Dr. Domján Mihály pszichológus blogja - @dr.domjan

Mind&Spirit blog

Mind&Spirit blog

A valódi diéta a "szép látszat" feladása

2017. november 13. - Dr. Domján Mihály

pixabay_gyumolcs2.jpgKorukban leginkább a média közvetíti, hogy egy adott korú ember mit válasszon, hogyan éljen és nézzen ki. Azt gondolom, hogy akaratunk ellenére hatnak ránk a trendek és a tudatosan felépített termékek. A cégek teljesen tisztában vannak azzal, hogy ha a márka egy hétköznapi "hős" történetén alapszik, akkor könnyebb vele azonosulnunk, így több adható el belőle. Pontosan ez van az “előtte-utána” fotókkal és a személyes tanúságtételekkel megspékelt diétás termékek esetében is. 

Az ilyen jellegű burkolt "megmentő" szerepbe nem szeretnék most belelépni.

Azt gondolom, hogy minden ember más élettörténeten keresztül hízott el, így a fogyását sem lehet pár pontra lerövidíteni. A "Lapos hasat egy hét alatt!” című csodavárás helyett itt most csak egy önismereti kérdést szeretnék feltenni:

Mennyire (volt) fontos a "látszat" a származási családodban? 

pixabay_cseresznye.jpg

Érdekes téma ez! A famíliánkból és a környezetünkből egyszerűen magunkba szívhattunk egy ideális vagy inkább fel nem vállalt világot. Ezzel szemben a ki nem mondott realitások lehetnek teljesen mások. A kettő közötti távolság szorongást eredményezhet, amit viszont megtanulhattunk - szinte akartunk ellenére - leginkább étellel "megnyugtatni"...  (Ez a munkamód persze a későbbiekben is a szokásunkká válhatott, pl. a párkapcsolati szint miatt.)

Az előzőeket más oldalról ugyancsak meg szeretném közelíteni. Lehetséges, hogy korábban azt hitted: ha megfelelsz a "látszat" elvárásának, akkor "jó" leszel. Ha tehát teljesíted a feltételeket, konkrétan valakiét, akkor szeretni fog...

Mi van, ha ez a "program" még Benned fut? 

Hívhatjuk-e ezt a vágyat sóvárgásnak?

Akár...

Honnan lehet ez ismerős Neked? Belátod-e a párhuzamokat? 

Lépjünk pozitívan egyet előre! Azok, akik valójában képessé váltak életmódot váltani - nem pedig diétázni -, kiemelik: önmagunk miatt, a belső meggyőződésükből tudták ezt véghez vinni, nem pedig másoknak vagy a trendeknek való megfelelésből.

Megtanultak különbséget tenni aközött, hogy a lelkük vagy a testük "sóvárog" (éhes), illetve képessé váltak az emberi szükségleteiket nyíltan kezelni.

Mi segíthet még? Elsajátíthatunk számos szorongáscsökkentő módszert, növekedhetünk az önismeretben és így képes válhatunk kikerülni a sóvárgás, a túlevés és a szégyen ördögi köréből.

Jöjjön itt egy újabb - az  előzőekhez kapcsolódó - kérdés:

Önmagad szeretetét miért kell feltételekhez kötnöd? 

Lehetne önmagadat "csak úgy", feltételek nélkül elfogadni és szeretni? Megengedhetnéd-e magadnak, hogy elfogadd a kudarcaidat, a sikereidet és a mindazt, amit a "puttonyodban" otthonról hozol vagy az utadon szereztél? 

Az öngondoskodás az önszeretet része - a testtel/kilogrammokkal kapcsolatosan is. Ha szeretnél ebbe az irányba lépegetni, érdemes magadban azokat a szempontokat megtalálni, hogy miért lenne jó Neked életmódot váltani. Szedd össze az előnyöket! Ha ez nem menne, válaszold meg a következő kérdést: "Mi jó nekem abban, hogy továbbra is sodródom és eseteleg "gyártom" a látszatot?" A tanult tehetetlenségről itt olvashatsz.

Változni és változtatni szinte sohasem könnyű. Pici lépésekre érdemes azt lebontani, majd új szokásokat kialakítva tudatosan vállalni az azokkal járó kellemetlenséget. Ki mondta - a reklámokon kívül -, hogy az életmódváltás fájdalom nélküli? Két-három hónap után viszont egyszerű gyakorlattá tud válni a kalóriákra való odafigyelés, ahogyan az önmagam miatti mozgás vagy a nyíltság vállalása.

A jó dolgoknak "ára" van!

insta32.jpgA haladást sokban tudja az a szemlélet támogatni, ha belátod és elismered az eddig megvalósított lépéseidet, sőt a testképedre szintén figyelmet fordítasz. Merd minden egyes előremutató apróság miatt kihúzni magad!

Védekezés helyett inkább higgy magadban!

 

Dr. Domján Mihály    

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók - akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben - a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is.  

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: pixabay.com) 

A bejegyzés trackback címe:

https://drdomjan.blog.hu/api/trackback/id/tr3013257507
süti beállítások módosítása