Nem szeretném megcáfolni, hogy a nagyi fánkja volt a legjobb, mert ez egyértelmű. Szívvel-lélekkel sütötte, "hegyeket" gyártott le belőlük és szinte fulladásig tömtük magunkba. Mindig finom volt. Azokat az illatokat pedig nem lehet elfelejteni, csak hálát adni értük.
Mama után szabadon következzen a saját farsangi fánkom. Már karácsonykor el szoktam kezdeni fenni a fogam erre az édességre. Alig várom, hogy a bejgli után végre ez jöjjön!
A "valódi" fánk minálunk attól az igazi, hogy frissen felvert tejszínhabbal esszük. Mivel szeretek kísérletezni, így most - 2018. februárjában - változtattam. Kíváncsi voltam arra, hogy milyen lenne diósan. Ebben a verzióban a kész fánkok felét először lekvárba nyomtam bele, majd pedig darált dióba. Sütöttem ♥ alakút is - nem véletlenül.
A fánk tésztájának elkészítése roppant egyszerű, a sütése viszont problematikás. A lényeg, hogy csak közepes lángra kell az olajat felforrósítani. Próbaképpen érdemes először egy kis "lehulló" részt beledobni. A másik sarkalatos pont, hogy a fánkokat a megfordításig fedő alatt szükséges sütni, a harmadik pedig, hogy bő olajba érdemes a kiszaggatott, közepén benyomott korongokat helyezni.
Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.
Hozzávalók - a Magyar Konyha legjobb receptjei 1999-es kiadását alapul véve (14.o.):
- 60 dkg finomliszt,
- 3,5 dkg élesztő,
- 3,5 dl langyos tej,
- 0,5 dl rum,
- 4 evőkanál cukor,
- 4 tojás sárgája,
- 1 citrom reszelt héja és felének a leve
- 7 dkg puha vaj,
- pici só.
Az élesztőt egy dl tejbe morzsoljuk. Hozzáadunk pár evőkanál lisztet és egy kevés cukrot. 15 percig érleljük. Mivel fánkot főként telente szoktam sütni, így a bögrét, amibe az előzőek vannak, ráteszem pár percre a radiátorra.
Közben egy "gyenge" pillanatban el lehet egy jó zenét vagy podcastet indítani...
Nem szoktam a lisztet átszitálni, persze lehet. Nos, miközben az élesztő dolgozik, mindent egy nagy keverőtálba összeöntök - a hozzávalókat a biztonság kedvéért le szoktam a végén újból ellenőrizni. Ha az élesztő "beindult", akkor azt is hozzáöntöm a többihez és máris bekapcsolom a dagasztót. Egyik nagy álmom volt, hogy legyen nekem is ilyenem és hát vagy 3 éve a konyhapultom dísze! Remélem "belenövök"!
A dagasztás pár perce után hólyagos, lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Azért ne legyen nagyon nyúlós, maradjon egyben. Megmondom őszintén, hogy a fánk tésztájánál nem nézem a grammokat. A tojások sárgájának a száma, a citrom stb. adott, a dagasztás közben pedig annyi tejet adok kb. fél kg liszthez, amennyivel a megfelelő állagot meg nem kapom. A végén mindig megkóstolom a tésztát. Volt, hogy pici cukorral meg kellett édesítem. A rum kihagyhatatlan és ne sajnáld! Így nem fogja sütés közben a tészta az olajat magába szívni. Dagasztás után konyharuhával letakarjuk a tálat és 60 perc alatt a duplájára kelesztjük. A várakozás percei után egy enyhén beolajozott gyúródeszkára "öntjük" ki, majd jön a szaggatás és az újabb negyedórás várakozás. A sütés három buktatóját korábban leírtam. Fontos megérteni, hogy a túlságosan forró olaj feketévé "varázsolja" a fánkot, illetve a fedőt ne felejtsük el! A végeredményt a felnőtteknek pálinkával ízesített lekvárral is kínálhatjuk.
A fánk sütésétől sokan félnek, de szerintem maguk sem tudják, hogy miért. Őszintén kívánom, hogy mindenkinek jól sikerüljön ez a finomság! Meg fogja hálálni! Gyors, könnyű és hát tejszínhabbal igazi kalóriabomba!
Bárcsak minden olyan könnyedén menne az életemben, mint amilyen könnyedén hízom! :D
A fel nem használt 4 tojásfehérjét egy zacskóba öntöm és lefagyasztom. Ott várják addig a sorsukat, amíg a gluténmentes Pavlova-torta ízvilága eszembe nem jut. (A blogbejegyzés utolsó fotómontázsát 2020. áprilisában készítettem.)
Jó étvágyat!
Dr. Domján Mihály
https://www.instagram.com/dr.domjan
www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos
Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.
Hálásan köszönöm!
Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:
- Limoncellós tiramisu - recept
- A nagybetűs Diótorta - recept
- A megunhatatlan sajttorta - recept
- Diós begli forever - recept
- Rokonom, Pavlova - gluténmentes recept
(Fotók: mind saját)
(Képek forrása: saját)