Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Náray magánmitológiája a festészet nyelvén

Kortárs kiállítás-ajánló - Náray Tamás: Entrée

2018. július 15. - Dr. Domján Mihály

naray.jpgNemrégen egy olyan ismerősöm hívott fel telefonon, akivel több, mint 20 éve vagyunk barátságban - annak ellenére, hogy csak ritkán tudunk találkozni. Azután érdeklődött, hogy lenne-e kedvem vele és a családjával találkozni, sőt később közösen Náray Tamás első önálló kiállításának a megnyitójára elmenni. Mivel kevés olyan inspiráló személy van az életemben, akivel a szeretet az évek "vasfoga" ellenére sem csorbult ki, így azonnal igent mondtam.

A kiállítás Szegeden, a felújított, maga nemében páratlan Reök palotában lett  bemutatva. A megnyitó után, amely számomra frappáns és értékes volt, következtek a festményekkel való ismerkedések. Az első terem első képe - Vörös Odüsszeia - a "Hoppá!" érzést váltotta ki belőlem. Nem voltak előzetes koncepcióim, hogy mi fog rám várni. Őszintén nem gondoltam volna, hogy a Velencében kétévente megrendezésre kerülő Biennálé "feelingje" fog Szegeden utolérni. Ez történt. Az első impresszió megfogott!

reok.jpgSzeretem a kortárs művészeteket, és mindazt a modern önkifejezést, amely a 21. századi képzőművészetét jellemzi. Az olasz élmények, amelyek egy-egy kiutazásomkor töményen hatnak rám, segítenek befogadóvá válni az újfajta képi megjelenés előtt. Nekem a mai világ megértését is adják azok az üzenetek, amely ezeken az alkotásokon keresztül átjönnek.

Visszatérve a szegedi kiállításhoz, Dr. Nátyi Róbert művészettörténész a hedonista Náray Tamásról beszélt, aki nagyon szeret festeni. Szavai szerint: "Másfél évtized sajátos magánmitológiájába engednek bepillantást ezek az alkotások."  Találóak a kurátor gondolatai!

Amiért ezt az ajánlót megírtam, annak apropóját nemcsak a harmóniát és energiát sugárzó képek adják, hanem elsősorban az alábbi videó, benne Jerger Krisztina művészettörténész gondolatai az alkotóról.

Tíz év gyakorlásra és a kapott instrukciók elfogadására ugyanis nem mindenki nyitott, de hiszen többen el sem jutnak a maguk Entrée-jükhöz!   

Ha abban a szerencsés helyzetben lehet az ember, hogy egy galériában elidőzhet, akkor nemcsak a festményekre figyelhet, hanem a saját érzéseire is. Érdemes a megtekintés közben egy olyan "próbakört" tenni, amikor elengedve önmagunkat, csak hagyjuk, hogy az újszerű szín-, és formavilág megérintsen minket. Náray képei talán ebben  a "legerősek", hiszen "jól" kommunikálnak. 

Szeged pedig gyönyörű lett! Megér egy "misét"! 

Kellemes nyári élményeket!

 Pszichológusi videóim ide kattintva érhetők el.

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető
pszichoterapeuta-jelölt 

 

Az új pszichológusi podcastek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Google Podcasts-en (Android, Google fiók) és az Apple Podcasts-en (iPhone, Macbook). Itt tudsz a többi hanganyagra is feliratkozni.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása saját)


Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr4014113551
süti beállítások módosítása