Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Mindenkire vár egy karácsony

Zöld könyv - Útmutató az élethez, filmajánló

2019. szeptember 09. - Dr. Domján Mihály

580_1.jpgKevés olyan film van, amelyről azt gondolom, hogy általa a készítők tényleg valami jót akartak a világnak adni. Nos, számomra a többszörös Golden Globe és Oscar-díjas Zöld könyv (HBO GO) pontosan ilyen. Mindezek mellett magán viseli a "hogyan oldjunk meg mindent 130 perc alatt" című csábító elvárást, de ezzel együtt szerethető és felemelő.

Az alapsztori: 1962-t írunk Ekkor még az USA Déli Államaiban a feketék nem szállhattak meg mindegyik hotelben, ahogyan nem is étkezhettek az összes vendéglőben. Mindezekhez hasonlóan az egyes boltokban sem volt még meg az egyenrangúság a vásárláshoz. 

578.jpgA film egy rasszista, olasz származású, nagycsaládos kidobóember és egy ünnepelt, magányos, fekete zongorista különös barátságának a fejlődését mutatja be. A New Yorki zenész - a mozi végén kiderül, hogy miért - turnéra indul egy olyan közegbe, ahol a bőrének a színe kirekesztettséget jelent - a briliáns tehetsége ellenére.

A Zöld Könyv valóságosan létezett. 1936 és 1966 között frissítve adták benne közre a Déli Államok azon helyeit, ahová egy fekete betérhetett. Pontosabban: amit a bőre színe miatt - az akkori társadalmi konvenciók alapján - "megérdemelt".

Visszatérve a filmhez, két hónapig - a munkakapcsolat miatt - a sofőr és a zenész össze voltak zárva. Ennyi idő elégnek bizonyult ahhoz, hogy egymással "kölcsönhatásba" keveredjenek. Számomra a film erőssége nemcsak a kidolgozott részletekben bújik meg, hanem ahogyan a kezdeti poénok átváltanak drámai pillanatokká és szembesülünk ezáltal a mindennapok számkivetettségével, ítélkező és magányos "zöld könyveivel".

Az életben nem mindig adott a "kis szerencse", de a forgatókönyvírók jóvoltából ezt mi most megkaptuk. Így a főszereplők eltérő erősségei és értékei - az "akaratuk" ellenére -, illetve a kiváló színészi játékoknak köszönhetően kölcsönös "határátlépéseket" hoznak létre. A film különben önéletrajzi alapokon nyugszik. 

Fő üzenete számomra a következő egyetemes igazság: 

A legtöbb elakadásunk, ahogy a gyógyulásunk is a kapcsolatainkon keresztül tud megtörténni.

Az előző gondolat második fele és a mozi életigenlése miatt választottam a soron következő szervdonorcsaládok találkozójára ennek a filmnek a közös megnézését. Tettem ezt még azért is, mert a történet egymás tisztelete és elfogadása mellett egy csodálatos ünnepben, a karácsonyban csúcsosodik ki.

Ki ne vágyna arra, hogy nagycsalád vegye körbe és adjon számára erőt és meghittséget a megküzdéshez!

Mindenkire vár egy karácsony!

Ezt a szeretetet próbáljuk mi is a közös csoportfoglalkozásainkon megélni, sőt támogatni egymást a "határátlépésekben".

A karácsony, mint minden ünnep, a veszteségekkel szintén szembesíthet. A hiányok ekkor még intenzívebben jöhetnek elő. Példát ad azonban arra a film, ahogyan reményeim szerint a mi együttléteink is, hogy szeretetet bárhonnan kaphatunk, ha merünk nyitottan és cselekvően élni. Az új kötelékek nem tudják a deficitet pótolni, de az együttérzésen keresztül hozzásegíthetnek az önmagunkhoz való visszataláláshoz és ahhoz a hithez, hogy jó dolog szeretni!

Nekem jó az, ha szerethetek!

Ezekkel a gondolatokkal kívánok valamennyiünknek lelkiekben gazdag őszt! A nappalok rövidülésével pedig "fényt"! 

Mindenki megérdemli a "karácsonyt"!

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

www.drdomjan.hu 

További motivációs gondolatok:

https://www.instagram.com/dr.domjan

 

2019. szeptember 25-én, 16 órakor kezdődik Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központban (Petőfi tér 1.) az ismert szervdonorokra való megemlékezés. Rövid köszöntővel és szakmai előadásokkal készülünk.

17.30-tól az Alsótemetőben, az emlékműnél folytatódik a program. Aki úgy gondolja, a közös alkalmunk legvégén egy szál virág vagy egy mécses elhelyezésével kifejezheti az együttérzését.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Nagy tisztelettel a transzplantáltakat is!

donorcsaladok.jpgA szervdonorok hozzátartozóinak októberi csoportfoglalkozásával kapcsolatosan emailben - dr.domjan@freemail.hu - vagy a fotón szereplő telefonszámon lehet információt kérni. Az alkalom helyileg Kiskunfélegyházán lesz.

A mostani tervünk szerint idén egy brossúrát szeretnénk a szervdonororok hozzátartozói részére elkészíteni. Ebbe bárki, bárhonnan belecsatlakozhat, sőt kérnénk is visszajelzéseket az érintett családoktól.

Mindenfajta támogatást és ötletet köszönettel veszünk! 

 

A témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

További filmajánlók:

 

 (Képek forrás: saját és innen)

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr8315038260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása