Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

Vigaszt adó kapcsolatok

2019. augusztus 05. - Dr. Domján Mihály

angel-1507747_1920.jpgJúniusban tartottuk a donorcsaládok harmadik találkozóját Kiskunfélegyházán. Örömmel üdvözöltük egymást a nekünk helyt adó Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, majd vetettük bele magunkat a beszélgetésbe.

A mostani alkalom után, amely abszolút pozitív volt, hazaérve nehezen tudtam elkezdeni írni. Számomra egyáltalán nem könnyű a gyásszal kapcsolatos gondolatokat megosztani. Közben pár hétre rá, az egyik legjobb barátom elhunyt - hosszú betegség következtében. A halálának a híre tanácstalanná és szomorúvá tett. Úgy éreztem, mintha légüres térbe kerültem volna. Mindezekkel párhuzamosan eldöntöttem, hogy átgondolom magamban az életét. Egy Bibliai rész jutott az eszembe: "Mert nincsen jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, sem rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. A fát a gyümölcséről lehet megismerni." (Lk 6,43-44)

Ezen keresztül tudatosítottam magamban, hogy a barátom milyen sok maradandó értéket hozott létre - a feleségével és a fiaival együtt. Bár fáj az elvesztése, hiányzik, mégis példamutató számomra az élete. Hálával gondolok a barátságunkra! Sok szép közös emlékünk van. A "kiszakadása" ellenére vigasztaló nekem életének jó gyümölcseire rágondolnom, mert bizony helyt tudott állni mind családosként, mind a munka világában, sőt képes volt valamilyen jót mindannyiunk sorsához hozzáadni.

Amikor azt éljük meg, hogy egy személy "elhagyott" bennünket és soha nem kapjuk őt vissza, akkor ez egy picit vagy mélyebben olyan, mintha önmagunkat veszítettük volna el.

A veszteség áthangolja az életünket. Lehetséges, hogy megváltoznak így a fontossági sorrendjeink vagy éppen arra jövünk rá, hogy ami számít, az a szeretet, még ha néha fájdalommal is jár.

A gyász olyan, mint egy kristálytiszta vízbe cseppentett tintapaca. Idő kell, amíg eloszlik, a sűrűsége ritkásabbá válik, és amíg képesek vagyunk elfogadni, hogy a víz sosem lesz már olyan, mint volt. (Robert Lawson)

 

donorcsaladok.jpgA szervdonorok hozzátartozóinak a következő találkozója augusztusban lesz Kiskunfélegyházán, amellyel kapcsolatosan emailben - dr.domjan@freemail.hu - vagy a fotón szereplő telefonszámon lehet információt kérni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

misi4.jpgDr. Domján Mihály

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Szervdonorok emlékműve:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Molnár Béla utca

Ravatalozó

 

A témához kapcsolódó összes blogbejegyzés itt található.

Ajánló:

 

(Képek forrása: pixabay.com és saját)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr6514895634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása