Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Rádióadás, amikor te akarod

#pszichológusipodcast, #podcaster, #podcast

2020. július 10. - Dr. Domján Mihály

car-1149997_1920.jpgKét tényező kellett ahhoz, hogy belevágjak a podcastek készítésébe: határozott baráti kritika és a karantén. Történt ugyanis, hogy Mautner Zsófi gasztroblogger elfogadta a meghívásomat a Hegyvidék Kulturális Szalonba. 2020 februárjában együtt adtunk elő - Gasztronómia és pszichológia címmel. Ezután - egy héten belül - két, egymást nem ismerő barátom kérte azt számon rajtam, hogy miért nem lett felvéve az alkalom. Jogosnak éreztem a bírálatukat. Az egyikük a fejemhez is vágta, hogy legalább podcastet készíthettünk volna. Egyrészt igazat adtam neki, mert valóban "nyúl" voltam, hogy ezt Zsófinak felvessem, másrészt azt éreztem, hogy még egy újabb technikai dolgot a hátam közepére sem kívánok. Körülbelül úgy voltam ezzel, mint 2 éve az Instagrammal, amikor is nehezen, de csak "kötélnek álltam". (Azon itt érhetsz el.)

Visszatérve a podcastokhez, március közepén elindult a karantén. Klienseim többsége nem szeretett volna áttérni az online pszichológusi konzultációkra, így sok időm felszabadult. Nem kellett utaznom sem, ahogyan az összes tavaszi-nyári előadásom és tréningem szintén elmaradt. Végülis a hely valami újra megteremtődött...

Tulajdonképpen mik is a podcastek?

Olyan rádióadásszerű hanganyagok, amelyeket bármikor meg lehet hallgatni, akár többször is. Ha úgy veszem, akkor a sajátjaim 30-40 perces pszichológusi előadások - videó nélkül. "Fogyaszthatók" vezetés, utazás, kertészkedés, futás, kondizás, vasalás, főzés vagy akár egy kád forró víz társaságában.

Pont úgy, mintha rádiót hallgatnánk...

podcast_ancsa.jpgElőször az otthonomban egy netről vásárolt profi mikrofonnal próbálkoztam, majd beláttam, hogy ezt egyedül nem tudom elkészíteni. Egyszerűen azt éreztem, hogy szükségem van beszélgetőtársra. Ekkor jutott eszembe Zakar Anita rádióriporter, aki nemcsak tapasztalt szakember, hanem igaz barát. Az ötletemre igent mondott és április legelején felvettük az első két hanganyagot.

Hálás vagyok az együttműködés lehetőségéért!

Milyen tapasztalatokra tettem eddig szert?

Az első, hogy bár sokak számára ismeretlen még ez az előadásforma, de a hallgatók sokkal több visszajelzést adnak, mint a blogot olvasók. Az elmondás alapján a podcastek kérdéseket és gondolatokat vetnek fel. Talán ez is az oka annak, hogy a leglehetetlenebb helyekről, pl. húszas, értelmiségi fiataloktól kezdve korombeliek sem sajnálják az idejüket arra, hogy küldjenek pár pozitív megerősítést - az Instagramon, a Facebookon vagy emailben. Őszintén meglepődtem ezen, mert a Mind&Spirit blog alapján kevés ilyet tapasztaltam. Szinte vakon írtam, azzal együtt, hogy a jelen pillanatban - 2020.07.10. - 367.256 lapletöltésnél tart az oldalam. Eddig azt látom, hogy a zarándoklás pszichológiája, a mérgező szülők és a hálaadás témái mellett a gasztroblogbejegyzéseimet osztották és lájkolták a legtöbben. Ezzel együtt, a blogot olvasóim nem nagyon reagálnak. 

A podcastek címeit először magam választottam ki, majd elkezdtem a Facebookon szavazásokat indítani. Érdekes és örömteli, hogy ezekre szintén sokan válaszolnak. 

Hol lehet a podcasteket elérni?

Akinek van Spotify előfizetése - fiatalok többségének igen -, számukra ez ott kézenfekvő. Nemcsak meghallgatni, hanem otthon letölteni és majd pl. vezetés közben meghallgatni. Akiknek iPhone mobiljuk van, azoknak a kijelzőjén ott van az Apple Podcasts applikáció, így hasonlóan járhatnak el. (Többen visszajelezték, hogy ezt nem tudták. Bevallom őszintén, hogy korábban én sem vettem észre.) Androidon pedig a Google Podcasts-en található meg az összes rész - ingyenesen.

Nem mindenki rendelkezik az előbb felsorolt technikai lehetőségekkel. Számukra a YouTube-on közvetlenül elérhetőek az eddigi hanganyagok. (A Google Podcsats-en is.) A platformokon egy-egy kattintással oldható meg a feliratkozás és az értesítés beállítása, így a későbbiekben minden további rész azonnal hozzáférhetővé válik.

Azok, akik olvasni is szeretnének az elhangzó témákról: a podcastek indexképei mellett/alatti sávból tudják az odatartozó blogbejegyzéseket megnyitni.

podcast_auto.jpgAz eddig felvett podcastek listája - a közvetlen YouTube linkkel:

1. Az elengedés és a "sebességváltás" aspektusai

2. Párterápiás "tánclépések" és pozitív tanulságok

3. Játszmatündér, elég volt belőled!

4. Önbizalom a mindennapokhoz

5. Hálaadás, mint "méregtelenítő" eszköz

6. Mérgező szülők

7. A családod sorsa tovább él, benned is

8. Túl az 'ezredik' rabdin (társkeresés)

9. Van kiút a félelmekből

10. Megbocsátás önmagamnak

11. Női szerepek és elvárások

12. A valódi fogyókúra a látszat feladása

13. Motiváció a mindennapokhoz 

(A korábban ismertetett platformokon kívül egyéb helyeken is fent vannak a podcastek: Anchor, Breaker, Overcast, Pocket Casts és Radio Public.)

 

A podcastek megjelenésével párhuzamosan a szakmai weboldalam szintén megújult, így azon nemcsak a korábbi blogbejegyzéseim, média és egyéb megjelenéseim érhetők el, hanem a podcastek szintén.  

Szép nyarat és számos inspiráló élményt kívánok! 

 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpghttps://drdomjan.hu 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

insta3.jpgEhhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrás: pixabay.com és saját)

Túl az 'ezredik' randin

Kiút a társkeresés kuszaságaiból

wall-2794567_1280.jpgA társkeresésre egyesek úgy tekintenek, mint valamilyen félelmetes csatajelenetre, amelynek a végét már előre felfutottnak tekintik: "Újabb csalódás lesz. Mi más történhetne?!"

Ebben a blogbejegyzésben ezért most tudatosan válaszolni szeretnék a következő kérdésre: "Mit tehetünk a kevesebb sérülés érdekében?"

Olyan gondolatokat szedtem össze, amelyekkel bátorítani próbálom a társkeresőket. Teszem ezt azzal együtt, hogy minden szerelemben kezdők vagyunk, nincs tehát tuti recept.

 • Érdemes egy előzetes önismerettel rendelkezned arról, hogy kit szeretnél és mi a fontos a számodra. Miből nem tudsz engedni és mire vagy kíváncsi.
 • Hasznos az (applikációs) első randit minél hamarabb megejtened, hogy túlságosan ne induljon be a fantáziád.
 • Fontos, hogy az első találkozás alatt ne csak a másikra figyelj, hanem önmagadra is. Pontosan detektálhatod, hogy mit vált ki belőled a másik. 
 • Van egy igazság, amelyet szintén szem előtt lehet tartanod: aki a kapcsolat elején 100%-ot ad, később nem tud hova fejlődni.
 • Egyébként pedig kezdésként minek kell mindenre tétet raknod? A tétnélküliség, az elvárás-nélküliség sokak számára idegen terep, ez azonban tanulható.
 • Aki mindig elérhető, azonnal reagál/ugrik, azt nem fogják sokra becsülni. Néha pontosan az kell, hogy megérezzétek egymás hiányát.
 • A múlt párnacsatáinak a részletezése egyáltalán nem szerencsés, ha az első randik témája.
 • A férfinak az kell, amiért erőfeszítést tehet (kontra "olcsó" nők).
 • Ne hagyd magad sürgetni! 
 • Az első randevú egyikét, ha teheted, szervezd különleges helyre. Ettől válhatsz Te is azzá a másik szemében.
 • A nő behajlított gerinccel nem kapja meg azt a figyelmet, amire vágyik. Egy hölgynek tehát legyen véleménye. Ha a férfi ezt nem tiszteli, a nőt sem fogja.
 • A komfortzóna elhagyása nélkül nehéz a vágyott állapotodat elérned.
 • Amíg az exet lelkileg nem engedted el, illetve nem fogadtad el, addig csak "homokra" tudod az új váradat építeni.
 • Aki elérhetetlent választ, maga is elérhetetlen.

Mindezek mellett arra szintén tanulságos lehet ránézni, hogy aki nem tud egyedül jól lenni, párkapcsolatban sem képes. Sőt, elváltan sem...

Aki mer, az nyer! Bátorság, kíváncsiság és önismeret nélkül nincs fejlődés!

in-love-2503412_1920.jpgVágj bele!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

(Képek forrása: pixabay.com és saját)

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Lebilincselő és motiváló dokumentumfilmek a mindennapokhoz

m_o.jpgA Netflixen most jött ki az 'Így lettem' című dokumentumfilm Michelle Obama életéről, amelyet sokan vártak, köztük én is. Arra gondoltam, hogy egy csapással - kihasználva a helyzetet -, másik négy alkotást ugyancsak ajánlanék ebben a blogbejegyzésben. 

Bár tudom, hogy sokan besokalltak már a képernyő nézésétől, de ha majd egy jó könyv, séta, új recept vagy társasjáték kipróbálása után vissza akarnak a tévé elé ülni, lehet, hogy ezután egy motiváló dokumentumfilmet fognak választani. 

Bennem sokáig volt olyan kép, hogy műfajilag unalmasak és kevesebbet érnek, mint a kasszasikereket mutató alkotások. Először akkor változott meg a véleményem, amikor itthon és külföldön volt szerencsém IMAX mozit felkeresni. Szenzációs élményeket adott, sőt ezek még mindig elevenen élnek bennem. Érdekes, hogy sokkal pontosabban emlékszem pl. a Galápagos élővilágára vagy a nemzetközi űrállomás építésére, mint bármelyik híres akciófilm 101. részére.

Ebben a bejegyzésben olyan dokumentumfilmeket ajánlok, amelyek jelenleg elérhetőek a NETFLIX és az HBO GO kínálatában. A tavalyi év során egyről már írtam, amely nagy port kavart fel. Írásom címe: Pornó és Chips - Jacko másik arca. Ajánlom ezt is a figyelmedbe - azzal együtt, hogy a megnézése rendkívül megerőltető és fájdalmas.   

Lássuk akkor a mostani kínálót!

1. Így lettem - magyar felirattal, 89 perc, NETFLIX

Az volt az alaphipotézisem, hogy a dokumentumfilmet profi módon állítják össze - lépésenként közelítve a kerek egészhez. Szépen lesz fényképezve és emberközeli beállításra fognak törekedni. Ennél azonban sokkal többet adott. A legeleje egy dicsőítő zenével indul, majd egy közös imádkozással. Lehet, hogy ez másnak nem fontos, de én így pár perc alatt "megérkeztem" a filmbe.

Műfajilag motivációs videónak tartom, amely nemcsak inspirálni akar, hanem tanít önmagunkká, "láthatóvá" válni. A dokumentumfilm megerősített abban, hogy minden helyzetben meg lehet maradni érző embernek. Fő üzenete számomra a felelősségvállalás és a tudatos szolgálat. Külön tetszettek a divatos ruhák. A hangsúly azonban a felvállalt példamutatáson volt: "Szeretném, ha az én történetem által meglátnátok a saját történeteitek erejét, és kihasználnátok."

 

2. Brené Brown: Merj bátor lenni - magyar felirattal. 76 perc, NETFLIX (Az alábbi előzetes angol feliratának lefordítása a beállításokon keresztül érhető el.)

Tehetséges, okos és végtelenül humoros. Brené Brown a sebezhetőség, a bátorság és a szégyen kutatásában úttörő szerepet játszik a világban. Az előadása, mint ahogyan a személyisége: magával ragadó. A saját életéből nemcsak példákat hoz, hanem a tudomány eredményeit szintén beleszövi a mondanivalójába. 

A következő gondolatait emelném ki:

 • "Ma a bátorságot választom a komfort helyett."
 • Az örömöt azok tudják el-, és befogadni, akik a hálát gyakorolják. (Lásd erről a blogbejegyzésemet itt.)
 • "Ha hálás vagy azért, amid van, világos nekem, hogy érted a súlyát annak, amit elveszítettem." 
 • "Ha nincs sebezhetőség, nincs kreativitás. Ha nem tűrünk kudarcot, nincs innováció."
 • "Ha nem vagy hajlandó a kudarcra, nem újíthatsz. Ha nem vagy hajlandó sebezhető kultúrát kiépíteni, nem alkothatsz."
 • "Inkább beszélünk valakiről, mint valakivel."
 • Könnyebb fájdalmat okozni, mint elszenvedni... 

Ha az ötből csak egy dokumentumfilmet néznél meg, akkor ezt ajánlom.

 

3. Nagyon Ralph, 110 perc, HBO GO

Ralph Lauren, amerikai divattervező életről és ötven évet átívelő karrierjéről szól ez a dokumentumfilm. Bár ellentmondásos, amit írni fogok, de nekem a 110 perc alapvetően csöpögős és túlságosan "varázslatos". Ez azonban nem tántorít el attól, hogy a pozitív benyomásaimat megosszam. Az fogott meg, hogy volt víziója és követte azokat, ugyanakkor a családja fontosabb volt számára, mint a munkája. Ezekért csodálom.

Ralph Lauren az amerikai álom megtestesítője. Inspiráló, ahogyan hisz abban: ami jó neki, ami számára pozitív érzést ad, az másnak is fog. Miközben ezt teszi, a Hollywoodi luxus vízióját próbálja a nagyközönség számára fogyasztható formában odaadni. A dokumentumfilm végére átjön a divattervező pozitív életérzése, sőt elkezd az ember vágyakozni utána. 

 

4. Isten a nagyobb Elvis37 perc, HBO GO 

Dolores Hart az ötvenes évek második felében filmezni kezdett és csodálatos sikereket ért el. Forgatott Elvis Presleyvel, Montgomery Clifttel és Anthony Quinnel. 1963-ban azonban elhagyta Hollywoodot, felbontotta a jegyességét és bencés apácának állt.

Dolores most perjelnő a connecticuti Bethlehemben, a Regina Laudis apátságban. Miközben feltárul a nővér régi és új élete, a nézők bepillanthatnak a bencés apátság működésébe is.

Pár mondatot kiírtam a dokumentumfilmből, amelyek megfogtak:

 • "Az a feladatom, segítsem felismerni az embereknek, hogy mindig van remény és ha rálelnek a reményre, talán a hitet is megtalálják."
 • "... a stabilitást és az állandóságot önmagamban kellett megtalálnom."
 • "Az ima számomra azt jelenti, hogy folyamatosan nyitva tartom a szívem arra, hogy Isten létezik."

 

5. 50 gyerek: Mr. és Mrs. Kraus mentőakciója, 62 perc, HBO GO

1939 tavaszán Gilbert and Eleanor Kraus útnak indult a békés Amerikából a náci Németországba, majd Bécsbe. A zsidó ügyvéd és felesége elhagyták a biztonságos philadelphiai életüket, ahogyan a két gyermeküket, és különös "vállalkozásba" kezdtek. Rengeteg nehézségen mentek keresztül, de a makacsságuk meghozta a gyümölcsét. Végül ugyanis a tervük sikerrel járt és ötven zsidó gyermeket mentettek ki a nácik kezei közül. A túlélők megszólalnak a filmben, így különösen megható élményben lehet a nézőnek része. Az izgalmas alkotás nemcsak időutazás, hanem tisztelgés egy nemes tett előtt.

Lehet így is reagálni a gyűlöletre!

 

Jó feltöltődést!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on, a Google Podcasts-en és az Apple Podcasts-en. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

 

Az összes többi ajánlót - film, könyv, programok - itt találhatja meg, illetve tematizálva az alábbiakra kattintva: HBO GO, NETFLIX.

 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(képek forrása: saját és pixabay.com) 

Karamellás-fahéjas almatorta

Tarte Tatin

tartetatin1.jpgNem szoktam fogadalmakat tenni, de mivel most több lett a szabadidőm, így hétvégente egy édességet el szeretnék készíteni.

A napokban "megjelent" előttem a híres, francia tarte Tatin (ejtsd: tart taten). Több éve sütöttem utoljára almatortát. Annyit magáról a gyümölcsről, hogy nyersen kevésbé szeretem, viszont az édességekben - főleg egy kis fahéjjal - mennyei. 

A Tatin nővérek híres, fordított almatortáját sokféleképpen el lehet készíteni. Szerencse kérdése, hogy mennyire savanykás almát talál hozzá az ember, de ez ne fogjon senkit se vissza. Körtéből, szilvából és sárgabarackból ugyancsak elkészíthetjük - szezonnak, illetve igénynek megfelelően. 

Lássuk akkor a tortát 4-5 főre számolva!

Hozzávalók az omlós vajas tésztához (cukormentes):

 • 200 g liszt, 
 • 150 g sótlan, hideg, felkockázott vaj,
 • 1 tojássárgája,
 • 3 evőkanál hideg víz,
 • 1 nagyobb csipet só,
 • 1 biocitrom reszelt héja,
 • opcionláisan: 1 kávéskanál vaníliaaroma, esetleg kevés reszelt gyömbér (egyiket sem tettem bele)

Töltelék:

 • 6-7 darab savanykás alma negyedekre vágva, kevés citromlével meglocsolva,
 • 100 gramm sótlan vaj,
 • 180 gramm kristálycukor (alma fanyarságától függően lehet több),
 • 2 tk őrölt fahéj.
 • opcionálisan: vékonyabb szeletekre vágott dió.

Tálaláshoz:

 • opcionálisan: vaníliafagyi, tejszínhab.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés:

1. A tésztához valókat kézzel gyorsan összegyúrjuk, majd alufóliába csomagolva legalább 40 percre hűtőbe tesszük.

2. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a karamellt. Kétféleképpen járhatunk el.

 • Ha van olyan kb. 25 cm átmérőjű vaslábasunk, vagy teflon-, esetleg rézserpenyőnk, aminek a füle nem műanyag, akkor ebbe tegyük bele először a vajat, majd olvadás után a cukrot. Alacsony-közepes lángon végezzük el a karamellizálást - sűrűn kevergetve. Amikor buborékok kezdenek feljönni, tegyük bele a meghámozott, negyedelt almaszeleteket kör alakban, szorosan. Opcionálisan lehet közéjük negyedelt diószemeket is tenni (kihagytam). 10-15 percig tartsuk még a tűzön (alacsony hőfokon), majd vegyük le, és enyhén szórjuk rá körben a fahéjat. 
 • Ha nincs olyan lábasunk, amelynek fém lenne a füle, akkor vegyünk először elő egy vastag falú vas-, vagy teflonserpenyőt. Alacsony-közepes lángon, sűrű kevergetések közepette készítsük el a karamellt: olvasszuk fel a vajat, majd abban a cukrot. Rövid "buborékolás" után kanalazzuk át a tartalmat egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd helyezzük el rajta körkörösen és szorosan a negyedelt almaszeleteket. 10-15 percig betehetjük alacsonyabb hőfokra a sütőbe kicsit párolódni, majd vegyük ki, és enyhén szórjunk rá fahéjat.

3. Kivesszük a hűtőből a tésztát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. A vastagsága 2-3 mm legyen, átmérője pedig kicsit nagyobb, mint a lábas vagy a tortaforma. Terítsük a tésztát az almás karamellre. A széleit villával és késsel igazítsuk meg (nyomkodjuk le), majd körkörösen szurkáljuk meg. 190 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük (alsó-felső sütési mód).

apples-634572_1920.jpg4. A sütőből kivéve 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk ki a tortatálra. Ha az almák közül egy-kettő a serpenyőbe ragadna, szedjük ki és rendezzük el őket a süti tetején.  

Készen vásárolt leveles tésztából szintén készíthetjük az édességet, azonban ez a linzer káprázatosan finom. Ezt most nem vakításból írom, hanem szerintem az. Mi most fagyi nélkül ettük, de így sem maradt belőle semmi - sajnálatomra.

Jó étvágyat!  

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Fotók forrása: saját és pixabay.com) 

 

A remegős, elronthatatlan panna cotta (glutén-, tojásmentes)

pannacotta1.jpgAmikor sütök egy tortát, akkor általában készítek mellé még egy gyors édességet. Most húsvétkor ugyanígy jártam el. Ekkor szembesültem azzal, hogy a blogon nincs rajta a panna cotta receptje, pedig milyen egyszerű és finom.

Azt lehet erről a desszertről írni, hogy körülbelül annyira szimpla megalkotni, mint egy vajas kenyeret megkenni. Szinte semmi sem kell hozzá, persze a jókedv és az adás szándéka nem mellőzhető. Azért az egy éjszakán át, hűtőben való pihentetés ajánlott.

A panna cottát úgy szoktam készíteni, hogy a kuktának maradjon egy "titkos" plusz adag a hűtőben. Minden szentnek maga felé hajlik a keze - főleg, ha édességről van szó.

A krém kevés tej, sok tejszín, vanília, cukor és zselatin alapú, amelyre valamilyen feltét/öntet kerül. Érdemes pohárban vagy kisebb csatos üvegben tálalni. Lehet a tetejére tenni bogyós gyümölcsöket, narancsfilét, karamellöntetet, szeletelt mandulát, csokoládéforgácsot, mentalevelet - akár több rétegben. Ha azonban valaki kifordítva (tálalás előtt pohárból kiöntve) szeretné tálalni, akkor a tálakba az előbb felsorolt feltétek/öntetek közül a kiválasztottat tegye alulra, majd arra kanalázza rá a tejszínes krémet. Így az alapos kihűtés után könnyedén kifordítható (éles késsel picit oldalt körbevágva), majd tányéron szervírozható a finomság.

A panna cotta alapverziója 1 dl zsíros tejből, 6 dl 30%-os habtejszínből, 4 lapzselatinból, 10 dkg cukorból és egy 1 rúd vaníliából áll. Ízlés szerint bármit adhatunk még hozzá pl. likőrt, fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot, csokoládét, kókuszreszeléket vagy éppen egy kevés kávét. 

A saját receptem illeszkedik a klasszikus verzióhoz. Továbbra is azt gondolom, hogy meg kell kóstolni és nem mereven a leírtakat alkalmazni. Pluszban mindig teszek hozzá rumot és citromlevet. Mivel egyszerre nagyobb mennyiséget készítek, így az arányokat nagyjából megtartva mindenből többet veszek. 

pannacotta3.jpgHozzávalók 6 személyre a következők: 

- 9 dl habtejszín,

- 1,5-2 dl zsíros tej,

- 1-1,5 tasak lapzselatin (Dr. Oetker-t használom évek óta)

- 1 bourbon vanília rúd vagy kivonat,

- 0,5 dl rum,

- fél citrom leve,

- 15 dkg cukor (vagy 2 evőkanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő),

- pici só.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Krém elkészítése: 

1. Egy tálba fél liter hideg vizet öntök. A lapzselatinokat darabonként - egyesével - belenyomkodom a vízbe, majd otthagyom őket.

2. A többi hozzávalót sorjában beleöntöm egy közepes méretű, lehetőleg vastag aljú fazékba. Közepes lángon elkezdem főzni a krémet, majd forralás után rögtön leveszem a tűzről. Érdemes ezután pl. mosogatni vagy a konyhát rendezgetni, mert bizony várni kell a következő lépésig.

3. Pár perc türelem után után két kézzel kiemeljük a lapzselatinokat a vízből, kicsit kinyomkodjuk őket, majd a még meleg, de már nem forró krémbe beletesszük azokat. Határozott mozdulatokkal egy perc alatt simára keverjük.

4. Formába öntjük a krémet. Egy éjszakára a hűtőbe kerülnek, majd másnap jöhet a "pusztítás".

 

Gyümölcsöntet:

- 50 dkg fagyasztott vagy friss gyümölcs - bogyósokat ajánlom,

- méz - ízlés szerint,

- opcionálisan: kevés bor, rum, likőr, chili, fahéj vagy szegfűszeg adható hozzá.

1. A megmosott gyümölcsöket egy fazékba öntöm, ha kell villával kicsit "szépítek" rajtuk, majd 4-5 percig összefőzöm őket. Szoktam valamit még pluszban beletenni - ha van bontott bor, akkor azt. Amikor vége a főzésnek, akkor adom hozzá a mézet - ízlés szerint -, és így hagyom kihűlni. 

2. Az öntetet lehet a poharak aljára vagy majd a kihűlt krém tetejére tenni. Szinte mindig ez utóbbit választom, és így az öntetet másnap, a fogyasztás napján készítem el. 

 

pannacotta2.jpgMost először készítettem el a karamellás változatot. A fotó nagyon jól sikerült és az öntet íze is finom lett, de az állagával még nem vagyok megelégedve, így a receptet nem közlöm. Általában több próbálkozás után jön össze. A kísérletezés egyébként nagyon klassz folyamat. Idén a Rákóczi túrós muffint harmadjára készítettem el, mire minden porcikájában közlésre alkalmasnak éreztem a receptet. 

Most először a krémhez egyébként nem nádcukrot használtan, hanem a Dia-Wellness cukorhelyettesítőjét. Őszintén semmi különbséget nem észleltem az elmúlt 10 év tapasztalatához képest.

Remélem kedvet adtam a panna cotta elkészítéséhez! Ha gondolod, közben az egyik podcastomat meg is hallgathatod.

Jó munkát! 

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpghttps://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

 

(Képek forrás: saját)

Hol van Isten a bajban?

Húsvét üzenete

eye-2644086_1920.jpgHúsvét előtt szerettem volna még egy blogbejegyzést írni. Kerestem a témát, majd az talált meg az egyik kedves kliensemen keresztül. Ekkor döntöttem el, hogy egy olyan kérdéskört veszek elő, amelyet inkább elméleti, mintsem tapasztalati oldalról szoktak megközelíteni.

Hol van Isten a bajban?

Emlékszem arra, hogy hosszú éveken keresztül mástól vártam a választ, ugyanakkor arra is, milyen feleleteket kaptam. Ilyen volt például, hogy "Isten tud a dolgaidról." Őszintén le kell, hogy írjam: ettől nem lettem nyugodtabb. Ahogyan az sem hozott gyümölcsöt, sőt, inkább bűntudatot és szégyent "termelt", mint például imádkozzak többet, tartsam be jobban a törvényeket, várjam az Úr szabadítását, vagy hogy lássam be, milyen sokszor le van az írva a Bibliában, hogy ne féljek...

Azt gondolom, hogy a választ az kaphatja meg, aki elég bátor magától az Istentől kérdezni. Miért hagytál el? Miért vagyok egyedül? Rendkívül bátor cselekedet a szenvedésben nyitott szívvel benne lenni, ugyanakkor az "aki keres, az talál" igazság mentén tenni a dolgunkat.

Hol van Isten a bajban?

Nálam az egyik barátom életének az alakuláskor éreztem azt, hogy elpusztulok. Annyira mélyen érintett a kiszolgáltatottsága, a fájdalma, hogy magamtól tettem fel ezt a kérdést Istennek. Az is felmerült bennem, hogy nincs is. Majd volt erőm, kellő támasztó zónám és önismeretem ahhoz, hogy kivárjak. Idővel így láttam rá arra, ahogyan a másik szélsőséges helyzete rárímel az egyik korábbi traumámra. Egy feldolgozatlanra. Lélekben tehát egyszer csak kettő fájdalomba kerültem. Ekkor még erősebben tettem fel a kérdést Istennek, hogy anno hol volt és most hol van. Hogyan engedhetted ezt meg? 

Mivel olyan ember vagyok, aki megy a dolgok után, így most sem hagytam el magamat. ("Segíts magadon és Isten is megsegít.") Rendszeresen szoktam nézni YouTube-ra feltöltött videókat. Nagy kedvencem Joyce Meyer. Kivételesen azonban ebben az időszakban Csókay András orvosprofesszor jutott az eszembe. Az egyik előadásában a következő hangzott el a Veronai buszbalesettel kapcsolatosan: "Jézus ott volt a buszon." Teljesen ledöbbentem a mondatán és nem hagyott nyugodni. Másnap vagy harmadnap visszahallgattam, hogy jól értettem-e. És ekkor kezdetét vette a lelki "utazásom". Hagytam, hogy a Szentlélek vezessen. Bevillant bennem, hogyha Jézus ott volt a buszon, akkor anno velem is együtt volt a traumámkor, ahogyan most a barátommal. Majd teltek a napok. Dolgoztam, imádkoztam és a képzelőerőmet használva szemlélődésbe kezdtem. Elmerengten tehát a saját traumatikus szituációmon. Elképzeltem, ahogyan abban Isten jelen van. Hagytam, hogy ezzel a belső képpel bármikor, bármi megtörténhessen. Később azután megtalált a kegyelem. Olyan volt, mint amikor a kulcs a zárban elfordul. Átéltem a szívemben, hogy Isten velem együtt szenvedett. Béke tört fel bennem. Elcsodálkoztam azon, hogy Isten együttérző volt velem és most is az. Később folytattam a szemlélődés útját. Újból segítségül hívtam ehhez a Jézus-imát. Idővel a belső képemben újabb változások jöttek létre. A figyelmem elkezdett a traumát nekem okozó személyre odaterelődni. Egyik hívő kolléganőm segítségével láttam rá arra, hogy az illető (az agresszor) nem "rossz" volt velem - minden nézőpont kérdése -, hanem ő szintén szenvedett és Jézus vele is együttérzett. Talán ez okozta a legnagyobb megdöbbenésemet. A szemlélődést ezután persze tovább folytattam és újabbnál újabb rétegekhez értem a megbocsátásban...

passion-3111303_1920.jpg

Talán felmerülhet az az Olvasóban, hogy Isten együttérző (empatikus) oldaláról miért hallott kevesebbet. Miért inkább a törvényeskedő, büntető, ítélkező, kirekesztő attitűd dominál számos keresztény "csatornán", mintsem az elfogadás?

Azt gondolom, hogy egyszerűbb a vallásosság mögé elbújni vagy a csodavárásba beleragadni, mint a sebezhetőséget őszintén beismerni. Bárki, aki egyébként követi a lelkiismeretének a szavát, keresi a szeretet és teszi a dolgát, az Istent követi, Istent keresi és Isten országát építi. Ehhez nem kell kereszténynek lenni, ahogyan az üdvözüléshez sem...

A szeretet az együttérzésben, a jelenlétben és az odafigyelésben ugyanúgy benne van, mint a cselekedetekben.

sheep-3264732_1920.jpgHogyan állhatok ahhoz, ha a másik ember az életemben rengeteg fájdalmat okoz? 

Közösen szakemberhez fordulhatunk, ahogyan tehetek azért, hogy próbáljam megérteni (ok-okozat). Ugyanakkor dolgokkal konfrontálhatom, adott helyzetben nemet mondhatok neki, kérdéseket és kéréseket fogalmazhatok meg az irányába, határozottabbá válhatok vagy akár nagyobb távolságot állíthatok be. Számtalanszor az segít, ha a másik megmentése helyett a saját kapcsolatrendszeremet és az örömeimet építem. Tudatosítom az erőforrásaimat és nyitok, alkotok, adok.

A folytatásban szeretném a sort egy szemlélődéssel - imádsággal - tovább vinni. (Segítségül fel lehet hozzá használni a bejegyzés legvégén található verset és zenét.)  

1. Imádságban megkérem Jézust, hogy "adja nekem" a látását. Engedje meg nekem, hogy úgy nézhessem a másikat, ahogyan Ő néz rá. Megkérem, hogy adja nekem az együttérzését. A képzelőerőmet segítségül hívva elképzelem tehát, ahogyan az Úr bennem él - miközben pedig a Jézus-imát ismételgetem. Hittel tehát hagyom, hogy Jézus bennem akárhogyan működhessen. Pár hónapnyi gyakorlás után összegzem a tapasztalatokat.

2. Imádkozhatok azért, hogy a másikban Isten arra menjen, amerre menni akar. Ez azt jelenti, hogy hiszem, hogy az Úr ott él a másikban. A képzelőerőmön keresztül látom őket együtt ("egymásban") és közben ismételgetem magamban a Jézus-imát. Hittel tehát megkérem Jézust, hogy arra menjen a másikban és azt tegyen benne, amit akar. Pár hónapnyi gyakorlás után ugyancsak összegzem a tapasztalatokat.

3. A képzelőerőmön keresztül egy kört alkotok. Benne van Jézus, a másik és én. Elfogadom, hogy mindkettőnkkel együtt érez, egyformán fontosak vagyunk a számára és hogy képes mindenkinek a maga útját megmutatni. A Jézus-imát újból ismételgetem magamban. Ez a kör - fogjuk egymás kezét - azután idővel elkezd magától bővülni. Egyre több személynek - fájdalmat okozónak és a többieknek - meg lesz benne a helye...

4. A megbocsátás akarati döntés. Nem a másiknak teszünk szívességet, hanem magunkat szabadítjuk meg a gyűlölet méregétől. Részletesen írtam erről a Megbocsátom Neked, hogy megbántottál!; az El nem engedett exek és az El nem küldött levelek című blogbejegyzésekben.

Akit a legkevésbé szeretünk, annyira tudunk bárki mást is szeretni - önmagunkkal együtt. (Regina Collins)

lily-3459277_1920.jpg

Befejezésül még kettő gondolat. Egy lelkigyakorlaton azt tanította Jácinta nővér, hogy amit odaadunk Istenek, azt szeretni fogja.

Mindezek mellett azt szintén észbe lehet tartani, hogy Isten leginkább akkor lép be az életünkbe, ha behívjuk Őt.

Talán nem lehet annál szebb Húsvétunk, mintha azt döntjük, hogy Istennek adjuk (bízzuk) magunkat, a környezetünket és a családunkat. Ez egyébként maga a megtérés - röviden és sallangmentesen. Minden egyes nap ezt az elültetett "magot" erősíthetjük meg a halálunkig. A megtérés tehát egy folyamat - egy konkrét kezdőponttól (dátumtól) indítva. Lehet erről itt (Emmausz Közösség) és itt (Pál Feri atya) olvasni, illetve a rövid szövege:

"Úr Jézus Krisztus köszönöm, hogy szeretetből meghaltál értem és megváltottál. Megnyitom Előtted a szívem és kérlek, hogy lépj be rajta most. Bocsásd meg a bűneimet és a Véred által moss tisztára. Elfogadlak életem egyetlen urának és átadom Neked életem teljes vezetését. Jöjj Szentlélek és tölts be teljesen. Köszönöm Uram, hogy velünk maradtál. Amen" 

hu_sve_t2020.pngZárásként jöjjön egy kérdés Joyce Meyertől:

Képesek lennénk-e akkor is Istent dicsőíteni és Hozzá imádkozni, ha ezentúl sohasem hallgatná meg a kéréseinket? 

Ezekkel a gondolatokkal kívánok reményt és Áldott Húsvétot! És köszönöm, ha valahogyan támogatja a blogomat.

 

Dr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új podcast-ek meghallgatók a Spotify-on és a Youtube-on.

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Egyvalamit tudtam: akármit is éltem át, és még akármi is vár rám, sosem leszek egyedül. Isten mindig mellettem áll. (Malála Júszafzai)

Gondolj az összes dologra, amit szeretsz! Akkor megtudod, mi Isten. (Az ifjú pápa c. film) 

Jó néhányan azt hiszik, hogy minden Istenen és a körülményeken múlik. Istentől várják a változást, így aztán nem fejlődik sem a személyiségük, sem a hitük. Fontos az elhatározás, az aktív hozzáállás. Isten mellettünk van, támaszkodhatunk rá, de nem lép helyettünk. (Sterczer Hilda)

Mindaz, ami érték bennem, amire büszke vagyok, amitől bármennyire is érdekes vagyok, az leginkább annak köszönhető, hogy megcsillan bennem Isten. (Pásztor Anna)

Isten sosem vall kudarcot. (Mohamedou Ould Slahi)

Élj úgy, hogy meglepetésekre számítasz - Isten ugyanis sok meglepetést tartogat számodra! (Bob Gass)

 

Reményik Sándor

Istenarc

 

Egy istenarc van eltemetve bennem,
Tán lét-előtti létem emlék-képe!
Fölibe ezer réteg tornyosul,
De érzem ezer rétegen alul,
Csak nem tudom, mikép került a mélybe.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
Néha magamban látom, néha másban.
Néha állok, mint fosztott ág, szegényen,
Ha rossz órámban eltűnik egészen
Alter-egóm az örök vándorlásban.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
A rárakódott világ-szenny alatt.
A rámrakódott világ-szenny alól,
Kihűlt csillagok hamuja alól
Akarom kibányászni magamat.

Egy istenarc van eltemetve bennem,
S most ásót, kapát, csákányt ragadok,
Testvéreim, jertek, segítsetek,
Egy kapavágást ti is tegyetek,
Mert az az arc igazán én vagyok.

Egy istenarc van eltemetve bennem:
Antik szobor, tiszta, nyugodt erő.
Nem nyugszom, amíg nem hívom elő.
S bár világ-szennye rakódott reája,
Nem nyugszom, amíg nem lesz reneszánsza.

 

(Képek forrása: saját és pixabay.com)