők lesznek a versenyfilmek: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben. A jegyvásárlás már elindult a BIDF-re a Cinema City oldalán. A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható.

Minden kedves érdeklődőnek figyelmébe ajánlom a versenyprogramot!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

Kapcsolódó blogbejegyzések:

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

 

(Borító kép forrása: https://cineuropa.org/en/newsdetail/424166/)

 

Bennetek él a szeretetünk

A múlt szombaton, november 19-én találkoztak újból Kiskunfélegyházán a donorcsaládtagok és a szervátültetettek. Az alkalmaink hibrid módon zajlanak, azaz Zoom-on keresztül is lehetőség van a becsatlakozásra. A sok nehézség és fájdalom mellett ezt ‘köszönhetjük’ a COVID-nak, hiszen kényszerűségből így nyílt ki előttünk a világ.

Bár ebben az évben – időhiány miatt – nem sokat írtam a blogon a csoportunkról, azonban annyira felemelt a mostani alkalmunk, hogy ‘muszáj’ megosztanom az érzéseimet. Aki nem hallott még rólunk, olvassa el itt a történetünket. Röviden: pszichológusként vezetek egy olyan “csapatot”, amely először az elhunyt donorok családtagjainak szerveződött. 2019. tavaszán azután nagy örömünkre szervátültetett személyek is csatlakoztak hozzánk. A “két oldal” – az országban egyedülálló módon – hónapról hónapra egy asztal köré ül le a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, akiknek ezúton is köszönöm, köszönjük a lehetőséget. Itt nyílik mód egymás meghallgatására, beszélni az életről, a halálról, a veszteségekről, az örömökről, sőt a célokról.

Az elmúlt évek kellettek ahhoz, hogy egyre jobban kikristályosodjon a karitatív missziónk. Arra adunk példát és biztatást, hogy lehetséges a kölcsönös tisztelet talaján megismerni egymást. Az ítéletmentesség, az elfogadás, a megértés, az együttérzés és legfőképpen a társadalmunkban sok helyen hiányzó szeretet az, amely lehetővé teszi számunkra a tapintatos nyíltságot. Most is azt éreztem, hogy mennyire hiányzik mellőlünk egy olyan kamera, amely rögzítené azt a felszabadultságot, amely szerintem a donorcsaládtagok és a szervátültetettek egy részének elképzelhetetlen. Márpedig ebben a védett közegben tud oldódni egy transzplantált személy kételye és a szorongása, ahogyan a donorok hozzátartozóiban a gyász hullámzó tengere.

Drága Olvasóm! Egy dolgot érts meg: egyszerre két érzést is érezhet az ember. Attól, hogy valaki húzza-vonszolja a maga keresztjét, még tud a másiknak jót kívánni. Képes vagy te is a másik felé szeretettel odafordulni, azzal együtt, illetve annak ellenére, hogy valami nem kerek az életedben. Aki pedig jót ad, az kap is vissza: megerősítést és egyfajta ‘családot’. Igen, jól olvastad, családot. Senki sem kívánta volna, hogy ez így megtörténjen velünk, azonban az életnek más volt a terve. Mi együttes erővel a közös megküzdést választjuk, és az évek már minket igazolnak.

Mindig azt érzem, hogy nincs számomra ennél motiválóbb és életigenlőbb közösség, mint amit együtt létrehoztunk.

Hálát érzek, sok-sok hálát és szeretetet.

Aki szeretne érintettként közénk csatlakozni, annak először egy emailt szükséges írnia (a telefonszáma megadásával). Akár irányomba is megteheti ezt – office@drdomjan.hu – vagy Csikósné Irmát hívhatja fel telefonon (a képen szerepel). Első lépésként ajánlom a blogbejegyzések végigolvasását és a lehetőségek függvényében az emlékhely meglátogatását, majd szeretettel várjuk a jelentkezést. A havonta megrendezésre kerülő aktuális eseményünkről itt tud a Facebookon tájékozódni, illetve felkeresheti a Szervdonor Családokért Alapítvány Facebook oldalát is.

Bennetek él a szeretetünk!
A mostani alkalmunkon számomra felemelő és ‘balzsamozó’ volt, amikor egy tizenéve új vesével élő hölgy ránézett az egyik fiát elvesztett édesanyára, és azt mondta neki: “Bennünk él a szeretetetek!” Megérintett az őszinte reflexiója és akkor döntöttem el, hogy mindezt megírom. A címnek ennek a fordítottját választottam, mert tulajdonképpen ez oda és vissza egyaránt igaz.
Kedves Olvasóm! Ha szervátültetett vagy donorcsaládtag lennél, halld meg az üzenetünket:
Benned él a szeretetünk!
Higgy magadban!

pszichológus, családterapeuta, mindfulness oktató
pszichoterapeuta-jelölt
Minden link, app, esemény és pszichológusi podcast egy helyen:

https://linktr.ee/drdomjan

Ehhez a témához kapcsolódóan a korábbi bejegyzéseket is ajánlom:

Ismert szervdonorok emlékhelye:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Ravatalozó – Molnár Béla utca 

 

Rövid videó a szervadományozásról itt nézhető meg.

(Minden kép forrása: saját)

Most akkor hírműsort nézel vagy show-műsort? – infotainment

 

Amikor Bruce Willis éppen a soron következő gonosszal küzd, akkor nézőként hagyjuk magunkat beleengedni abba a borzongásba, hogy vajon a helikopterével el tud-e menekülni. Miután pedig kilövöldözte magát és megérkezik a luxus hotelben dekkoló gyönyörű modellhez, akkor azon “izgulunk”, hogy a hölgy a szerelme lesz-e vagy kiderül róla, hogy ő a kém. A gyors vágások, a dinamikus zene, a közeli kameramozgások, a tudatosan kezelt fényviszonyok, az izgalmas történet, a happy end (mint feloldás) mind-mind együtt biztosítják számunkra a szórakoztatást. Sőt, a heti többórányi “bruszviliszezés” ráhangolja az agyunkat (kondicionálja) a kikapcsolódás ezen formájára. Nem beszélve arról, hogy a mindennapi élet húsbavágó helyzetei miatt sokaknak nem marad már igénye a dolgok mögöttes tartalmára (inkább egy az egyben befogadja). “Úgyis van elég horror a mindennapokban.” Így azután egyeseknek belső igényévé válhat az, hogy a filmek és minden egyéb lazítson rajta, sőt terelje el a figyelmét (a fájó vagy meg nem oldott pontokról). Innen nézve egyfajta önjutalmazásnak is lehet ezt a folyamatot tekinteni.

Tudatosság nélkül a hírek bulvárrá, súlytalanná és érzéstelenítővé válnak…

Az infotainment egy angol kifejezés, amely az information (tájékoztatás) és entertainment (szórakoztatás) szavakra utal. Ezzel a rövid blogbejegyzéssel csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a manipuláció még intenzívebb, mit gondolnánk. Főleg azok számára, akik még mindig hisznek a tévének és a kiemelt híreknek. Don’t forget: attól, hogy valami vastagbetűs, nem biztos, hogy fontos vagy a tényekre épül. Lehet, hogy csupán a haszonszerzés miatt van kiemelve…

Összességében a politikusainkat és a stábjaikat inkább az Oscar gálán kellene értékelni, mint a szavazó helyiségekben. Persze akkor Burcenak jobban oda kellene tennie magát – még több rakétával kint a világban és persze az ágyban �

A másik szempont, amit még ide behoznék, az a “mindentudás” fel nem ismert vágya. Valamilyen szintű informáltságra mindenkinek szüksége van, de hasznos ötlet lehet a beömlő híreknek időbeli korlátot adni pl. reggel-este napi 5-10 perc.

Sokkal inkább a külső-belső erőforrások tudatosításán, a valódi emberi kapcsolatok megerősítésén lenne érdemes dolgozni, mint hagyni magunkat manipulálni. Egyszerű panelek befogadása helyett a megértés, az együttérzés, a hús-vér érintkezések és a reális célok kitűzése vinne előre, nem pedig a hírek határtalan olvasása.

Tudd, hogy ki vagy és mit akarsz elérni az életedben!

Keresd és építsd a kölcsönös szeretetet!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

(Fotó forrás: https://pixabay.com)

 

Mi a matek megcsaláskor?

unadjustednonraw_thumb_512f.jpg

Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy azonos hűtlenségi matek sincs. Párszor tapasztalom, hogy az éppen segítséget kérő, megcsalt személy azt érzi, hogy korábban mindent megtett és egyáltalán nem érti, hogyan jutottak el idáig. Ez egyébként a saját szemszögéből igaz is lehet. Mások pedig teljesen magukra veszik a csapodár felelősségét, miközben mindenki magáért felel. A félreértések elkerülése végett, véleményem szerint a megcsalásért az felelős, aki azt megtette, a párkapcsolati nehézségekért pedig 50-50%-os a matek. Ez utóbbiból nem következik az első, hiszen, ha valami nem működik jól, akkor nyílttá lehet tenni az emberi szükségleteket. Őszinte mondatokkal fel lehet a hiányokat vállalni, nem pedig egy megcsalással megigazítani az egót...

Visszatérve a százalékokhoz, egyeseknek segíthet az, ha átgondolják: a megcsalás pillanatában hányan adták ki a párkapcsolati száz százalékot?

pie-chart-g047b0cf15_1920.jpg

Hogyan lehet a kördiagram üzenetét pozitívan felhasználni? Talán másfajta kérdésekkel:

Hogyan tudom a saját autonómiámat növelni? Hogyan leszek képes felépíteni és újra "belakni" a saját 50%-omat?

Ha egy hölgy tesz azért, hogy nőies és értékes nőnek lássa magát, ahogyan egy megcsalt férj termékeny és értékes férfinak, akkor idővel meg fog változni az otthoni dinamika. Konkrétan: a baráti kapcsolatok "leporolása", az új, önálló örömök megengedése, a régi hobbik felelevenítése, a mindfulness megismerése, az adok-kapok drasztikus egyensúlyba állítása, "anyáink és apáink" (őseink) mintáinak felismerése és megértése, ahogyan az önismeret növekedésének egyéb csatornái szintén erősítőleg tudnak hatni. Az autonómia növekedésével egyre kevésbé válik fontossá a másik reakciója.  

A saját oldal újradefiniáliása sohasem kérdéses. Hiszen ebből, sőt a baráti szeretetből, az életcélokból és a személyes hitből lehet az életörömhöz, a mosolyhoz visszatalálni. Párterápiában sokszor kiderül, hogy a korábbi elvarratlan történetek, különösen a saját származási családról való érzelmi leválásnak is most jött el az ideje.

Egy biztos, a saját érzések, gondolatok és szükségletek nyílt felvállalásának elsajátítása - a bármilyen szintű továbblépéshez - nélkülözhetetlen, ahogyan a másik kritikájának, haragjának, szomorúságának és félelmeinek a "megengedése" is.

Sok erőt és baráti meghallgatást kívánok!


Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató,
pszichoterapeuta-jelölt

https://linktr.ee/drdomjan – minden link, app és támogatási lehetőség egy helyen

 

A pszichológusi podcastek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, az Anchor-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Ajánlom figyelmed a Youtube-ra feltöltött videóimat is és a támogatás lehetőségét a Patreon oldalamon.

A pszichológusi podcastok közül az I/7. (Családod sorsa tovább él, benned is), az I/11.  (Női szerepek és elvárások), a II/7. (Társfüggőség) és a III/7. adás (Áruba bocsátott önbecsülés) kapcsolódik a mostan blogbejegyzéshez.

 Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(képek forrása: pixabay.com)

Miután letetted az italt, kezdődik az igazi kihívás

nature-gc45f5dbac_1920.jpgA bejegyzés címét nem akartam "drasztikusra" venni, de ha őszintén magamba nézek, akkor a következő üzenetet szeretném átadni:

Miután letetted az italt, kezdődik a boldogtalanság.

18 évvel ezelőtt kezdtem el a családterápiát tanulni és 2007 óta vagyok a "csapat" tagja. Korábban én is úgy gondolkoztam, sőt még éveken át, hogy ha valaki leteszi az italt, akkor minden kisimul. Végtelenül hálás vagyok azoknak a klienseknek és családoknak, akiknek az életén keresztül már nem az irracionális elvárások "tombolnak" bennem, hanem a tankönyvi igazságok megélt tapasztalatokká válhattak.

Nincs olyan alkoholbeteggel "fűszerezett" család, akiknek ne a következő, hőn áhított kérése lenne felém: "Csak ne igyon." Sokszor egyszerűen nem tudom eltántorítani a személyeket ettől a hamis mondattól. Természetesen nekem is ez a célom, azonban az alkoholfogyasztás a "hagyma héjának" külső rétege csupán. Nagyon jól látom ezt azokban az esetekben, amikor valaki fél-egy évvel az alkohol letétele után mélységesen boldogtalanná és reményvesztetté válik.

Hát igen, az alkohol remekül elfedi a lényeget: a ki nem mondott érzéseket, az egekig "összelapátolt" veszteségeket, a kisebbrendűséget, az önzést, a magányt és a megakadt felnőtté válást. Sajnos vagy nem sajnos, az alkoholbetegek gyermekszerepben vannak, a társfüggők pedig kiszolgálják őket - mindenáron.

A szenvedélybetegség a családrendszer kapcsolati és kommunikációs zavarainak a kifejeződése. Minden függőség a veszteségek talaján jön létre, illetve a függőségek újabb veszteségeket termelnek ki.

Ebben a rövid bejegyzésben még három szösszenetet szeretnék megemlíteni. Az első, amit minden egyes alkoholbetegnek elmondok és most így, ezen az oldalon keresztül is üzenem: nem várom el tőletek, hogy ne igyatok. Csupán azt, hogy meghalljátok: bármi van, próbállak benneteket elfogadni és támogatni, ti pedig folytassátok a küzdést. A leszokás, helyesebben az új célokra (kapcsolatokra, hobbikra, mások szolgálatára, hitéletre és sportra) való "átszokás" természetesen vargabetűkkel tarkított. Arra való minden egyes "elesés", hogy a belső gyógyulás melletti elköteleződés megerősödjön. 

A második gondolatom pedig az érzelmileg legközelebbi családtagnak szól. Lásd be, hogy társfüggő vagy és neked ugyanúgy változnod, "detoxikálódnod" kell, mint az alkoholbeteg társadnak. Ahogyan a párodnak az AA, úgy neked az AL-AlON csoportfoglalkozásai tudnának segíteni. Rendkívül nehéz annak elfogadása, hogy a gödör aljáig le kell ahhoz mennie a társadnak, hogy azután felfelé tudjon lépegetni. A legkegyetlenebb mondat, amit meg kell, hogy hallj:

"Nem ivott még eleget." Azaz, magaddal törődj, ne vele.

A harmadik pedig a 800ezer alkoholbeteg gyermekeinek szól. Őszintén roppant sajnálom, hogy megtörtént vagy megtörténik az veletek, hogy nincs érzelmileg apátok vagy anyátok, esetleg, ha mindketten alkoholbetegek, akkor árván növekedtetek fel. Mély együttérzésem a tiétek. Mindenfajta nehézség ellenére azonban tudom és hiszem, hogy van a mérgező gyermekkorból pozitív kiút. Tudatosan állj oda magad mellé és keress olyan szakembert a lakhelyeden, akivel ki fogjátok bogozni az útvesztőt. Teljes biztonsággal állíthatom, hogy minden szülőnek meg lehet bocsátani. Tudatosan meg fogod tanulni mind a méltányos, mind a méltánytalan dolgokat néven nevezni. A megértés minden esetben lehetséges alternatíva, ahogyan az is, ha jó szülővé válsz önmagadnak. És hogy ne érezd magad egyedül, a négyrészes podcast-sorozat befejező adását pontosan neked készítettük. Elérheted ezt közvetlen linken itt, Androidos telefonon vagy Google-fiókkal itt, iPhone vagy Macbook esetén pedig itt. (A másik három rész a párterápiás szempontokat, a csoportterápiát, illetve a társfüggőséget járja körül.)

man-g3ef8c2d7d_1920.jpgA blogbejegyzésem végén újból visszatérek a címhez. Miután letetted az italt, következik az igazi kihívás - nemcsak felépülő alkoholbetegként neked, hanem a társadnak és a gyermekeidnek is. A család apraja-nagyja számára tehát a "java" csak azután jön. Kellemetlenné fog például az válni, hogy a gyógyulás beindulásával még több konfliktushelyzet fog adódni. Olyan dolgok mondódnak ugyanis ki, amelyekről korábban nem volt szabad beszélni vagy süket fülekre talált...

Ekkor indul el a szembesülés: a család nemcsak elszenvedője a szenvedélybetegségnek, hanem hozzájárult annak kialakulásához-fennmaradásához is...

Írás közben halkan karácsonyi jazz zenét hallgatok. Azt kívánom minden egyes érintett családnak és hozzátartozónak, hogy az életükbe eljöhessen, "maradjon" és megerősödhessen az életigenlés. 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető
pszichoterapeuta-jelölt 

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://vm.tiktok.com/ZMR2J3pxD/

https://drdomjan.blog.hu

https://drdomjan.hu

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ajánlott irodalom:

Susan Forward, Mérgező szülők (Háttér Kiadó Kft.,  Budapest, 2000)

(Képek forrása: saját és pixabay.com)

 

"Hálás vagyok, hogy élnek!" - donorcsaládok a transzplantáltakért és egymásért

4zz8sngosfsgoyc_kkqxpw_thumb_3bd7.jpg2021. áprilisában és májusában folytatódtak online módon a donorcsaládok és a transzplantáltak havi találkozásai. A júniusi együttlétünket - ötletemre - ún. hibrid modellben oldottuk meg: a többség a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba személyesen jött el, más online módon kapcsolódott. A későbbiekben ezt a felállást fogjuk folytatni, mert kényelmes és praktikus. Csupán egy laptop kell hozzá és kinyílik a világ. Azt szeretnénk ugyanis, hogy akiknek Kiskunfélegyháza nem elérhető távolságban van, tudjanak a neten keresztül csatlakozni, ahogyan egy-egy új tagunk Németországból vagy éppen Kelet-Magyarországról. Őszintén le kell, hogy írjam: a pandémia kényszerítette ki belőlünk ezt a lépést. Azt gondolom, hogy egyébként is időszerűvé vált már a technikai megújulásunk.

Mind a három alkalmunkról újból "csak" annyit tudok írni, hogy csodálatos és felemelő volt. Köszönhető ez annak, hogy aki donorcsaládtagként vagy transzplantált személyként hajlandó a elfogadásra, az őszinteségre és a másik meghallgatására, ott bizony mindenki "csupán" erősödni tudni.

dplfq6u2qe6xz6gm6prx_g_thumb_3bcd.jpg

A második negyedévünkből az alábbi gondolatokat szeretném kiemelni:

  • Májusban végeztünk egy olyan gyakorlatot, amikor mindenki ugyanazt a befejezetlen mondatot kapta, majd egészítette ki: "Szabad vagyok arra, hogy..." A feladat alapján az derült ki, hogy mennyi mindenre szabadok vagyunk, és hogy érdemes ezt tudatosítanunk, nem csupán a hiányainkon rágódnunk.
  • "Máshol nem tudom azt elmondani, ami itt lehetséges." Újfent szóba jött az közöttünk, hogy a társadalom kevésbé nyitott, sőt néhány esetben bántó a donorcsaládok irányába. A csoportban kapott meghallgatás, megértés és elfogadás azonban erőt tud adni a mindennapokhoz. 
  • "Jó érzés arról olvasni, amikor egy szervátültetett hálás." - hangzott el egy édesanya szájából. Tőle kaptuk a jelen bejegyzés megható és egyben megerősítő címét is: "Hálás vagyok, hogy élnek!" (Megjegyezném: a hála hálát szül.)
  • Beszélgettünk az egyik alkalommal - fő témaként - a kapcsolatainkon belüli kölcsönösségről, illetve annak hiányáról. Itt lett az "aláhúzva", hogy nem mindegy: egy adott kötelékben karácsonyfadíszek vagyunk vagy érezzük a törődést. "A kölcsönösségből erőt lehet meríteni."
  • "Ha meghallgatom a másikat, akkor a saját bajom már nem akkora nagy." Páran a csoportunkból újból és újból szavakba öntik, hogy az elhunyt családtagjuk után a közösségünk új "családként" gazdagítja az életüket. Mindez tudatosan értelmezve: nem vagyunk egyedül.
  • "Az élet körbenövi a fájdalmat" - hangzott el az áprilisi alkalmunkon. Más a szenvedésről úgy nyilatkozott, hogy "meghúzódik a sarokban". Beszédes és elgondolkodtató képeket rejtenek ezek a mondatok.
  • "Muszáj valamit csinálni és menni előre." Az egyik édesanya a saját példáján keresztül arról beszélt, hogy neki a saját gyászfeldolgozásához sokat ad az, hogy kapcsolatba kerülhetett transzplantált személyekkel. Igazi fordulatként élte ezt meg. 
  • "Hálát kell adni a működő testi funciókért!" A szóban forgó gondolatot az egyik transzplantált fiatalember fogalmazta meg. Mennyire nem figyelünk oda a jóra, inkább csak a hiányaink és a félelmeink foglalják le a tudatunkat...
  • Egyik donorcsaládtagunk, aki sok-sok km-et utazva tud csak közénk eljönni, a pandémia ideje alatt vírussal fertőződött meg. Nagyon beteg lett, de lassan fel tudott teljesen épülni. Tőle hangzott el, hogy "Élni akarok." Az élettigenlés egy igazi erőforrás. Megerősítően hatott ez mindannyiunkra.  
  • Az egyik csoporttagunkról pedig kiderült, hogy a gyertyalang.hu oldalon mindennap gyújt egy mécsest. Meghatott a megosztása.

j8vexvioqfer3ymslvfeyw_thumb_3787.jpg

A június végi - "könyvtáros" és egyben "hibrid" - alkalmunk után közösen mentünk el jeges kávét inni, amely tovább erősítette bennünk azt a tudatot, hogy jó együtt. Azért azt is meg szeretném osztani, hogy a "sima" online találkozásaink szintén gazdagítóan hatottak ránk - a visszajelzések alapján.

unadjustednonraw_thumb_3900.jpg

Végtelenül szerencsésnek érzem magam, hogy pszichológusként jelen lehetek a csoportalkalmainkon. Hálásan köszönöm, hogy vagytok - mind online, mind személyesen!

Szép nyarat!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta 

A korábbi összes donorcsaládos blogbejegyzés itt található meg.

A Facebook-on az alapítványunk működéséről itt lehet olvasni és informálódni. A szervdonorok hozzátartozóinak következő találkozójával kapcsolatosan nemcsak a Facebook-on, hanem a fotón szereplő telefonszámon lehet információt kérni.  A következő alkalmunkra előzetesen jelentkezni szükséges.

A rólunk készült tévéfelvétel itt nézhető meg.

Köszönöm és köszönjük, ha a Kedves Olvasó ad visszajelzést a blogbejegyzés alapján!

Az ingyenes pszichológusi podcastek (hanganyagok) meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - az Anchor-on, a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt lehet a többi hanganyagra feliratkozni is.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

Szervdonorok emlékműve:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Molnár Béla utca

Ravatalozó

 (Képek forrása: saját)

 

süti beállítások módosítása