Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Mielőtt elválnál, tanulj meg vitatkozni!

2019. április 10. - Dr. Domján Mihály

pixabay_par13.jpgGondolom, hogy egyesek a címmel kapcsolatosan elcsodálkoztak, vagy akár fel is háborodtak. "Vitatkozni?! Még jobban? Ugyan már! Hiszen eddig ezt tettük, mégsem jutottunk egyről a kettőre!"

Rögtön az elején meg szeretném a vitatkozást a veszekedéstől különböztetni. Amikor két ember vitatkozik, akkor azt élik, hogy bár a véleményeik markánsan vagy csak részben, de eltérnek, ennek ellenére tudják: a kapcsolatukat ez nem árnyékolja be. Hogyan lehetséges erre a szintre eljutni? Például úgy, hogy a nézeteltérés hevében az egyik fél kijelenti: "Mi most ezt végigbeszéljük, azzal együtt, hogy a házasságunkat folytatjuk!" Más módon is ki lehet ezt fejezni: "Mondd ki bátran, hogy mi a fontos Neked ebben!" Újabb verzió: "Bár eltér a véleményünk, de ez semmilyen módon sem fog a szakításunkhoz vezetni!"

Akinek tehát nagyobb a lélekjelenléte, az megerősíti az egymáshoz való odatartozásukat. Ezáltal mindketten szabad teret kapnak ahhoz, hogy különösebb indulatok nélkül a véleményüket "kiengedjék". A hangsúly a véleménynyilvánítás kifejezésén van!    

Mi történik veszekedéskor?

Érvelés helyett erőt vetnek be a felek és megpróbálják az akaratukat keresztülvinni. Elindul tehát a "licitálás"...

Győzni próbálnak, mert valamilyen korábbi fájdalom miatt vesztesnek érzik magukat... 

A hangerő emelkedésével párhuzamosan tehát kezdetét veszi a sárdobálás. A múltbeli sérelmekkel való bántás mellett egyéb "csalik/régi lemezek" lesznek "belógatva", mint például a másik családfájának és szennyeseinek az emlegetése. Arra persze a szemben lévő ráharap, és igazán ekkor mélyül el a szakadék. A végjátékban pedig egyszer csak kimondódik, hogy "Ha Te így, akkor én meg elválok!"  

Súlyosabb esetben a gyermekeket is bevonják a szülők a veszekedésbe, akik így válnak áldozattá és néha egyben "tússzá". 

Az előzőekről részletesebben olvashatsz az Érzelmi zsarolás a gyermekkel és Játszmatündér, elég volt Belőled! című blogbejegyzéseimben. 

Mi zajlik a mérgező civakodás mélyén?

Természetesen számos ok, de köztük is szembetűnő az őszinteség és/vagy a megértés, valamint az empátia hiánya. Amit kiemelnék, hogy talán a legnehezebben a saját félelmeinket tudjuk felvállalni. Mégis pontosan ez az a feladat, amelynek "bevállalása" tudja legjobban megnyitni a teret a másik számára.

  • pixabay_eskuvoitorta.jpgAttól félek, hogy elutasítasz!
  • Attól félek, hogy egyedül maradok!
  • Attól félek, hogy kevés vagyok Neked!
  • Attól félek, hogy nem vagy elég jó!
  • Attól félek, hogy nem bízhatok Benned!
  • Attól félek, hogy nem számíthatok Rád!
  • Attól félek, hogy nem kellek!

Bátorságpróba kimondani ezeket a mondatokat, de megéri! 

A harag nem jó tanácsadó!

pixabay_lakat3.jpgA klienseimnek fel szoktam ezért vetni: mi lenne, ha a válás gondolatát egy fix időpontig, mondjuk 6 vagy 12 hónapig félretennék, és addig megtanulnák felvállalni a véleményüket? Lehet először - bölcsen - el nem küldött leveleket is írni, amelyekről itt írok.

Érdemesnek tartom a korábban befektetett energiákat, valamint a múlt gazdag tapasztalatait és eredményeit nem azonnal lesöpörni, hanem az őszinteség, és így a megértés mélyebb szintjeit kipróbálni. Az újfajta nyíltsággal - önmagam adásával - párhuzamosan az önszeretetben és a baráti kapcsolatokban szintén magasabb lépcsőfokokra szükséges fellépni! Így jön meg ugyanis a "kakaó" a bátorsághoz! Akik pedig belejönnek a vitatkozásba, egyre könnyebben és többször teszik fel automatikusan a következő kérdést:

Mi a fontos Neked ebben?

pixi2.jpgHa maradt még szeretet a szívedben a társad iránt, akkor tegyél egy próbát, és kezdd el felvállalni a véleményedet! Légy kíváncsi az övére is! Ha pedig 12 hónap múlva sem kapsz érdemleges válaszokat, akkor fogadd el a döntését: elengedett Téged... 

Kitartást és bátorságot kívánok!

 

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

 

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az idevonatkozó podcast meghallgathatók a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on -- akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni. 

 Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek a számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

      

(Képek forrása: https://pixabay.com) 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr1814751413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása