Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Önbizalmad bázisa a testképed

2017. november 08. - Dr. Domján Mihály

pixabay_testkep.jpgHa felemelnéd a fejed a mérleg kijelzőjéről és belenéznél a tükörbe, milyen véleményt tudnál a testedről alkotni? Tetszetős? Ronda? Elviselhető? Rendben levő? Takargatnivaló? “Beachbody”? Vonzó?

Miért is kérdezgetlek? Mert önbizalmad bázisa a testképed. Bár sokszor nincs ez az igazság kimondva, és egyesek csak a diéták csodatévő erejében hisznek, de mégis az első lépés annak a testnek az elfogadása, amelyben élsz.

További gondolatokat a Gyógyulás az elfogadás által című blogbejegyzésben olvashatsz.

Most pedig egy gyakorlatra hívnálak!

Arra kérnélek, hogy találj magadon három olyan testrészt, amellyel már jelen pillanatban elégedett vagy! 

Ha szükséges, csinálj ehhez egy fürdőruhás fotót. Merd tehát a szépséget és önmagadat - legalább gondolatai szinten - összekötni! Ne add fel, hanem adj időt magadnak arra, hogy a látott kép Benned “feloldódhasson”! Használd a képzelőerődet is!

Pszichológusként párszor tapasztalom, hogy ennél a feladatnál megakadhat a “lemez tűje”, sőt eleinte heves ellenállást kapok. Márpedig amíg nem tudsz azokra a “részeidre” odafigyelni, amelyek már most szépek, addig nem fogod az elfogadás fonalát sem megtalálni...

Idővel egészen addig tudsz eljutni, hogy "megengeded" magadnak a tökéletlenséget, sőt mindennel együtt elfogadod a tested.

Az EMDR tanulása közben szembesültem azzal az igazsággal, hogy a fizikumunk olyan, mint egyfajta "lenyomatraktár". Őrizzük benne a múltat - a származási családban kapott kritikákkal és szégyenekkel együtt. Sokaknak talán ezért is időigényes megbékélniük önmagukkal...

A tánc, és általánosságban a mozgás, sokat tudna neked az "oldódásban" segíteni. Ahogyan az szintén, ha a múltból olyan emléket idéznél fel, amikor pozitív testérzeteket tapasztaltál. 

A testtel való elégedettség az egészséges lelki élet egyik sarokpontja.

insta15.jpgEgy olyan testben élni, amelyet esetleg folyton kritizálsz és takargatsz, mindennapos stresszt jelent. A vonzerődről való negatív ítéleted szintén. Ne hagyd magad ebben az állapotban, hanem kérj segítséget!

A testkép különben egy szubjektív megtapasztalás: a test esztétikai-szexuális vonzerejének megélése. Ezért lényeges foglalkoznod vele.

Merd elképzelni, hogy más vonzónak lát!  

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Kép forrása: https://pixabay.com és saját)

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr1213208403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása