Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Te alakítod a karácsonyodat!

2019. december 19. - Dr. Domján Mihály

christmas-dinner-3874367_1920.jpgEl tudod-e olyannak fogadni a karácsonyodat, mint amilyen? "Tehetnék-e egyáltalán mást?" - csattanhatsz fel jogosan a kérdésre. Igen! Lehet helyzetekkel alkudoznod, azokat leértékelned, túltolnod, tagadnod vagy az ünnepet örömmel elfogadnod és élvezned.

Ha azt érzed, hogy a "karácsony egy jó dolog", akkor tudsz érte tenni. Képes vagy úgy alakítani, hogy az még jobban a magadé és a magatoké legyen. Ha viszont számos negatív színezet tarkítja a terepet, akkor egy akadálypályának láthatod az ünnepet.

Érdemes ilyenkor nem beleragadnod a fájdalomba, a haragba vagy a múlt keserűségébe, hanem egyenesen a szituáció "szemébe nézhetsz." Egyszerűen teret adhatsz annak, ami van. Az "oroszlánt" így tudod megszelídíteni:

"Most ez szitu, ezzel "vagyok együtt", illetve ebből hozok ki valamilyen jót!"

Az elfogadás a jelen pillanat "megengedését" is jelenti, azaz egyfajta beleegyezést. Ez adja meg az erőt az új döntésekhez és a változtatásokhoz.

Miért lehet aktuális erről írnom? Mert a karácsony egy olyan időszaka az évnek, amely számos elvárást és megfelelést rejt - a sok-sok öröm mellett. Az ajándékok, a fények és a készülődés között azonban elő szokott jönni a valóság is. Az a pillanat, amikor az ember szembesül azzal, ami van. Leginkább pedig azzal, ami hiányzik az ünnepből és az magából az életéből...

Összességében azt gondolom, hogy a karácsony annak a hozadéka, ahogyan az ember egész évben élt.

lichterkette-3834926_1920.jpgÚgy is fogalmazhattam volna, hogy azt a megelégedettséget, harmóniát vagy éppen frusztrációt kapom vissza, ami korábban a mindennapjaimat jellemezte. Mitől lenne másként? Természetesen változni, változtatni, pici lépéseket megtenni: minden időszakban lehetséges!

Te alakítod a karácsonyodat!

Mások jólétéért a legnehezebb helyzetemben is tehetek. Áldássá akárhogyan válhatok! Mellette pedig elfogadhatom azt, ahol tartok. Vagy akár kereshetek szövetségeseket és támogatókat. Sőt, hozhatok bátor döntéseket, azokért pedig vállalhatom a felelősséget...

Kazinczy Ferenc: A nagy titok

Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.

kara_csony2.jpgKarácsony előtt, a Pécsen tartott előadásom után kaptam egy szép üdvözlőlapot, rajta egy idézettel: "Jót s jól!" Megfogott Kazinczy tömör bölcsessége és a hallgatóság kedvessége. Ezt kívánom mindannyiunknak karácsonyra és az Új Évre! 

Jót s jól!

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Ha van értelme annak, amit írok, köszönöm, hogy megosztod! 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

trim-4116131_1920.jpg 

 (Képek forrása: saját és pixabay.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr7715353552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.