Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Életigenlés

#donorcsaládok

2020. január 13. - Dr. Domján Mihály

colorful2.jpgDecemberben tartottuk a donorcsaládok hatodik találkozóját Kiskunfélegyházán, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Ezen az alkalmon új tagként köszönthettük sorainkban Margót, aki sok "kinccsel" gazdagított bennünket. Hálás vagyok az őszinteségéért és a jelenlétéért! A mostani sorokat a beleegyezésével írom. Hiszem, hogy így többen erőt és inspirációt fognak az életigenlő példájából meríteni.

A hölgy úgy került közénk, hogy a férje anno szervdonor (szervadományozó) lett. Városunkban van az ismert szervdonoroknak állított emlékmű, amelyről az országos média is beszámolt. Margó az egyik sajtómegjelenésen keresztül szerzett tudomást erről, illetve később, az ismertségi kapcsolatai révén a csoportunkról.

sakura-1079389_1920.jpgMi történt a családjukkal? A hölgy elmesélte, hogy korábban a házastársa tüdőbeteg volt és számos kezelésen esett át. Akkoriban felmerült - az orvosi beavatkozások közepette - az esetleges szervdonáció lehetősége. Azonban az élet úgy adta, hogy később a férje lett az. Visszatekintve, Margó a lelki fájdalmai ellenére őszintén tudott a szervdonációra igent mondani - a férje agyhalálának bejelentése után -, hiszen régebben a "másik" oldalon is álltak már. Elmondása szerint megnyugvással tölti most el az a tudat, hogy "segítettünk másokon". Életének jelenlegi erőforrásként a mozgássérült fia ápolása szerepel.

A férje elhunyta előtt több évvel, a fiatalember 20 évesen baleset következtében kómába került. Édesanyja naponta járt fel hozzá a kórházba Budapestre (110km oda, majd vissza), és tanulta meg idővel az ápolását. Több, mint hét hónap elteltével Margó engedéllyel hazahozta a fiát - kómásan. Hitt abban, hogy az elsajátított ismeretekkel a reménytelen helyzetben levő gyermekének így tudja a legtöbbet megadni. Hite beigazolódott.

gyertya_pixabay.jpgHárom hét elteltével a fiú elkezdett apránként kommunikálni és másfél hónap elteltével a beszéde helyre állt. A hölgy elmondta, hogy jelenleg az otthonukban a gyermekét segíti mindenben, illetve támogatja abban, hogy közösségbe eljárhasson. Aktívan részt vesz olyan programok szervezésében is, amely a fiához hasonló helyzetben levő embereknek kikapcsolódást és feltöltődést tud adni. Gyermekével vannak terveik, sőt tesznek értük. Számomra talán a leginspirálóbb, hogy a lehetőségeik mentén szeretnek utazni és örömmel meg tudják ezt élni. 

Köszönöm Margónak, hogy a történetét leírhattam, a csoportunk többi tagjának pedig a szeretetet és a bizalmat!

 

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger. (Kalkuttai Szent Teréz)

donorcsaladok.jpgA szervdonorok hozzátartozóinak következő találkozójával kapcsolatosan emailben - dr.domjan@freemail.hu - vagy a fotón szereplő telefonszámon lehet információt kérni.

A rólunk készült tévéfelvétel itt nézhető meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Van remény!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

A témához kapcsolódó összes blogbejegyzés itt található.

Ajánló:

 

Szervdonorok emlékműve:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Molnár Béla utca

Ravatalozó

 (Képek forrása saját és pixabay.com) 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr9615398808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása