Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Életigenlés

#donorcsaládok

2020. január 13. - Dr. Domján Mihály

colorful2.jpgDecemberben tartottuk a donorcsaládok hatodik találkozóját Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Ezen az alkalmon új tagként köszönthettük sorainkban Margót, aki sok "kinccsel" gazdagított bennünket. Hálás vagyok az őszinteségéért és a jelenlétéért! A mostani sorokat a beleegyezésével írom. Hiszem, hogy így többen erőt és inspirációt fognak az életigenlő példájából meríteni.

A hölgy úgy került közénk, hogy a férje anno szervdonor (szervadományozó) lett. Városunkban van az ismert szervdonoroknak állított emlékmű, amelyről az országos média is beszámolt. Margó az egyik sajtómegjelenésen keresztül szerzett tudomást erről, illetve később, az ismertségi kapcsolatai révén a csoportunkról.

sakura-1079389_1920.jpgMi történt a családjukkal? A hölgy elmesélte, hogy korábban a házastársa tüdőbeteg volt és számos kezelésen esett át. Akkoriban felmerült - az orvosi beavatkozások közepette - az esetleges szervdonáció lehetősége. Azonban az élet úgy adta, hogy később a férje lett az. Visszatekintve, Margó a lelki fájdalmai ellenére őszintén tudott a szervdonációra igent mondani - a férje agyhalálának bejelentése után -, hiszen régebben a "másik" oldalon is álltak már. Elmondása szerint megnyugvással tölti most el az a tudat, hogy "segítettünk másokon". Életének jelenlegi erőforrásként a mozgássérült fia ápolása szerepel.

A férje elhunyta előtt több évvel, a fiatalember 20 évesen baleset következtében kómába került. Édesanyja naponta járt fel hozzá a kórházba Budapestre (110km oda, majd vissza), és tanulta meg idővel az ápolását. Több, mint hét hónap elteltével Margó engedéllyel hazahozta a fiát - kómásan. Hitt abban, hogy az elsajátított ismeretekkel a reménytelen helyzetben levő gyermekének így tudja a legtöbbet megadni. Hite beigazolódott.

gyertya_pixabay.jpgHárom hét elteltével a fiú elkezdett apránként kommunikálni és másfél hónap elteltével a beszéde helyre állt. A hölgy elmondta, hogy jelenleg az otthonukban a gyermekét segíti mindenben, illetve támogatja abban, hogy közösségbe eljárhasson. Aktívan részt vesz olyan programok szervezésében is, amely a fiához hasonló helyzetben levő embereknek kikapcsolódást és feltöltődést tud adni. Gyermekével vannak terveik, sőt tesznek értük. Számomra talán a leginspirálóbb, hogy a lehetőségeik mentén szeretnek utazni és örömmel meg tudják ezt élni. 

Köszönöm Margónak, hogy a történetét leírhattam, a csoportunk többi tagjának pedig a szeretetet és a bizalmat!

 

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger. (Kalkuttai Szent Teréz)

donorcsaladok.jpgA szervdonorok hozzátartozóinak következő találkozójával kapcsolatosan emailben - dr.domjan@freemail.hu - vagy a fotón szereplő telefonszámon lehet információt kérni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Van remény!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

A témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Szervdonorok emlékműve:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Molnár Béla utca

Ravatalozó

 (Képek forrása saját és pixabay.com) 

 

 

 

 

 

Év végi hálaadás Istennek

bible-1948778_1920.jpg1998-ban ismertem meg egy szerencsés "véletlenen" keresztül Regina Collins nővért. Az apáca Angliából érkezett Magyarországra és hozott létre egy katolikus lelkigyakorlatos központot Törökbálinton. Sok éven keresztül jártam hozzá.

A mostani blogbejegyzésbe annak a háromnapos kurzusának az anyagát sűrítettem bele, amelyet mindig december legvégén, a két ünnep között tartott nekünk. Regina nővér számtalan életre szóló tantással gazdagított, de amit aktuálisan közreadok, az a "kedvencem". Bár nem járok már az Isteni Szeretet Közösségbe, de az alábbi "gyakorlatot" még egyik évben sem hagytam ki. Töretlenül várom ezt az időszakot!

Amire Neked is szükséged lesz, ha végig akarsz a lépéseken menni, egy olyan érett személyiségű lelki testvért találni, akivel őszintén és biztonságban tudsz együtt lenni, sőt imádkozni. A blogbejegyzés kedvéért az alábbi "verzió" a nővér egyéb tanításait is tartalmazza, illetve a személyes tapasztalataim ugyancsak szerepelnek benne.

A leírottaknak mind a továbbgondolása, mind a megosztása szabadon megtehető. 

 

candles-2903063_1920.jpg1. Bűnbánat és hálaadás az elmúlt évért - egyéni szinten.

Számos könnyen elérhető tanítás kering erről a neten, így nem szeretnék a részletekben elveszni. A lényeg, hogy érdemes átgondolni, hogy például az elfogadás, a megbocsátás, a türelem, a kedvesség, az önszeretet, a nemet mondás, a határok meghúzása, a tisztelet, az imaélet és a cselekvő szeretet területén mit tudtam az adott évben megtenni, és mely területeken követtem el bűnöket. 

A "gyakorlat" különlegessége, hogy mind a jó dolgokért való hálaadás, mind a bűnök megbánása a másik ember előtt nyíltan történik. Ha közösségben végeznétek el, akkor ehhez kettesével alkossatok párt.

A hálaadást, ahogyan a bűnbánatot a következőképpen szintén meg lehet közelíteni: melyek azok az életterületek, amelyekben Isten tudott működni és melyek azok, amelyeknél gyógyulásra van még szükségem. Érdemes a bűnök felsorolásakor az önvádlást elkerülni és a tényszerűségnél maradni. Amit kell, azt tehát megbánjunk, amiért pedig lehet, köszönetet mondunk. 

Ez a lépés szimplán úgy is értelmezhető, hogy Isten kezébe helyezzük a személyes óévünket.

A múltról annyit, hogy azzal a Gondviselőnknek ugyanúgy célja van, mint a jelenünkkel és a jövőnkkel.

Fájdalmainknak, keresztjeinknek és az örömeinknek az igazi helye Isten kezében van.

Nem egyszeri aktus az önátadás - önmagunk rábízása Istenre -, hanem ez egy életünk végéig tartó gyakorlat és folyamat. Soha nincs késő elkezdeni!

 

people-2590551_1920.jpg2. Bűnbánat és hálaadás az elmúlt évért - családi szinten.

Bár tudom, hogy sok olvasómnak ez most új lehet, de attól bátorkodom a gondolatot "kibontani". Hiszek ugyanis abban, hogy nemcsak a személyes bűneinket vallhatjuk meg Istennek, hanem a családunk által elkövetetteket is. Itt most nem a másik háta mögötti vádlásra, kritizálásra vagy becsmérlésre gondolok, és nem is a másik felelősségének az átvételére, hanem arra, hogy bizonyos tényeket Isten elé hozhatunk és ítélkezés nélkül, megbánva azokat, az irgalmára bízhatjuk. Mindezek mellett a családunk által megélt és létrehozott számos jó dologokért pedig hálát adhatunk, azaz köszönetet mondhatunk. Miért tennénk így? Mert "minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről van" (Jak 1,17).

Ezt a lépést úgyis értelmezhetjük, hogy Isten kezébe helyezzük a családunk óévét.

 

praying-2179326_1920.jpg3. Bűnbánat és hálaadás az országunkért.

Itt megint semmilyen vádló, káromló vagy esetleg politikai "felhangra" nem kell gondolni, hanem a saját nézőpontunkból pár dolgot az Isten elé hozhatunk. Igenis van mit megbánni, illetve megköszönni!

Másképpen megfogalmazva: Isten kezébe helyezzük az országunk óévét.

 

Miután az ember elkezdi Istenre a múltját rábízni, idővel a jövőjével kapcsolatosan új dolgokra fog nyitottá válni. 

Megjegyzés. Bizonyos helyzetekben a múlt megértésében és erőforrássá alakításában a pszichológia ajándéka tudja azt az emberi szintet felépíteni, amelyre képes majd a természetfeletti ráépülni. A lelki felnövekedéshez nem csupán imádságra van szükség, hanem konkrét segítségre.

  

pixabay_kereszt.jpg4. Vegyünk elő egy-egy papírt, majd egyénileg írunk egy listát a jövő évünkkel kapcsolatos vágyainkról és terveinkről.

Több pontban összeírhatjuk, hogy miben vágyunk előrelépni, mit szeretnénk kipróbálni, elérni, megélni vagy akár lezárni. Mindenkit bátorítok arra, hogy engedje szabadon a fantáziáját és lépjen túl a komfortzónáján! Amennyiben lehetséges, legalább 6-8 reményteli gondolat szerepeljen a papíron.

 

5. Egyesével beszélgessük át a leírtakat.

Van egy ige, amelyet sokáig csak ismertem, de a lényegét nem láttam: "Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól." (Mt 18,19) Amit aláhúznék a következő: "ha egyetértenek". Tulajdonképpen ez egy olyan egyetemes igazság, amelyet az Erőszakmentes Kommunikáció szintén hangsúlyoz. Nem mindegy ugyanis, hogy valamiről beszéltünk vagy valamiben egyetértettünk. Hatalmas a különbség! Ha megértjük ennek a lényegét, akkor a kapcsolataink meg fognak az új hozzáállásunk miatt változni.

A listák pontjaival kapcsolatosan érdemes lehet tehát egyetértésre jutnunk. Ez akár módosításokat is jelenthet vagy éppen bátorítást. Engedjük szabadjára a vágyainkat és biztassuk arra a másikat, hogy merjen "vagány" lenni vagy éppen reális. 

 

hope-3446135_1920.jpg6. Imádkozzunk egymás vágyaiért, terveiért, az új évért, és hogy legyen kitartásunk a magunk részét a dolgokba beletenni.

Az előbbiekben átbeszélgetett listát vigyük pontonként az Isten elé. Mivel úgyis az imádság legvége az, hogy "legyen meg a Te akaratod", így ne feszélyezzenek a kérések! Bízd rá, bízzátok rá Istenre a vágyaitokat, bármilyen "vadak" is legyenek! 

Ehhez a ponthoz az jutott még az eszembe, hogy amíg nem bocsátunk meg az embereknek, addig önmagunknak van gyógyulásra szüksége: "...előbb békülj ki embertársaddal, aztán térj vissza..." (Mt 5,23-24) 

A másik fontos "tükör" pedig abba belenézni, hogy a származási családunkból hozunk-e szeretet, "mennyit", és mit teszünk azért, hogy a szeretetünk a felnőtt életünkben növekedjen. Ennek három egyszerű csatornája van: a szeretet-cselekedetek - mind mások, mind önmagunk irányába -, a rendszeres imádkozás és az igei megvallások.

 

Szeretetre születtünk és ez kell, hogy az igazi vágyunkká váljon, amely bizony létezhetetlen vargabetűk megélése nélkül. Azokból lehet tanulni, általuk dönteni és választani.

A szeretet mindig egy választás.

pixabay_pezsgo2_1.jpgEhhez az úthoz kívánok megtartó és biztonságos emberi kapcsolatokat, valamint sok-sok örömöt, erőt, kitartást, plusz bátorságot! 

A kegyelem Istene legyen Veled az Új Évben!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Ha értelemét látod annak, amit közvetítek, köszönöm, hogy továbbítod! 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

A témához kapcsolódóan ajánlom szeretettel az alábbi linket:

https://yearcompass.com/hu/ - "Egy füzet, amely segít lezárni az éved, és megtervezni a következőt."

 

(Képek forrása: saját és pixabay.com) 

Te alakítod a karácsonyodat!

christmas-dinner-3874367_1920.jpgEl tudod-e olyannak fogadni a karácsonyodat, mint amilyen? "Tehetnék-e egyáltalán mást?" - csattanhatsz fel jogosan a kérdésre. Igen! Lehet helyzetekkel alkudoznod, azokat leértékelned, túltolnod, tagadnod vagy az ünnepet örömmel elfogadnod és élvezned.

Ha azt érzed, hogy a "karácsony egy jó dolog", akkor tudsz érte tenni. Képes vagy úgy alakítani, hogy az még jobban a magadé és a magatoké legyen. Ha viszont számos negatív színezet tarkítja a terepet, akkor egy akadálypályának láthatod az ünnepet.

Érdemes ilyenkor nem beleragadnod a fájdalomba, a haragba vagy a múlt keserűségébe, hanem egyenesen a szituáció "szemébe nézhetsz." Egyszerűen teret adhatsz annak, ami van. Az "oroszlánt" így tudod megszelídíteni:

"Most ez szitu, ezzel "vagyok együtt", illetve ebből hozok ki valamilyen jót!"

Az elfogadás a jelen pillanat "megengedését" is jelenti, azaz egyfajta beleegyezést. Ez adja meg az erőt az új döntésekhez és a változtatásokhoz.

Miért lehet aktuális erről írnom? Mert a karácsony egy olyan időszaka az évnek, amely számos elvárást és megfelelést rejt - a sok-sok öröm mellett. Az ajándékok, a fények és a készülődés között azonban elő szokott jönni a valóság is. Az a pillanat, amikor az ember szembesül azzal, ami van. Leginkább pedig azzal, ami hiányzik az ünnepből és az magából az életéből...

Összességében azt gondolom, hogy a karácsony annak a hozadéka, ahogyan az ember egész évben élt.

lichterkette-3834926_1920.jpgÚgy is fogalmazhattam volna, hogy azt a megelégedettséget, harmóniát vagy éppen frusztrációt kapom vissza, ami korábban a mindennapjaimat jellemezte. Mitől lenne másként? Természetesen változni, változtatni, pici lépéseket megtenni: minden időszakban lehetséges!

Te alakítod a karácsonyodat!

Mások jólétéért a legnehezebb helyzetemben is tehetek. Áldássá akárhogyan válhatok! Mellette pedig elfogadhatom azt, ahol tartok. Vagy akár kereshetek szövetségeseket és támogatókat. Sőt, hozhatok bátor döntéseket, azokért pedig vállalhatom a felelősséget...

Kazinczy Ferenc: A nagy titok

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

kara_csony2.jpgKarácsony előtt, a Pécsen tartott előadásom után kaptam egy szép üdvözlőlapot, rajta egy idézettel: "Jót s jól!" Megfogott Kazinczy tömör bölcsessége és a hallgatóság kedvessége. Ezt kívánom mindannyiunknak karácsonyra és az Új Évre! 

Jót s jól!

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Ha van értelme annak, amit írok, köszönöm, hogy megosztod! 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

trim-4116131_1920.jpg 

 (Képek forrása: saját és pixabay.com)

 

Az oké, hogy adsz, de tudsz elfogadni is?

insta30_1.jpgA minap felajánlottam a segítségemet az egyik ismerősnek, aki nem kért sem belőlem, sem a támogatásomból. Normál helyzetben könnyedén el tudom azt fogadni, ha valahol nincs dolgom. Hiszen, ha a másikat tisztelem, akkor békén hagyom, illetve minden felnőtt maga felel a döntéseiért. Ekkor viszont fájt a fejem és ki voltam merülve. Egyensúlyomat - lelki és fizikai értelemben is - részben elveszítve került sor az ominózus beszélgetésre, így az el nem fogadásomat szintén tehernek éltem meg. Hálás vagyok azonban az egyik kedves kolléganőmnek és egyben női barátomnak, aki egy-két mondattal a helyemre tett. Ennek a diszkurzusnak a továbbcsengése tisztázta le és egyben oldotta fel bennem a feszültséget.

A lényeget a következőképpen tudom megfogalmazni:

Aki hosszabb távon nem engedi, hogy megajándékozhassam, azt el kell engednem. 

cinnamon-stars-2991174_1920.jpgMivel nyakunkon az Advent, így szerintem újból aktuális pár kérdésen elgondolkozni:

 • Keresem-e a lehetőséget, illetve fókuszálok-e arra, hogy örömet okozzak másoknak?
 • Tudatosan milyen "megengedésekkel" szeretem magamat?
 • Milyen szinten vagyok a többiek által megajándékozható?

A válaszokat egy baráti forralt borozás mellett könnyedén meg lehet találni, sőt onnan bármilyen irányba elkalandozni. Két évvel korábban már írtam egy hasonló bejegyzést, azt is fel tudjátok használni, ha gondoljátok: Te vagy a karácsonyi ajándék.

Pár szempontot azért közre szeretnék adni, különösebb magyarázat nélkül:

Akinek többedjére sem sikerül adnom, azzal nem fogok tudni hosszútávon közösséget teremteni.

Aki nem ad számomra olyan dolgot, ami által szabadabbnak, könnyedebbnek vagy örömtelibbnek érezném magam, az a személy gyengít.

Amíg nem vagyok képes jó dolgokat megengedni magamnak, addig mások irányából sem leszek megajándékozható.

A szeretet és az ajándékozás alatt - a hozott családi mintáink miatt - mást és mást értünk. Ezért is kell egymással őszintén beszélgetnünk.

Én döntöm el, hogy a sérelmeimre figyelek vagy arra, ami összeköt, boldoggá tesz és megajándékoz.

Ha két ember között megszűnik a kommunikáció, akkor fel fog a kapcsolat számolódni.

Ahogyan az elfogadásnak, úgy az ajándékozásnak is megvan a maga határa, amit tiszteletben kell tartani.

Néha pont annak van a legnagyobb szüksége segítségre, aki elutasítja az önzetlenséget.

pair-596090_1920.jpgVégül is örülök, hogy a közelmúltban egy elutasítást átélhettem, mert így legalább pár dolgot átgondolhattam, illetve megszülethetett egy újabb blogbejegyzés. Befejezésül egy krónikus betegségben szenvedő kliensemtől tanult mondattal búcsúzom:

Abban fejlődöm, amiben tudok.

bag-21467_1920.jpgÁldott Adventet!

 

Dr. Domján Mihály
misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

(Képek forrása: saját és https://pixabay.com)

 

 

Brutál narancsos csokitorta

cst1.jpgMielőtt először sütöttem volna meg ezt a csokicsodát, már alkalmam volt kétszer megkóstolni. Egyszerűen etette magát. Nem édes, nem száraz, hanem omlós, olvadós és létezhetetlen egy szelettel betelni vele. Azonnal rá is vetettem magam a drága kolléganőmre, aki ezt az édes "bűnt" elkövette.

A tortát ízlelgetve még nem sejtettem, hogy a recept roppant könnyen elkészíthető. Bonyolultságot nem rejt, sőt semmi perc alatt kivitelezhető. Azért a grammokat érdemes betartani...

Lássuk a "medvét"!

Hozzávalók a piskótához:

 • 170 gramm liszt,
 • 200 gramm cukor,
 • 1,5 teáskanál szódabikarbóna,
 • 70 gramm kakaópor
 • 1 kispohár kefir,
 • 1,5 dl víz,
 • 150 gramm vaj vagy 1,5 dl kókuszzsír,
 • 2 darab tojás,
 • csipet só.

Hozzávalók a krémhez:

 • 220 gramm étcsokoládé,
 • 2 dl tejszín,
 • 50 gramm vaj,
 • csipet só,
 • 2 bionarancs héja,
 • 0,5 dl Cointreau (narancslikőr) vagy Baileys. 

Elkészítés

 1. A piskóta "alkatrészeit" egymás után a keverőtálba helyezzük, gép segítségével simára dolgozzuk.
 2. A sütőt közben 180 fokra felvesszük, majd 30 percig "sima" alsó-felső sütési funkcióban megsütjük a piskótát - sütőfóliás/kivajazott tortaformában.
 3. Hagyjuk kihűlni, később két lapra vágjuk.
 4. Közben a tejszínt feltesszük egy lábasba, belehelyezzük az összes hozzávalót és 10-15 perc alatt összemelegítjük. (Nem forraljuk, csak melegítjük!)
 5. Hagyjuk a krémet kihűlni.
 6. Egy ecsettel az alsó tortalapot vékonyan egy kis likőrrel megkenjünk, majd jön rá a krém, azután a második tortalap - likőrrel megkenve és krémmel végül befedve.
 7. Hűtőbe tesszük.
 8. Az elismeréseket bezsebeljük.

Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius)

Az eddig közreadott receptek közül a diótorta és a bejgli nekem a legfinomabb, de ha a gyorsaságot, sőt az egyszerűséget is beleszámolom, akkor nem kérdés, hogy ez a nyerő. A torta tetejét egyébként számos módon lehet díszíteni, de szerintem minden "körítés" nélkül is sikeres lesz!

Azt kívánom, hogy annyi nevetés és önfeledtség legyen a szeleteléskor, mint ahogyan azt mi megéltük!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrása: saját)   

 

 

 

 

Inspirációs idézetek az életről

no_k_pixabay.jpgEgy megfelelő időben érkezett idézet hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra valamin elgondolkozzunk, mi több egy "tükörrel" szembesüljünk. Pár szónak persze nincs sorsfordító hatása, de elmondhat helyettünk olyat, amire még nem vagyunk képesek... 

Lássuk a listát!

Azok vetik ránk az első követ, akik a legnagyobb félelemben élnek. Akik soha nem mertek még szembenézni nyomorúságukkal. Míg velünk vannak elfoglalva, addig sem üres az életük. (Albert Tímea)
Az elismerésnél fontosabb, hogy a mindennapokban hasznosnak érezhessük magunkat. (Upor László)

Valahányszor kárhoztatod a gondviselést, szállj magadba, és akkor rá fogsz jönni, hogy észszerűen történt, ami történt. (Epiktétosz) 

Nem számít honnan indulsz, hanem az, hogy milyen döntéseket hozol arról, hogy hová akarsz végül eljutni. (Anthony Robbins)

Az emberre néha azon az úton várnak a legnagyobb csodák, amelyre nem önszántából lép. (Sztalker c. film)

Ha bizonyos módon cselekszel, szokást formálsz. Ha szokást formálsz, ezzel jellemet teremtesz. Ha jellemet teremtesz, ezzel meghatározod a sorsodat. (André Maurois)

Az emberrel akkor történnek dolgok, amikor megérett rá. Hogyha van valamivel dolga, vagy valamit csinálnia kell, akkor el kell jönnie annak a pillanatnak, amikor az alkalmas: ő is alkalmas, meg úgy minden alkalmas. (Balsai Móni)

Illúzió, hogy a bajt meg lehet előzni. Amiből az embernek tanulnia kell, azt mindenképpen bevonzza. (Ara Rauch)

A dolgok egymásból következnek, mintha dominók dőlnének el hosszú, egyenes sorban, minden lépés magában ártatlan és kikerülhetetlen. (Grecsó Krisztián)

Az ember kötelessége, hogy részt vegyen a saját életében. (Mariana Leky)

Isten mindannyiunk számára kijelölt egy utat, és nem kérdőjelezhetjük meg a bölcsességét. Csupán annyit tehetünk, hogy meghallgatjuk, és engedelmeskedünk. (Alma Kats)

Ne sürgesd az időt! Aminek jönnie kell, eljön majd, mert az idő folyama meg nem áll. Halad az Úr rendelése szerint, és sodorja magával az embereket. Kicsiket, nagyokat, szegényeket, gazdagokat, nincsteleneket és hatalmasokat. Egymáshoz löki és elválasztja őket, ahogyan éppen esik. Ebben a sodródásban tetszik ki igazán, kiben mi lakozik. (Bányai D. Ilona)

Ahhoz túl rövid az élet, hogy boldogtalanságban éljünk, ezért csak azokat a céljaidat valósítsd meg, melyek örömmel töltenek el! (James Van Praagh) 

Az életet élvezni kell, szeretni a mindennapokat és mindent, ami körülvesz minket, megtanulni elfogadni és hálásnak lenni érte, mert minden azért történik, hogy segítsen nekünk, még ha ez olykor elképzelhetetlen is. (Robert Lawson )

Az élet tele van meglepetésekkel, hagyd, hogy meglepjen. (Fekete vitorlák c. film)

Kezdd, ahol vagy! Használd, amid van! Tedd, amit tudsz! (Arthur Ashe)

Mindig az élet hozza, hogy mi az, amivel foglalkozol, és mi az, amit tenned kell az életeddel: rengeteg minden vonatkoztatható vissza a legmélyebb gyökerekhez, ami maga te vagy. (Balázs Ádám) 

Az élet oly rövid és értékes, fontos, hogy olyan dolgokat tegyél, amik inspirálnak, előre visznek vagy valami újat tanítanak. (Gwyneth Paltrow)

Egyféleképp lehet túlélni ezt az egészet: mindig a következő feladatra kell összpontosítani, a következő pillanatra, a jövőre. (Elisabeth Gifford)

Akkor lehet valakit megváltoztatni, ha előbb elfogadom annak, aki ő. (Gyökkössy Endre)

Minden életet visszafelé lehet csak megérteni, amikor elkezded visszafejteni a szemeket. Amikor szinte maguktól lazulnak a szálak és meglátod azt az ösvényt, ami végigszalad benne. Akkor már értesz mindent, a pofonokat, a lekésett buszokat, a véletlen találkozásokat. A történeteket, amikben részt kellett venned. A meneküléseket, a látszólag ok nélküli döntéseket. A hangokat, ami a mellkasodban szüntelen dörömbölt és amiről éveken át azt hitted, hogy csupán valami megszállottság... (Albert Tímea) 

Nem arról szól az egész életünk, hogy mindent szeretnénk, mindent begyűjtenénk, mint a kis hörcsögök, de ebbe a kevésbe, amink van, baromira nem fér bele minden? Ha üres a szánk, azért sírunk, mert éhesek vagyunk, ha meg úgy megtöltöttük a pofazacskónkat, hogy szétreped, akkor nyafogunk, milyen nehéz a hörcsög élete. Szeretnénk hegymászók meg könnyűbúvárok is lenni, de szeretnénk közben nagyokat enni, és azért csinálnunk kell olyat is, amit fel lehet majd vésni a sírkövünkre. Az ember nem könnyen tud megfelelni a saját elvárásainak. (Upor László) 

Nem azért nem merjük, mert nehéz, hanem azért nehéz, mert nem merjük.
(Seneca)

A hálában összeér az ég a földdel. (Gyökkössy Endre)

Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek. (Ludwig van Beethoven)
 

Csak a betegség után értettem meg, milyen fontos, hogy igent mondjunk a tulajdon sorsunkra. Mert ilyen módon jön létre egy olyan én, amely akkor sem vall kudarcot, hogyha fölfoghatatlan dolog történik vele. Olyan én, amelyik kitart, elviseli az igazságot és megbirkózik a világgal meg a sorssal. Akkor még a vereségből is győzelem kovácsolható. Semmi sem kuszálódik össze – sem kint, sem bent; a tulajdon folytonosságunk ugyanis helyt állt az élet és az idő áradatával szemben. De ez csakis akkor történik így, ha az ember nem avatkozik bele tolakodóan a sors terveibe. (Carl Gustav Jung)

Egy csapásra rájöttem, hogy jelentek valamit egy embernek, már a puszta jelenlétem is jelent neki valamit, s hogy boldog, ha mellette vagyok. Ez így elmondva kissé egyszerűen hangzik, de ha elgondolja az ember, akkor rájön, hogy iszonyúan nagy dolog, hogy egy életre szól. Olyan erő ez, amely ízekre tépheti az embert, és tökéletesen meg is tudja változtatni. Egyszóval szerelem, de ugyanakkor más egyéb is. Valami, amiért élni lehet. (Erich Maria Remarque)

Ha nem kapjuk meg azt, akit "szeretnénk", még mindig szerethetjük azt, akit kaptunk. (Gyökkössy Endre)

Sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen. (Marcus Aurelius)

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Johann Wolfgang Goethe) 

A nyitott ajtó sokszor jobban visszatart, mint a hisztériás elibe-állás. (Gyökkössy Endre)

Az ember nem boldog akar lenni, hanem olyan életet, olyan világot szeretne, amelyben oka van a boldogságra. (Viktor Frankl)

Talán egyszer majd el tudjuk fogadni, hogy csak hagyni kell az Életet, hogy tegye a dolgát, és nem azt hinni, hogy közbe tudunk avatkozni. Nem. Nem tudunk. Legalábbis a nagy dolgokba nincs beleszólásunk. Azok csak úgy jönnek. Nem kérdeznek, beállítanak, mert aminek meg kell történnie, az meg fog történni. Aminek el kell mennie, az bizony elmegy. Eltűnik, és nem jön vissza. Miért is jönne. Nincs rá szükséged. Hiheted, hogy de, viszont az Élet nem traktál feleslegesen - ha tudatos vagy. Ha csapongsz, és képtelen vagy a szíved után menni, akkor persze mások lesznek a szabályok. Ha menne, ragaszkodsz hozzá tíz körömmel, görcsösen, és tönkreteszed az egészet. Talán te is érzed, de mennyire jó az, amikor elhiteted magaddal, hogy te szövöd a szálakat. Pedig az igazság az, hogy a szálakba nem szólhatunk bele. Azok szövődnek maguktól. Azt hiszed, hogy de, közben meg vannak kötődések, amik túlmutatnak mindenféle egyszerűségen, mert különlegesen elszakíthatatlanok a maguk nemében. (Oravecz Nóra)

Talán nem merőben véletlen, hogy itt vagyunk. Talán az sem csupán a sors szeszélyének tudható be: meddig vagyunk itt. Addig is: legyünk itt jól. Lehetőleg nem ártva sem másnak, sem magunknak. Szemlélődjünk, és tűnődjünk el mindazon, akik-amik csak itt, csak most, és csak addig vagyunk - míg itt vagyunk. Így akár azt is megsejthetjük: ez nem minden; lehet valami az itt-és-most létünkön túl is. (Fodor Ákos)

Úgy szeretni, hogy nem várok cserébe semmit, beérni jelenlétével. Szeretni őt a saját világában, a megváltoztatás szándéka nélkül. (Milan Kundera)

Az erők mindig egyensúlyt keresnek. A teher is csak okosan, helyesen elosztva hordozható, különben azt zúzza össze a visszahatás törvényénél fogva, aki magáról átgördítette másra. (Szepes Mária)

A pénz mindaddig értéktelen, amíg meg nem osztjuk a pozitív hatásait mindazokkal, akiknek szívünkön viseljük a sorsát.

Az ember élete csak akkor értelmes, ha szolgálatnak fogja fel. (Lev Tolsztoj)

Ritkán kötök ott ki, ahová menni szándékoztam, de gyakran ott találom magam, ahol szükség van a jelenlétemre. (Douglas Adams)

Ha szereted, ha fontos neked, akkor egyet adhatsz. Nem szavakat, nem ígéreteket, nem próbálkozásokat. Hanem a jelenlétedet. A biztonságodat. Azt az érzést, hogy számíthat rád, itt vagy vele, meghallgatod, ha beszélni szeretne. Ezt kell tenned. Ha szereted. Ha őszinte vagy. Ezt adod... Önmagad. (Csitáry-Hock Tamás)

A sikeres emberek jobb kérdéseket tesznek fel, és ennek eredményeként jobb válaszokat is kapnak. (Tony Robbins)

Légy kedves, hiszen mindenki nehéz harcot vív, akivel csak találkozol.” (John Watson)

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.drdomjan.hu 

 

További motivációs gondolatok:

Motivációs idézetek a mindennapokhoz

 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Gyermekneveléshez idézetek:

 

Karácsony közeledtével:

 

(Képek forrása: saját és pixabay.com)

 insta32.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta22_1.jpg

 https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta35.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta18.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta3_2.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta14_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan insta4.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta23_1.jpg https://www.instagram.com/dr.domjan

insta28.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta12_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta15_1.jpg

https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta23.jpg https://www.instagram.com/dr.domjan 

insta1_1.jpg